Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Πρακτικά FOMC, Αποχώρηση του Πούτιν από την πυρηνική συνθήκη

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι επενδυτές αξιολογούν τη συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων στα λεπτά της Fed, ο Πούτιν αποσύρεται από τη συμφωνία πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ και η ΕΕ. βλέπει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Κι άλλα...

💡Τo απόσπασμα της εβδομάδας
«Λοιπόν τώρα ξέρουμε. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις αρχές αυτού του μήνα, που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, αποκαλύπτουν ότι η συγκέντρωση ήταν περίπου τόσο βαρετή όσο πολλοί από εμάς υποθέταμε». John Authers, ανώτερος συντάκτης για τις αγορές και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion

Επενδυτικά νέα

🏦 Η Fed αποφάσισε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι της Fed παραμένουν προσηλωμένοι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων παρά τις ενδείξεις μείωσης των αυξήσεων των τιμών, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. (CNBC)

Αν και η Fed ενέκρινε μια μικρότερη από τη συνηθισμένη αύξηση των επιτοκίων τον Ιανουάριο, αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, ενώ οι στενή αγορά εργασίας οδηγεί σε συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στις τιμές και τους μισθούς.

Τα πρακτικά δήλωναν ότι θα χρειάζονταν «ουσιαστικά περισσότερα στοιχεία» προόδου σε ένα ευρύτερο φάσμα τιμών για να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός ήταν σε σταθερή καθοδική πορεία και ότι δεν θα ήταν απαραίτητες «συνεχείς» αυξήσεις επιτοκίων.

Οι τιμές του χρυσού αναμένεται να πέφτουν εβδομαδιαία με την αναμονή για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Σε τροχιά νέας εβδομαδιαίας πτώσης κινούνται οι τιμές του χρυσού καθώς η Federal Reserve εξετάζει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία συνέβαλαν επίσης στην πτώση, με τον χρυσό να υποχωρεί περίπου 7% από τις αρχές Φεβρουαρίου.

📉 Ο Dow πέφτει σχεδόν 700 μονάδες στη μεγαλύτερη πτώση του 2023. Οι μετοχές υποχώρησαν απότομα την Τρίτη, με όλους τους δείκτες να καταγράφουν τη χειρότερη μέρα του έτους μέχρι στιγμής. (CNBC)

Ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε με πτώση 697,10 μονάδων ή 2,06%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 2,00% και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 2,50%. Η πτώση οφείλεται στις ανησυχίες για τον επίμονο πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια και ενδεχομένως να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

 Οι εισαγωγές χρυσού της Τουρκίας από την Ελβετία φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ. Η ζήτηση της Τουρκίας για χρυσό έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Ιανουάριο, με την Ελβετία να εξάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού που έχει καταγραφεί στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία των ελβετικών τελωνείων.

Η αύξηση των εισαγωγών χρυσού αντανακλά την αυξανόμενη όρεξη της Τουρκίας για το πολύτιμο μέταλλο εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, υποτίμησης του νομίσματος και οικονομικής αστάθειας.

Ενώ οι πρόσφατοι σεισμοί ώθησαν την Τουρκία να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις αυξανόμενες εισαγωγές χρυσού, η κεντρική τράπεζα της χώρας ήταν ο πιο σημαντικός επίσημος αγοραστής χρυσού το 2022, αγοράζοντας 148 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.


💡Μάθετε περισσότερα στο FOCUS μας: Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό: Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία έκρηξη;


Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε «πολύ καλύτερη κατάσταση» από ό,τι υποδηλώνουν τα στοιχεία. Ο διευθυντής του Schroders Andy Brough είπε ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τα καταφέρνει καλύτερα από το αναμενόμενο, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,5% τον Δεκέμβριο. (CNBC)

«Βλέπουμε πολύ καλές αυξήσεις μερισμάτων, πολύ καλές δηλώσεις κερδών, επομένως, θεωρώ ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση», δήλωσε ο Brough.

🌎 Βελτιώνεται η παγκόσμια προοπτική; Η Yellen, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, μίλησε σε μια σύνοδο της G-20 στην Ινδία και σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι προβλεπόταν πριν από μήνες. (Bloomberg)

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικές και το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο. Αλλά οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί από τότε που συγκεντρωθήκαμε το φθινόπωρο», είπε η Yellen.


📸 Η εικόνα της εβδομάδας
a meme mocking the US Fed decision to raise interest rates to fight high inflation

Γνώμη
🤔 Μια έκρηξη από το παρελθόν: η γεωπολιτική αντιπαράθεση επιστρέφει σε δύο υπερδυνάμεις. Εάν οι πληροφορίες έχουν δίκιο και η Κίνα πρόκειται να εξοπλίσει τη Ρωσία στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας, μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός επικίνδυνου νέου κεφαλαίου στις διεθνείς σχέσεις. (Bloomberg Opinion)

Υποστηρίζοντας στρατιωτικά τη Ρωσία, η Κίνα θα μετέτρεπε την ουκρανική σύγκρουση σε πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ δύο εχθρικών μπλοκ, με ένα τρίτο να προσπαθεί να μείνει έξω.

Η Ουκρανία θα λάμβανε προμήθειες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη γεωπολιτική «Δύση» - από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Η Ρωσία θα βοηθούνταν από την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Λευκορωσία και μερικά άλλα κράτη, που συλλογικά αποκαλούνται «Ανατολή».

Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες άλλες χώρες - από την Ινδία μέχρι τη Βραζιλία και μεγάλο μέρος της Αφρικής - θα πλοηγούνται μεταξύ αυτών των στρατοπέδων.

Τι άλλο συμβαίνει

  Η Μόσχα σταματά τη πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START - το τελευταίο σύμφωνο ελέγχου των πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ. με αποτέλεσμα τη περαιτέρω αύξηση των εντάσεων με την Ουάσιγκτον για τις μάχες στην Ουκρανία. (Bloomberg)

Το υπουργείο Εξωτερικών είπε αργότερα ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να ακολουθεί τα όρια της συνθήκης και να συμμετέχει σε ανταλλαγές δεδομένων, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συνθήκη «μπορεί να είναι αναστρέψιμη».

Το ψηφιακό νόμισμα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζεται για ένα ψηφιακό νόμισμα, καθώς η περιοχή επιδιώκει να προστατευθεί από τις εντάσεις των ΗΠΑ. με την Κίνα. (CNBC)

«Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι η ευρωζώνη θα καταλήξει σε μια γεωπολιτική και οικονομική θέση σάντουιτς μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ και των συστημάτων πληρωμών της Κίνας χωρίς ψηφιακό ευρώ. Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη δεν διαθέτει ψηφιακές πλατφόρμες», δήλωσε ο Guido Zimmermann, ανώτερος οικονομολόγος στη γερμανική τράπεζα LBBW.

Και τελικά…

Nightly planet Earth in dark outer space.
🌎 Ταξίδι στο Κέντρο της Γης. Το βαθύ εσωτερικό της Γης έχει μια πονηρά καυτή, συμπαγή σφαίρα σιδήρου και νικελίου πλάτους περίπου 1.350 χλμ. μέσα στον πυρήνα της, σύμφωνα με μια μελέτη σεισμικών κυμάτων από μεγάλους σεισμούς. (Reuters)

"Μου αρέσει να σκέφτομαι τον εσωτερικό πυρήνα ως πλανήτη μέσα στον πλανήτη. Πράγματι, είναι μια συμπαγής μπάλα, περίπου στο μέγεθος του Πλούτωνα και λίγο μικρότερη από το φεγγάρι", δήλωσε ο γεωφυσικός του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και συν-συγγραφέας της μελέτης Hrvoje Tkalčić. 

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →