Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Πληθωρισμός Η.Π.Α. και Η.Β , Ο χρυσός κερδίζει κάποιο χαμένο έδαφος

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο πληθωρισμός μειώνεται για 7ο συνεχόμενο μήνα, αλλά ξεπερνάει τις προσδοκίες των αναλυτών, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Μάρτιο, ο χρυσός επιστρέφει με νύχια. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Όταν διανέμετε δωρεάν χρήματα για χρόνια, δημιουργείτε μια σημαντική έλξη, και απλά δεν καταλαβαίνω πώς θα αποφύγουμε μια επιβράδυνση [της οικονομίας]… Νομίζω ότι η Fed τα χάλασε επιτρέποντας επιτόκια 0% για πολύ καιρό». Sam Zell, ιδρυτής και πρόεδρος της Equity Group Investments


Επενδυτικά νέα

🇺🇸 Ο πληθωρισμός των Η.Π.Α είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,5% μετά από αύξηση 0,1% τον Δεκέμβριο, ενώ ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 6,4% από την ίδια περίοδο του 2022. Και τα δύο νούμερα ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο. (CNBC)

🇬🇧 Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ψύχεται. Ο ρυθμός πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα φθάνοντας στο 10,1%, κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων. (CNBC)

🏦 Ένα «κοκτέιλ» κολλώδους πληθωρισμού και σφιχτής αγοράς εργασίας. Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Μάρτιο λόγω της στενής αγοράς εργασίας και της αργής επιστροφής του πληθωρισμού στη γη. (CNBC)

🇪🇺 Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια νέα αύξηση επιτοκίων. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά άλλη μια μισή μονάδα τον Μάρτιο. (Bloomberg)

Ο χρυσός κερδίζει πίσω λίγο έδαφος. Η τιμή του χρυσού ανέκτησε κάποιο έδαφος την Πέμπτη καθώς το δολάριο υποχώρησε, αν και οι προοπτικές για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed κράτησαν τους επενδυτές ανήσυχους.

🇪🇺 Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές. Οι ευρωπαϊκές αγορές κέρδισαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α., ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε τις 8.000 μονάδες για πρώτη φορά. (CNBC)

Εικόνα της εβδομάδαςΓνώμη
🇬🇧 🤔 Brexit ή… Bregret; Προτού το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες αρχίσουν να συνεννοούνται, έχουν μερικά εμπόδια να ξεπεράσουν. (Bloomberg Opinion)

Τι άλλο συμβαίνει

🇷🇺 🇺🇦  Η Ουκρανική αεράμυνα είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν ένα μπαράζ πυραύλων κρουζ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πλήττοντας κρίσιμες υποδομές. (Bloomberg)

🇫🇷 Η Γαλλία αντιμετωπίζει μια 5η ημέρα διαμαρτυριών για τις συντάξεις. Μετά από μια ζοφερή περίοδο δύο εβδομάδων κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, τα γαλλικά συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν νέα απεργία την Πέμπτη για να αντιταχθούν στο σχέδιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. (Bloomberg)

🤖 Επιθέσεις ρομπότ. Ο Elon Musk, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία πίσω από το ChatGPT, προειδοποιεί ότι το A.I. είναι «ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους» για τον πολιτισμό. (CNBC)

Και τελικά...💥 Η τέλεια έκρηξη. Οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει ποια θα μπορούσε να είναι η «τέλεια έκρηξη», που ονομάζεται kilonova, μια κολοσσιαία σφαιρική έκρηξη που πυροδοτείται από δύο αστέρια νετρονίων που συγχωνεύονται λίγο πριν η συνδυασμένη οντότητα καταρρεύσει για να σχηματίσει μια μαύρη τρύπα. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →