Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό, μεγάλα στοιχήματα στο Bitcoin

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η γεωπολιτική και οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη ζήτηση χρυσού ζεστή το 2024, οι options traders βάζουν μεγάλα στοιχήματα στο Bitcoin ότι θα φτάσει τα 50.000 δολάρια μέχρι τον Ιανουάριο, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας μπλοκάρουν τη βοήθεια δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Ο χρυσός έχει γίνει ο αντιπρόσωπος των προσδοκιών για τη μείωση των επιτοκίων της Fed και της γενικής δυστυχίας σε έναν κόσμο που απλώς δεν έχει εμπιστοσύνη και δεν έχει καταφύγια. Ενώ τα βασικά οικονομικά δεδομένα είναι ελαφρώς εντάξει και δεν επιδεινώνονται γρήγορα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη (ακόμη και παγκοσμίως), ο χρυσός εσωτερικεύει ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται έτσι. Οι ειδικοί μιλούν για «ρήξη στην οικονομική μας υγεία και τον κοινωνικό ιστό» κ.λπ., αλλά λιγότερο δραματικά οι άνθρωποι αισθάνονται απλώς χειρότερα (οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι άνθρωποι θέλουν αποπληθωρισμό – οι τιμές να επιστρέψουν στα προ του COVID-19 επίπεδα – όχι απλώς αποπληθωρισμός) και αυτό εκφράζεται μέσω άτυπα και παραδοσιακά καταφύγια όπως χρυσός, το bitcoin κ.λπ.» - MKS PAMP


Επενδυτικά νέα


Η τιμή του χρυσού βρισκόταν σε καλό δρόμο για την πρώτη εβδομαδιαία πτώση εδώ και τέσσερις, αφού το δολάριο σταθεροποιήθηκε εν όψει των βασικών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ώστε να μετρηθεί η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed ήδη από τον Μάρτιο. Την Παρασκευή, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.031,31 δολάρια ανά ουγκιά, αλλά υποχώρησε σχεδόν 2% για την εβδομάδα μέχρι στιγμής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,1% στα 2.048,00 δολάρια. 


🪙 Η έντονη ζήτηση για χρυσό θα μπορούσε να επιμείνει το 2024 λόγω γεωπολιτικών παραγόντων και ενεργειών της κεντρικής τράπεζας, αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Οι αναλυτές της σημείωσαν επίσης ότι η πιθανότητα μιας ομαλής προσγείωσης δεν είναι «σε καμία περίπτωση βέβαιη», ενώ μια παγκόσμια ύφεση δεν έχει φύγει ακόμα από το τραπέζι. «Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει πολλούς επενδυτές να διατηρούν αποτελεσματικούς αντισταθμιστές κινδύνου, όπως ο χρυσός, στα χαρτοφυλάκιά τους». Το 2023, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αναγνωρίστηκαν ως τα δύο πιο σημαντικά γεγονότα στη ζήτηση χρυσού, με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού να εκτιμά ότι οι γεωπολιτικοί παράγοντες συνέβαλαν μεταξύ 3% και 6% στη συνολική απόδοση του χρυσού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. (WGC)


🏦 Το 24% όλων των κεντρικών τραπεζών σκοπεύουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, καθώς γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες για το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό στοιχείο ενεργητικού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. «Οι απόψεις τους για τον μελλοντικό ρόλο του χρυσού έγιναν πιο αισιόδοξες, με το 62% να λέει ότι ο χρυσός θα έχει μεγαλύτερο μερίδιο στα συνολικά αποθέματα σε σύγκριση με 46% πέρυσι». (WGC)


🇪🇺 🏦 Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να αψηφήσει τις προσδοκίες της αγοράς για επικείμενη μείωση των επιτοκίων, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν καθυστέρηση έως τον Ιούνιο του 2024 για την πρώτη από τις μειώσεις τριών μονάδων. Αυτή η προσαρμογή έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία των επενδυτών για περικοπές σχεδόν 150 μονάδων βάσης ήδη από τον Μάρτιο. Η πιθανή αντίσταση της ΕΚΤ στην ευθυγράμμιση με το κλίμα της αγοράς θεωρείται ως προσπάθεια να αποφευχθεί η πρόωρη σηματοδότηση μιας αλλαγής πολιτικής εν μέσω οικονομικών αβεβαιοτήτων. (Bloomberg)


Μεγάλα πονταρίσματα στο Bitcoin. Οι options traders βάζουν μεγάλα στοιχήματα στο Bitcoin ότι θα αγγίζει τα 50.000 $ έως τον Ιανουάριο, αναμένοντας την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για τα αμοιβαία κεφάλαια που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο και θα διακρατούν απευθείας κρυπτονομίσματα. Το παγκόσμιο ράλι των ομολόγων ενισχύεται, λόγω των προσδοκιών για επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. (Bloomberg)


🇨🇳 Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας, το Πολιτικό Γραφείο, που αποτελείται από 24 ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομικής σταθερότητας. Υπό την προεδρία του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η συνεδρίαση έδωσε έμφαση στην κατάλληλη αύξηση της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ υιοθετήθηκε μια ευέλικτη, στοχευμένη και αποτελεσματική προσέγγιση στη νομισματική πολιτική, καταργώντας τον όρο «αναγκαστική». Αυτό σηματοδοτεί μια πιο επιθετική επιδίωξη των στόχων ανάπτυξης για το 2024, δίνοντας τον τόνο για τις οικονομικές πολιτικές για το επόμενο έτος. (Bloomberg)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη
🇪🇺 Η μάχη της Ευρωζώνης με τον πληθωρισμό. Η απροσδόκητη πτώση του ρυθμού πληθωρισμού της ευρωζώνης προσφέρει ανακούφιση, αλλά κάτω από την επιφάνεια κρύβεται ένα βαθύτερο ζήτημα: ο επίμονος αγώνας για εξισορρόπηση των οικονομικών συμφερόντων νέων και μεγάλων. Το υψηλό κόστος κατά το πρόσφατο επεισόδιο πληθωρισμού έχει επιβαρύνει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να ιεραρχεί και να εναρμονίζει τις ανησυχίες των γενεών. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

 

🇮🇱 🇵🇸 Οι Ισραηλινοί ηγέτες απέρριψαν τις διεθνείς πιέσεις, υποσχόμενοι να συνεχίσουν μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, παρόλο που ο αριθμός των νεκρών φέρεται να ξεπέρασε τους 16.000. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προειδοποιήσει ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν είχαν ασφαλές λιμάνι εν μέσω των βομβαρδισμών. Οι έντονες μάχες ξεκίνησαν ξανά μετά την εκεχειρία που επέτρεπε τη διανομή βοήθειας που έληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο. (Bloomberg)


🇷🇺 Ο Ρώσος Πούτιν πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να ενισχύσει τους δεσμούς με τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και τιμωρία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα  ταξίδια του Πούτιν συνεχίζονται ευπρόσδεκτα σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Οι συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των πετρελαϊκών κολοσσών, μετά την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για επέκταση και εμβάθυνση των περικοπών παραγωγής για τη στήριξη των τιμών. (Bloomberg)


🇺🇸 Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας μπλόκαραν τη βοήθεια δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Μπάιντεν να καταγγείλει τις ενέργειές τους ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Προτρέποντας το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χρηματοδότηση των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων εν καιρώ πολέμου, ο Μπάιντεν σηματοδότησε την προθυμία του για συμβιβασμό στις συνοριακές πολιτικές, βασικό αίτημα των νομοθετών του Δημοκρατικού Κόμματος. (AP)


👨‍🦰 Ο Έλον Μασκ στο Χ, κατήγγειλε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Disney, Μπομπ Ίγκερ, ότι δεν ανέστειλε τις διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram εν μέσω ισχυρισμών ότι επέτρεψε τη σεξουαλική εμπορία παιδιών. Οι αναρτήσεις του Μασκ ακολούθησαν την απόφαση της Disney να αποσύρει διαφημίσεις από το X. Αναφερόμενος σε μήνυση κατά των πλατφορμών της Meta για υλικό σεξουαλικής επίθεσης παιδιών, ο Μασκ αμφισβήτησε την υποστήριξη του Iger για τέτοιο περιεχόμενο. Η σύγκρουση εντάθηκε καθώς ο Μασκ έγραψε λάθος το όνομα του Iger και μοιράστηκε ένα σατιρικό άρθρο για τη Disney. Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της X αντιμετώπισε κριτική καθώς οι διαφημιστές αποχώρησαν από το X λόγω ανησυχιών για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό. (Forbes)


🇩🇪 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αποκάλυψε έλλειμμα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024 λόγω πρόσφατης δικαστικής απόφασης. Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε κατά της ανακατανομής 60 δισεκατομμυρίων ευρώ από το χρέος της εποχής της πανδημίας στο ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό, κρίνοντάς το αντισυνταγματικό. Ο Λίντνερ τόνισε την πρόκληση, δηλώνοντας ότι είναι μια «εξαιρετικά δυσάρεστη και ντροπιαστική στιγμή» για την κυβέρνηση. (Reuters)


🇮🇹 Η ιταλική κυβέρνηση είπε επίσημα στην Κίνα ότι θα αποχωρήσει από την πρωτοβουλία Belt and Road, καταφέρνοντας ένα νέο πλήγμα στη φιλοδοξία του Πεκίνου να επεκτείνει το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα. Το σύμφωνο «δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα» και δεν είναι πλέον «προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, προσθέτοντας ότι οι χώρες που δεν αποτελούν μέρος του συμφώνου «είχαν καλύτερα αποτελέσματα». (Bloomberg)


Και τελικά...


🤖 Το επαναστατικό Magnetic Robot, που αναπτύχθηκε από τη start-up Levita Magnetics με έδρα την Καλιφόρνια, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη διεθνή χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο στο Σαντιάγο της Χιλής. Χρησιμοποιώντας ισχυρούς μαγνήτες, η χειρουργική πλατφόρμα MARS επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις, συνδέοντας μικρούς μαγνήτες σε όργανα όπως το συκώτι και χρησιμοποιώντας ρομποτικούς βραχίονες με μαγνήτες υψηλής ισχύος στην κοιλιά του ασθενούς για τον αποτελεσματικό χειρισμό των οργάνων. Η καινοτόμος τεχνολογία προσφέρει πλεονεκτήματα όπως λιγότερες τομές, μειωμένο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση για τους ασθενείς, υπόσχοντας μια μεταμορφωτική επίδραση στον τομέα της χειρουργικής. (Reuters)


Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →