Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Οι ΗΠΑ αποφεύγουν την χρεοκοπία, πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει την αναστολή του ορίου χρέους, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS συναντώνται στο Κέιπ Τάουν μετά το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Δυστυχώς, ακριβώς επειδή η συμφωνία (για το χρέος των ΗΠΑ) είναι τόσο λεπτή, οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν τρομερές. Όταν οι λεπτομέρειες ξεκαθαρίσουν, το δημόσιο χρέος θα εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται σε ιστορικά πρωτοφανή επίπεδα ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. .Αυτή η τροχιά είναι μη βιώσιμη». - Γνώμη του Bloomberg


Επενδυτικά νέα

🇺🇸  Οι ΗΠΑ αποφεύγουν την ιστορική χρεοκοπία. Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη δικομματικό νομοσχέδιο με την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν που αίρει το ανώτατο όριο χρέους της κυβέρνησης των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτρέποντας αυτό που θα ήταν η πρώτη χρεοκοπία. (Reuters)

🏦 Η Fed ενδέχεται να παραλείψει την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Ο Πάτρικ Χάρκερ, Πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Philadelphia, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στο στάδιο όπου μπορεί να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια και αντ' αυτού να τα διατηρήσει σε σταθερό επίπεδο. (Bloomberg)

Ο χρυσός ανεβαίνει. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε την Παρασκευή για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος εδώ και σχεδόν δύο μήνες, υποβοηθούμενη από την υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ και τις ελπίδες ότι η Fed θα σταματήσει την εκστρατεία σύσφιξης.

🇪🇺 Ράλι ευρωπαϊκών μετοχών. Μετά τα κέρδη της Wall Street, οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέβηκαν την Παρασκευή, μετά την ψήφιση της νομοθεσίας από τη Γερουσία των ΗΠΑ για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας. (Bloomberg)

💼 Επενδυτές που κάνουν ντάμπινγκ αξίας κεφαλαίων. Τα αμερικανικά μετοχικά έξυπνα κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο σημείωσαν εκροές ρεκόρ τον Μάιο, με τους επενδυτές να φτυαρίζουν χρήματα από τα στοιχήματα τεχνητής νοημοσύνης. (Bloomberg)

🤖 Οι περικοπές θέσεων εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη είναι μόνο η αρχή. Οι προγραμματισμένες απολύσεις αυξήθηκαν σε περίπου 417.500 θέσεις εργασίας τον Μάιο, ξεπερνώντας τα στοιχεία του περασμένου έτους κατά πάνω από τέσσερις φορές, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Είναι ενδιαφέρον ότι η Challenger, Gray & Christmas Inc., ο εκδότης της έκθεσης, με έδρα το Ιλινόις, εισήγαγε για πρώτη φορά μια νέα κατηγορία που ονομάζεται "Τεχνητή Νοημοσύνη", λέγοντας ότι σχεδόν 4.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους τον Μάιο λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. (Bloomberg)📸 Η εικόνα της εβδομάδας
Γνώμη
💵 Πανίσχυρο δολάριο. "Το έργο αποδολαριοποίησης βασίζεται στην τεχνολογία blockchain για να τερματίσει την ηγεμονία του δολαρίου. Η ελπίδα μπορεί να είναι άστοχη." (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇿🇦 Η Νότια Αφρική σε στενό σημείο. Κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Νότια Αφρική την Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS επιβεβαίωσαν τη φιλοδοξία του μπλοκ τους να ανταγωνιστεί τις δυτικές δυνάμεις. Ωστόσο, οι συζητήσεις αμαυρώθηκαν από ανησυχίες σχετικά με την πιθανή σύλληψη του Ρώσου προέδρου σε περίπτωση που συμμετάσχει σε μια επερχόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο. (Reuters)

⚔️ Οι ΗΠΑ αντεπιτίθενται μετά την αναστολή της πυρηνικής συμφωνίας από τη Ρωσία. Σε απάντηση στις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις» της συνθήκης New START για τον έλεγχο των όπλων από τη Μόσχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να δίνουν στη Ρωσία ορισμένα δεδομένα που απαιτούνται βάσει της συνθήκης, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων για τοποθεσίες πυραύλων και εκτοξευτών. (Reuters)

Και τελικά...
Planets of the solar system
👽 Μηνύματα προς το διάστημα. Οι επιστήμονες έχουν διευρύνει την αναζήτησή τους για τεχνολογικά προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς παρατηρώντας μια πυκνοκατοικημένη περιοχή αστεριών στον πυρήνα του γαλαξία μας. Ψάχνουν συγκεκριμένα για έναν τύπο σήματος που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί από ευφυείς εξωγήινους, ένα σήμα που προηγουμένως είχε παραβλεφθεί. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →