Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Ο χρυσός σε υψηλό 9 μηνών, Έρχεται η ύφεση των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια σύγκρουση ορίου χρέους που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομική κρίση, η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί για αύξηση του πληθωρισμού και δεσμεύεται να αναλάβει δράση, η οικονομία της Γερμανίας επιστρέφει, σύμφωνα με το Γερμανό καγκελάριο, ο χρυσός συνεχίζει να κερδίζει. Κι άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας "Υπάρχουν ορισμένες τιμές, ορισμένα αγαθά για τα οποία οι τιμές πέφτουν. Αλλά σε γενικές γραμμές, οι τιμές δεν πέφτουν. Απλώς ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνεται." — Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

 

Επενδυτικά νέα

⭐️ Χρυσός σε κίνηση. Ο χρυσός βρίσκεται σε κίνηση τον τελευταίο καιρό, με την τιμή του χρυσού να αυξάνεται περισσότερο από 8% το 2023 σε υψηλό εννέα μηνών στα 1937 $ περίπου. Οι βασικοί μοχλοί πίσω από αυτήν την αυξανόμενη όρεξη για πολύτιμα μέταλλα είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ, η οποία αναγκάζει τους επενδυτές να αγοράζουν χρυσό για να διατηρήσουν την αξία των χρημάτων τους. Επιπλέον, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αγοράζουν επίσης χρυσό με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1967. (IG Bank)

♻️ Πράσινο πετρέλαιο. Για πρώτη φορά, ο κόσμος επένδυσε τόσα χρήματα για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων όσα ξόδεψε για την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Οι παγκόσμιες επενδύσεις στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια έφτασαν τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, περίπου ίσα με το ποσό που επενδύθηκε στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων. (Bloomberg)

⚡️ Η Tesla προετοιμάζεται. Η Tesla ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ 24,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και κέρδη ανά μετοχή 1,19 δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Τα έσοδα της εταιρείας από την αυτοκινητοβιομηχανία ανήλθαν στα 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 33% σε ετήσια βάση. (CNBC)

🇬🇧  Αναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο; Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα της Αγγλίας, Andy Haldane, έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει "περισσότερος πόνος" για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου και την ευρύτερη οικονομία, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων πλήττουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων και επιβαρύνουν τις δαπάνες. (The Guardian)

📉 Πολύ ύφεση στις ΗΠΑ; Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ φθάνει το 2,9%, ξεπερνώντας ελαφρά τις προσδοκίες του 2,8% για το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Αυτό εξακολουθεί να είναι μια επιβράδυνση από τον ρυθμό 3,2% στο τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η απότομη πτώση 1,1% στις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου δείχνει ότι οι καταναλωτές υποχώρησαν στο τέλος του τριμήνου, πιθανώς προοίμιο της ύφεσης. (CNBC)

🍕 Mamma Mia! Το κόστος μαγειρέματος μιας πίτσας Margherita στην Ιταλία έχει αυξηθεί σχεδόν 30% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας κατά πολύ τον πληθωρισμό του περασμένου μήνα που ήταν 12,3%. (Bloomberg)

 

 Εικόνα της εβδομάδας

Γνώμη

🇺🇸 Τι θα μπορούσε να σημαίνει μια ύφεση στις ΗΠΑ για τον χρυσό; Ο χρυσός είχε καλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της ύφεσης των ΗΠΑ στο παρελθόν, με απόδοση 28% κατά μέσο όρο. Οι προηγούμενες επιδόσεις του χρυσού κατά τη διάρκεια της ύφεσης στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι μια καλή επένδυση κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, λέει ο διευθυντής του Schroder Fund, James Luke. (Schroders)

able showing the returns of gold and gold equities over the last seven US recessions going back to 1973.

Τι άλλο συμβαίνει

🇺🇦  Άρματα μάχης για την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις να μην οπλίσει τη χώρα με βαρύ οπλισμό. Η απόφαση έρχεται καθώς η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα στείλει τανκς για να βοηθήσει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας. (CNBC)

 

Και τελικά…

before and after images of the iceberg detaching from the brunt ice shelf

🧊 Παγόβουνο μπροστά! Ένα τεράστιο παγόβουνο, περίπου στο μέγεθος του Λονδίνου, έσπασε στο Brunt Ice Shelf στην Ανταρκτική την Κυριακή, σύμφωνα με το British Antarctic Survey. Το παγόβουνο είναι περίπου 600 τετραγωνικά μίλια, ή 1550 τετραγωνικά χιλιόμετρα. (CNN)

Οι ερευνητές λένε ότι αυτό το γεγονός ήταν αναμενόμενο και όχι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. 

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →