Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ πέφτει, Οι Ευρωπαίοι σε διάθεση κρίσης

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι λένε ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει μειωθεί, η Παγκόσμια Τράπεζα μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2023. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί απότομα φέτος, στον τρίτο χαμηλότερο ρυθμό της σε σχεδόν τρεις δεκαετίες, που επισκιάστηκε μόνο από τις παγκόσμιες υφέσεις του 2009 και του 2020». Παγκόσμια Τράπεζα


Επενδυτικά νέα

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) υποχώρησε 0,1% τον Δεκέμβριο, ικανοποιώντας τις προσδοκίες, για τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Απρίλιο του 2020. (CNBC)

Ο χρυσός ανεβαίνει. Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε περισσότερο από 1% και ξεπέρασε τα 1.920 δολάρια η ουγκιά την Παρασκευή, αφού τα στοιχεία που έδειχναν σημάδια ύφεσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για βραδύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σε άνοδο. Την εβδομάδα έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. (CNBC)

💶 Οι ειδικοί στρέφονται ανοδικά για το ευρώ. Μια πιθανή μείωση των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να είναι θετική για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο έπεσε κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. (CNBC)

🛑 Μελλοντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για το 2023 στο 1,7% από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 3%. (CNBC)

🏦 Τελείωσε, ή ακόμα; Η HSBC αναμένει ότι η τελική αύξηση των επιτοκίων της Fed θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου. (Reuters)

Εικόνα της εβδομάδαςΓνώμη
🐂 Επιστροφή σε μια αγορά ταύρων. Ο στρατηγικός αναλυτής Edward Yardeni πιστεύει ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται πραγματικά και ότι η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποδηλώνει ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει ύφεση. (Bloomberg)

Τι άλλο συμβαίνει

«Είμαστε σε διάθεση κρίσης». Το 45% των Ευρωπαίων λέει ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει «κάποιες» ή «πολλές» δυσκολίες με το προσωπικό τους εισόδημα εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό. (Euronews)

 Λύεται σιγά σιγά το αδιέξοδο; Η Ρωσίδα διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα δήλωσε ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο ενδιαφέρονται για μελλοντικές επαφές μεταξύ των επιτρόπων για να συζητήσουν την ανταλλαγή κρατουμένων. Το σχόλιο έρχεται εν μέσω έντονων μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων για την πόλη Soledar στην ανατολική Ουκρανία. (TASS, Reuters)

Και τελικά...
Sergio Guillermo Diaz
🎨 Ο πληθωρισμός εμπνέει την τέχνη. Τα τελευταία χρόνια, τα μετρητά της Αργεντινής έχουν χάσει τόσο μεγάλη αξία που ο τοπικός καλλιτέχνης Sergio Guillermo Diaz θεωρεί ότι είναι προσιτό να ζωγραφίζει ακόμη και στα πιο πολύτιμα τραπεζογραμμάτια. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →