Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ψύχεται, Το Παρίσι φλέγεται

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο στο 5,5%, περισσότεροι από 400 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Γαλλία εν μέσω κύματος διαδηλώσεων για πυροβολισμούς αστυνομικών, ο Τραμπ λέει ότι η ανταρσία του Βάγκνερ αφήνει τον Ρώσο Πούτιν αποδυναμωμένο. Κι άλλα..


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Η σπείρα μισθών-τιμών, με αυξήσεις τιμών που προκαλούνται από υψηλότερο πληθωρισμό, παραμένει ένα σαφές βάρος για τον πυρήνα του πληθωρισμού (της Ευρωζώνης). Επομένως, είναι πολύ νωρίς ακόμη να μειώσουμε την επιφυλακή μας έναντι των αρνητικών πληθωριστικών εκπλήξεων". - Clémence Dachicourt, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Morningstar Investment Management Europe


Επενδυτικά νέα

🏦 📉 Επιβράδυνση. Ένας κρίσιμος δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed έδειξε αύξηση των τιμών μόλις 0,3% τον Μάιο καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από το Υπουργείο Εμπορίου. (CNBC)

🇪🇺 Κολλώδης πληθωρισμός. Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου στο 5,5%, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση. Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε πεισματικά υψηλός και ανήλθε στο 5,4%. (CNBC)

⬆️ Ράλι μετοχών. Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που κινήθηκαν χαμηλότερα του αναμενόμενου, σηματοδοτώντας μια πολλά υποσχόμενη προοπτική καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους. (CNBC)

Ο χρυσός είναι έτοιμος για πτώση. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν την πρώτη τριμηνιαία πτώση τους εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και τους ομολόγους της σε παγκόσμιο επίπεδο.

🇺🇸 Χωρίς ύφεση μέχρι το 2024; Η Citi Private Bank προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσουν ύφεση μέχρι το τέλος του 2024. Πιστεύουν επίσης ότι οι εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη χώρα θα μπορούσαν να δουν μια ισχυρή επιστροφή. (CNBC)

🛢️ Το πετρέλαιο σε τροχιά για τέταρτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση. Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν την Παρασκευή, αλλά οδεύουν για ένα τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης. Αυτή η πτωτική τάση οφείλεται στις ανησυχίες σχετικά με την υποτονική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την εξασθενημένη ζήτηση καυσίμων. (Reuters)

🇹🇷 📉 Η λίρα πέφτει πολύ. Η τουρκική λίρα υποχώρησε στα χαμηλά όλων των εποχών την Παρασκευή, διαπραγματευόμενη στις 24,97 έναντι του δολαρίου, μετά από μια σημαντική αλλαγή στη νομισματική πολιτική της χώρας. (CNBC)

💥 Βιασύνη Bitcoin ETF. Η Fidelity Investments, μια εξέχουσα εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, έκανε άλλη μια προσπάθεια να ξεκινήσει ένα ταμείο διαπραγματεύσιμου με ανταλλαγή bitcoin (ETF), όπως αναφέρεται σε μια κατάθεση την Πέμπτη. Αυτή η ανακοίνωση ακολουθεί στενά την πρόσφατη κατάθεση της BlackRock για ένα spot bitcoin ETF. (CNBC)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας

Γνώμη


🔫 "Για τους επενδυτές, το ρωσικό όπλο δεν έχει εκτοξευθεί ακόμα. Η επίλυση των αβεβαιοτήτων από την ανταρσία του Βάγκνερ θα πάρει χρόνο και δεν υπάρχει προφανές παιχνίδι στην αγορά." (Bloomberg Opinion)

🇨🇳 Το μυστικό 3 τρισεκατομμύριων δολαρίων της Κίνας. Η Κίνα διατηρεί επί του παρόντος τεράστια αποθέματα 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα μισά από τα οποία είναι «κρυμμένα». Αυτή η κατάσταση εισάγει ένα νέο είδος κινδύνου στην παγκόσμια οικονομία, λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος Brad Setser. (Bloomberg)


Τι άλλο συμβαίνει

🇫🇷 Εξεγέρσεις στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε μια νέα έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σηματοδοτώντας τη δεύτερη τέτοια συγκέντρωση μέσα σε μόλις δύο ημέρες. Αυτή η απόφαση έρχεται στον απόηχο της πιο καταστροφικής νύχτας ταραχών που έχουμε δει μέχρι στιγμής, που πυροδοτήθηκαν από διαμαρτυρίες κατά του τραγικού πυροβολισμού ενός εφήβου από την αστυνομία. (Reuters)

🇷🇺 Ο Πούτιν «αποδυναμώθηκε κάπως». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός για τον θαυμασμό του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι ο Πούτιν έχει «αποδυναμωθεί κάπως» από τη ματαιωμένη ανταρσία της Βάγκνερ. Ο Τραμπ πρότεινε ότι αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν και να προσπαθήσουν να διευκολύνουν μια ειρηνική επίλυση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. (Reuters)


Και τελικά...
Ένας εντελώς νέος τρόπος παρατήρησης του γαλαξία μας. Σε μια συναρπαστική ανακάλυψη, οι επιστήμονες αποκάλυψαν μια σαγηνευτική εικόνα του Γαλαξία μας χρησιμοποιώντας μια μοναδική μέθοδο που δεν βασίζεται στο φως αλλά μάλλον στα φανταστικά υποατομικά σωματίδια που ονομάζονται νετρίνα. Αυτό σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός συναρπαστικού νέου κεφαλαίου στην κατανόησή μας για τον κόσμο. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →