Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξάνεται, έκρηξη κερδών AI

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνεται τροφοδοτούμενος από το αυξανόμενο κόστος υπηρεσιών και ενέργειας, οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman βλέπουν μια πιθανή άνοδο των κερδών των μετοχών λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, διολισθήσεις της τιμής του χρυσού. Κι άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Το καθήκον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο κάνει σχεδόν εύκολη τη δουλειά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας». (Bloomberg)

 

Επενδυτικά νέα

🇪🇺 📈 Επίμονος πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 7% τον Απρίλιο από 6,9% έναν μήνα νωρίτερα, καθώς το αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών και της ενέργειας αντιστάθμισε την βραδύτερη άνοδο των τιμών των τροφίμων. (Reuters)

Χρυσές τσουλήθρες. Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν έντονα την εβδομάδα λόγω των ισχυρών οικονομικών δεικτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μείωσαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι θετικές προοπτικές σχετικά με την επίλυση του ζητήματος του ανώτατου ορίου χρέους συνέβαλαν επίσης στην καθοδική πίεση του χρυσού.

🇨🇭 🏦 Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η UBS έχει εντοπίσει πιθανά κόστη και οφέλη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκύπτουν από την εξαγορά της Credit Suisse. (Reuters)

🤞 Οι αγορές έχουν δίκιο να στοιχηματίζουν σε μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. Είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να βιώσουν ύφεση και καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management. (Bloomberg)

🤖 Πιθανή έκρηξη κερδών AI. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημαντικές δυνατότητες για τη στήριξη μακροπρόθεσμων περιθωρίων κέρδους στις ΗΠΑ. (Bloomberg)

🇨🇳  Αργή ανάρρωση. Τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας για τον Απρίλιο ήταν κάτω από τις προσδοκίες, καθώς η οικονομία συνεχίζει να αγωνίζεται από τον αντίκτυπο των περιορισμών του Covid. (CNBC)

🇯🇵 Οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν. Ο Δείκτης Τιμών του Τόκιο, γνωστός και ως Topix, έφτασε την Τρίτη στο υψηλότερο σημείο του από τον Αύγουστο του 1990. (CNBC)

🫅 Ο λόγος που υπάρχει. Ο Έλον Μασκ ισχυρίστηκε ότι είναι «ο λόγος που υπάρχει το OpenAI», αναφέροντας την προηγούμενη επένδυσή του στο έργο και δηλώνοντας επίσης ότι η Microsoft ασκεί σημαντικό έλεγχο στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, μια δήλωση που απέρριψε κατηγορηματικά ο CEO της Microsoft, Satya Nadella. (CNBC)

 


📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη
🤔 Περιορισμός του πληθωρισμού της Ευρώπης. Αυτό είναι το πρόβλημα που η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι αξιωματούχοι της «δεν μπορούν να λύσουν από μόνοι τους». (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇺🇸 Κρίση ανώτατου ορίου χρέους. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι πλησίασαν την Τρίτη σε μια συμφωνία που αποτρέπει την χρεοκοπία των ΗΠΑ, αλλά τα πράγματα δυσκόλεψαν πάλι την Παρασκευή μετά την αποχώρηση των Ρεπουμπλικανών από τις διαπραγματεύσεις. (Reuters)

🇹🇷 Προεδρικός δεύτερος γύρος. Η Τουρκία θα διεξαγάγει δεύτερο γύρο εκλογών στις 28 Μαΐου, με επικεφαλής τον νυν Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (Anadolu)

 

Και τελικά...

Little polar bear cub in the snow


🌍 Παγκόσμια υπερθέρμανση. Για πρώτη φορά, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πλέον πιθανότερο να υπερβούν τους 1,5 βαθμούς Κελσίου εντός των επόμενων πέντε ετών, λέει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →