Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Ο Πάουελ λέει ότι η Fed δεν θα διστάσει να αυξήσει εάν χρειαστεί, ο χρυσός υποχωρεί

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι η Fed «δεν είναι βέβαιη» ότι έχει κάνει αρκετά για να μειώσει τον πληθωρισμό, ο χρυσός κατευθύνθηκε σε μια δεύτερη εβδομάδα πτώσης λόγω των hawkish δηλώσεων Πάουελ, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο επλήγη από κυβερνοεπίθεση που φέρεται να διατάραξε τις αγορές των ομολόγων. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Όσο και αν ελπίζουμε σε μια οριστική απάντηση με μια Fed πιθανότατα σε κορυφαία επιτόκια, η αβεβαιότητα που έχει οδηγήσει επανειλημμένα την οικονομία των ΗΠΑ να αψηφά τις συναινετικές προβλέψεις δεν έχει εξαφανιστεί. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τον αντίκτυπο των προηγούμενων ενεργειών νομισματικής πολιτικής, όπου παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις καθυστερημένες επιπτώσεις του κύκλου πεζοπορίας και το επίπεδο των επιτοκίων ισορροπίας. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές θα ήταν φρόνιμο να διατηρήσουν την ευελιξία και μια ανοιχτή νοοτροπία». - Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz SE


Επενδυτικά νέα

👊 Η μάχη με τον πληθωρισμό συνεχίζεται. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ συμμερίζεται τις ανησυχίες του σχετικά με την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να ελέγχει τον πληθωρισμό, παρόλο που υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις επιβράδυνσής του. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Πάουελ ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς εργάζεται για να έχει μια νομισματική πολιτική που να είναι αρκετά περιοριστική ώστε να μειώνει τον πληθωρισμό στο 2%. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πετύχει μια τέτοια στάση». Αυτό υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Fed καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να προκαλέσει άλλα προβλήματα. (CNBC)


⬇️ Ο χρυσός υποχωρεί. Η τιμή του χρυσού μειώνεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, επειδή το δολάριο ΗΠΑ ενισχύεται και τα επιτόκια των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξάνονται. Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 1,9% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας την πιο σημαντική εβδομαδιαία πτώση του σε πάνω από ένα μήνα. Η αβεβαιότητα του Πάουελ σχετικά με την επάρκεια των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχει επηρεάσει τις προσδοκίες της αγοράς, συμβάλλοντας στην πτώση των τιμών του χρυσού.


🔻 Οι μετοχές επεκτείνουν την πτώση. Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, αφού ο Jerome Powell εξέφρασε αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τρεχόντων μέτρων για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Ο δείκτης Stoxx 600, που αντιπροσωπεύει τις ευρωπαϊκές μετοχές, υποχώρησε 1,1%, με τις μετοχές των τροφίμων και ποτών να σημειώνουν αξιοσημείωτη πτώση 3,4%. Οι δηλώσεις του Πάουελ επηρέασαν επίσης την παγκόσμια αγορά, με τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού να υποχωρούν και τον S&P 500 στις ΗΠΑ να τερματίζει ένα σερί κερδών οκτώ ημερών. (CNBC)


🇬🇧 Στασιμότητα της οικονομίας. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν κατέγραψε ανάπτυξη μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, αντανακλώντας τις συνέπειες των 14 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού. Οι προβλέψεις λένε ότι η κατάσταση μπορεί να μην αλλάξει για λίγο, με την Τράπεζα της Αγγλίας να λέει ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη μέχρι το 2025. (BBC)


🏦 Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο ICBC επλήγη από κυβερνοεπίθεση. Το τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της κινεζικής τράπεζας ICBC στις ΗΠΑ δέχτηκε κυβερνοεπίθεση που φέρεται να διέκοψε τις συναλλαγές των Treasurys. Η ICBC, ο μεγαλύτερος δανειστής στον κόσμο βάσει περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο βραχίονας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υπέστη επίθεση με ransomware «που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή ορισμένων» συστημάτων. Αμέσως μετά την ανακάλυψη της εισβολής, η ICBC «απομόνωσε τα επηρεαζόμενα συστήματα για να περιορίσει το περιστατικό», ανέφερε η τράπεζα. (CNBC)


📉 Θεαματική πτώση. Μόλις ένας μονόκερος τεχνολογίας αξίας 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η WeWork υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για το Κεφάλαιο 11, σηματοδοτώντας μια από τις πιο σημαντικές εταιρικές καταρρεύσεις στην πρόσφατη ιστορία. Η εταιρεία κοινής χρήσης γραφείου, η οποία αντιμετώπισε προκλήσεις ακόμη και πριν από την πανδημία COVID-19, πάλεψε να ανακάμψει από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εισέλθει στο χρηματιστήριο το 2019. Με χρέη συνολικά 18,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απώλεια περίπου 98% της αξίας της, η WeWork υπογραμμίζει τις συνεχείς επιπτώσεις της πανδημίας στους παρόχους ευέλικτων χώρων εργασίας. (CNBC)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη
🇹🇷  Η Τουρκία είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης της Γάζας. Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς απαιτεί επείγουσα προσοχή και το κλειδί για μια λύση μπορεί να βρίσκεται σε έναν απίθανο σύμμαχο: την Τουρκία. Ενώ οι διπλωματικές σχέσεις ψύχονται μεταξύ των ΗΠΑ και του Ερντογάν, η παράβλεψη της Τουρκίας μπορεί να κοστίσει ζωές. Η ψυχρή υποδοχή του Blinken στην Άγκυρα υπογραμμίζει την ανάγκη για τον Μπάιντεν να σηκώσει το τηλέφωνο, να περιηγηθεί στην πολυπλοκότητα του Ερντογάν και να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της Τουρκίας να μεσολαβήσει για την ειρήνη και να απελευθερώσει ομήρους. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

⏱️ Τετράωρη κατάπαυση του πυρός. Σε μια πιθανή ένδειξη ανακούφισης εν μέσω σύγκρουσης ενός μήνα, το Ισραήλ συμφώνησε σε τετράωρη ημερήσια παύση των επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα, επιτρέποντας στους αμάχους να απομακρυνθούν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Αυτή η εξέλιξη προέκυψε από συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, σηματοδοτώντας ένα κρίσιμο βήμα προς την εκτόνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εν τω μεταξύ, οι έντονες μάχες συνεχίζονται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν πιο κοντά στα νοσοκομεία και παγκόσμιες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης μεταξύ της CIA, των αρχηγών της Μοσάντ και του πρωθυπουργού του Κατάρ, βρίσκονται σε εξέλιξη για να διερευνηθούν πιθανές συμφωνίες και να αποτραπεί μια περιφερειακή κλιμάκωση. (Reuters)


💥 Συνεχείς επιθέσεις. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έξαρση επιθέσεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες που ενορχηστρώθηκαν από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Οκτώβριο σε αεροπορική βάση του Ιράκ, αν και ανεπιτυχής, αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της αεράμυνας των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο περισσότερων από 40 πρόσφατων επιθέσεων, οι ανησυχίες αυξάνονται για πιθανή κλιμάκωση, προκαλώντας διπλωματικές προσπάθειες από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken. Καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εντείνονται, η ευαίσθητη κατάσταση θέτει προκλήσεις για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει εγχώρια κριτική και προτρέπει για μια πιο σθεναρή απάντηση για την αποτροπή περαιτέρω επιθετικότητας. (Reuters)


Και τελικά...🌑 🌾 Σκεφτήκατε ποτέ την καλλιέργεια της σελήνης; Φυτεύοντας τους σπόρους για τη μελλοντική σεληνιακή γεωργία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μέθοδο για να μετατρέψουν το άγονο έδαφος της Σελήνης σε γόνιμο έδαφος. Με την εισαγωγή βακτηρίων που ενισχύουν τη διαθεσιμότητα του φωσφόρου, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών, ερευνητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας γαλουχήθηκαν με επιτυχία συγγενείς καπνού σε προσομοιωμένο σεληνιακό έδαφος. Αυτή η ανακάλυψη μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στις βιώσιμες σεληνιακές βάσεις και τη δυνατότητα ύπαρξης καλλιεργειών στο διάστημα. (Reuters)Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →