Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Νορβηγία, Η.Β, Τουρκία ανεβάζουν επιτόκια, καταστροφή υποβρυχίου Titan

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι κεντρικές τράπεζες της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, η οικονομική δυναμική της Ευρωζώνης σχεδόν σταματά τον Ιούνιο, πέντε νεκροί στο υποβρύχιο Τιτάν μετά από μια «καταστροφική έκρηξη».


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει… Μπορεί να έχει νόημα να κινηθούν τα ποσοστά υψηλότερα, αλλά να το κάνουμε με πιο μέτριο ρυθμό». - Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell


Επενδυτικά νέα

🏦 🇺🇸  Ας κάνουμε ένα διάλειμμα. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι είναι πιθανό να γίνουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η μάχη για τον πληθωρισμό «έχει πολύ δρόμο μπροστά της». (CNBC)

🏦 🇪🇺 Οι πιέσεις τιμών είναι ακόμα ισχυρές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%, με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων: «Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί». (AP)

🇬🇧 📈  Επίμονος πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο τον Μάιο, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% ετησίως, αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα. (Reuters)

 🇬🇧🏦 Έκπληξη, έκπληξη! Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια στο 5% σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, αφού είπε ότι υπήρχαν «σημαντικές» ειδήσεις που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αργούσε να πέσει. (Reuters)

🤯 Ο επίμονος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί κρίση στεγαστικών δανείων για εκατομμύρια. Οι αυξανόμενες πληρωμές στεγαστικών δανείων ασκούν οικονομική πίεση σε εκατομμύρια δανειολήπτες στη Βρετανία, θέτοντας απειλή για τις δαπάνες των νοικοκυριών και τη συνολική οικονομία. (Bloomberg)

🇹🇷 📈  Η Τουρκία κάνει μια δραματική αναστροφή. Ως μέρος μιας δραματικής αλλαγής στη νομισματική πολιτική, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο της χώρας από το 8,5% στο 15%. Η τεράστια αύξηση των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης είναι η πρώτη της Τουρκίας από τον Μάρτιο του 2021. (CNBC)

🇩🇪  Η Γερμανία χάνει τη δυναμική της. Η οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας σημείωσε αξιοσημείωτη απώλεια δυναμικής τον Ιούνιο, που αποδόθηκε κυρίως στην επιβράδυνση του τομέα των υπηρεσιών και στην παρατεταμένη αδυναμία στα εργοστάσια της χώρας. (Bloomberg)

🇫🇷 Είναι πιθανή η ύφεση; Η γαλλική οικονομία αναμένεται να βιώσει σημαντική ύφεση το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, με τους δείκτες διαχειριστών αγορών (δείκτης της κυρίαρχης κατεύθυνσης των οικονομικών τάσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών) να υποδηλώνουν συρρίκνωση 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο . (Bloomberg)

💶 Η οικονομική δυναμική της ευρωζώνης σταματά. Η οικονομική δυναμική στη ζώνη του ευρώ παραλίγο να σταματήσει τον Ιούνιο, τερματίζοντας την ανάκαμψη που είχε δείξει το μπλοκ μετά από τη χειμερινή ύφεση. (Bloomberg)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας

Γνώμη
🤔 "Αν ο πληθωρισμός έχει νόημα, είναι η ιδέα ότι η απληστία των εταιρειών να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους έχει προσθέσει στην άνοδο των τιμών καταναλωτή. Και υπάρχουν περιστασιακά στοιχεία για αυτό" (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🛳️ Μια καταστροφική έκρηξη. Ο Τιτάν, ένα υποβρύχιο βαθέων υδάτων, που μετέφερε πέντε άτομα σε μια αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού, ανακαλύφθηκε σε θραύσματα μετά από μια καταστροφική έκρηξη. Αυτό το τραγικό συμβάν είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν όλες οι ζωές στο σκάφος, θέτοντας τέλος σε μια πολυεθνική πενθήμερη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης. (Reuters)

🇷🇺 🇰🇵   Η Ρωσία έχει επανεκκινήσει τις παραδόσεις πετρελαίου της στη Βόρεια Κορέα, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια αποστολή από το 2020. Αυτή η κίνηση ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών, στην οποία οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνει τη μεταφορά όπλων από την Πιονγκγιάνγκ για την υποστήριξη του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία . (Bloomberg)

Και τελικά...

💥 Προετοιμαστείτε για ένα κοσμικό θέαμα! Οι αστρονόμοι απαθανάτισαν ένα γεγονός που προκαλεί δέος - μια εξαιρετικά ενεργητική έκρηξη που αναδύεται από έναν αρχαίο γαλαξία. Αυτή η έκρηξη, που ονομάζεται έκρηξη ακτίνων γάμμα, φαίνεται να είναι η πολυαναμενόμενη απόδειξη ενός φαινομένου καταστροφής άστρων, που θεωρητικοποιήθηκε για δεκαετίες, αλλά δεν έχουμε γίνει ποτέ μάρτυρες μέχρι τώρα. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →