Οι τιμές του χρυσού οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από τις αρχές Φεβρουαρίου την Παρασκευή, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από τις αρχές Φεβρουαρίου την Παρασκευή, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε μετά την επανάληψη του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ότι πλησιάζουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.918 δολάρια ανά ουγκιά στις 08.26 π.μ., ωστόσο παρέμεινε κοντά στο χαμηλό τριών μηνών νωρίτερα στη συνεδρίαση. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,1% για την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 1.929 δολάρια.

«Ο χρυσός είναι ξεκάθαρα ένα περιουσιακό στοιχείο σε ζήτηση, αλλά έχοντας μια βραχυπρόθεσμη άποψη για το πού βρίσκεται η τιμή σήμερα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει λίγο περιθώριο για τον χρυσό να υποαποδώσει», δήλωσε ο Edward Gardner, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.

Κάνοντας το χρυσό πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, το δολάριο αυξήθηκε κατά 0,7% και παλεύει για την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό του σε τέσσερις. 

Ο Πάουελ, στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του, είπε ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με «προσεκτικό ρυθμό».

Η αγορά βλέπει τώρα πιθανότητες 77% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, με περικοπές να σημειώνονται μόνο το 2024 και μετά.

«Αν και δεν βλέπουμε την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, δεν αναμένουμε ούτε κάποια αύξηση της επενδυτικής ζήτησης για χρυσό και ασήμι, λόγω της ανθεκτικότητας της οικονομίας των ΗΠΑ και των υψηλών επιπέδων των επιτοκίων, τα οποία προσφέρουν άλλες εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Carsten Menke, Επικεφαλής Έρευνας της Julius Baer.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού που δεν αποδίδει.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,4% στα 22,32 δολάρια ανά ουγκιά, αλλά διαμορφώθηκε για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2022. Η πλατίνα ενισχύθηκε 0,1% στα 923 δολάρια. Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.288 δολάρια αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019 την Πέμπτη.

Η ισχύς του δολαρίου και οι ανησυχίες για τον βιομηχανικό τομέα και την οικονομία της Κίνας συνολικά συνέβαλαν στην πτώση του αργύρου, είπε ο Gardner.Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →