Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed, επίθεση με drone στο Κρεμλίνο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας και σηματοδοτεί ένα πιθανό τέλος στις αυξήσεις, η Μόσχα λέει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από μια υποτιθέμενη επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, οι Ευρωπαίοι αποστραγγίζουν δισεκατομμύρια από τις τράπεζες για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους, παρόλα αυτά οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει». Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell

Επενδυτικά νέα

🇺🇸 🏦 Το τέλος είναι κοντά. Η Fed ενέκρινε τη 10η αύξηση των επιτοκίων μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και άφησε μια υπόδειξη ότι ο τρέχων κύκλος σύσφιξης μπορεί να πλησιάζει στο τέλος. (CNBC)

🇪🇺 🏦Πολύ ψηλά για πάρα πολύ καιρό. Καθώς συνεχίζει να καταπολεμά την άνοδο των τιμών καταναλωτή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη. (CNBC)

Ο χρυσός φλερτάρει με ψηλά όλων των εποχών. Η τιμή του χρυσού επιταχύνθηκε σε υψηλά ρεκόρ την Πέμπτη λόγω των τραπεζικών ανησυχιών, οι οποίες ενίσχυσαν τη φυγή σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και εν μέσω στοιχημάτων για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

📉 Συρρίκνωση της αποταμίευσης. Ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων αποταμιευτών τραβούν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, αναζητώντας μια καλύτερη συμφωνία καθώς οι τράπεζες αρνούνται να πληρώσουν για καταθέσεις. (Reuters)

🌪️ Τραπεζική αναταραχή. Οι ρυθμιστικές αρχές κατέσχεσαν την First Republic Bank και πούλησαν τα περιουσιακά της στοιχεία στην JPMorgan Chase & Co τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να επιλύσουν τη μεγαλύτερη χρεοκοπία τραπεζών των ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008. (Reuters)

🇺🇸 Κρίση χρέους. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να ξεμείνει από πόρους για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι την 1η Ιουνίου, νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street. (CNBC)

💵  Απροσδόκητη αύξηση θέσεων εργασίας. Οι προσλήψεις σε ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, αψηφώντας τις προσδοκίες ότι η αγορά εργασίας θα κρυώσει, σύμφωνα με την εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP. (CNBC)

 

📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη
🤔 Επιβράδυνση του ρυθμού της νομισματικής σύσφιξης. Ο κύκλος πεζοπορίας της ΕΚΤ μπορεί να μην έχει τελειώσει, αλλά σίγουρα φτάνει στο τέλος του. (Bloomberg Opinion)

Τι άλλο συμβαίνει

🇷🇺  Ποιος επιτέθηκε στο Κρεμλίνο; Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από μια υποτιθέμενη επίθεση με drone στο Κρεμλίνο με στόχο να σκοτώσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ουάσιγκτον απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας ότι το Κρεμλίνο «απλώς λέει ψέματα». (Reuters)

🪖 Επιδρομή του ΝΑΤΟ στην Ασία. Η Κίνα προέτρεψε "υψηλή επαγρύπνηση" σχετικά με την "επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά" μετά από αναφορά των ΜΜΕ ότι η συμμαχία δημιουργεί γραφείο στην Ιαπωνία για να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους. (Reuter)

Και τελικά...

A running cheetah

🐆 Ένα νέο φιλόδοξο έργο γονιδιώματος δείχνει πώς οι άνθρωποι ταιριάζουν με άλλα θηλαστικά. Οι ερευνητές εντόπισαν γονιδιωματικά στοιχεία - 4.552 συνολικά - που ήταν σχεδόν τα ίδια σε όλα τα θηλαστικά και ήταν πανομοιότυπα σε τουλάχιστον 235 από τα 240 είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.(Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →