Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Λαμπερή πρόβλεψη για την τιμή του χρυσού, ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού συνεχίζεται

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει τα 2.000 δολάρια το 2023, το Brexit εν μέρει ευθύνεται για τον υψηλό πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, η έκρηξη του FTX τροφοδοτεί τις απαιτήσεις για νέα νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα των ΗΠΑ. Κι άλλα...


💡Απόσπασμα της εβδομάδας
"Θα παραμείνουμε στην πορεία μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών... Παρά την αυστηρότερη πολιτική και την βραδύτερη ανάπτυξη τον περασμένο χρόνο, δεν έχουμε δει σαφή πρόοδο στην επιβράδυνση του πληθωρισμού." Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ


Επενδυτικά νέα

🦾 Ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων «μόλις τον Δεκέμβριο», είπε ο Πάουελ προειδοποιώντας παράλληλα ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό συνεχίζεται και ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων παραμένουν αναπάντητα. (Reuters)

"Θα παραμείνουμε στην πορεία μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών... Παρά την αυστηρότερη πολιτική και την βραδύτερη ανάπτυξη τον περασμένο χρόνο, δεν έχουμε δει σαφή πρόοδο στην επιβράδυνση του πληθωρισμού", δήλωσε ο Πάουελ.

⬆️ Η πρόβλεψη της τιμής του χρυσού. Ο χρυσός έχει μια σταθερή πορεία προς τα 2.000 δολάρια και το ασήμι προς τα 25 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν η Fed σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, είπε η Bank of America. (Kitco)

«Μόλις η Federal Reserve σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, θα πρέπει να υπάρξει μια καλή αγορά για τον χρυσό», δήλωσε ο Michael Widmer, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Bank of America.

Η τιμή του χρυσού φαίνεται ανοδική. Η τιμή του χρυσού έφτασε σε υψηλό δύο εβδομάδων την Πέμπτη, υποστηριζόμενη από το ασθενέστερο δολάριο μετά την ομιλία του Πάουελ που πυροδότησε προσδοκίες για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

«Ο χρυσός θα πρέπει να βρει ισχυρή αντίσταση στο επίπεδο των 1.800 δολαρίων, αλλά εάν ο Πάουελ χαλαρώσει με τη hakwhish ρητορική, θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο των 1.825 δολαρίων», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής του OANDA, σε σημείωμα από το Reuters.

🛬 Μια πορεία προς μια ήπια προσγείωση: Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει δρόμος προς μια ήπια προσγείωση, που σημαίνει μια κυκλική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που αποφεύγει την ύφεση. (CNBC)

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχει ένα μονοπάτι για μια ήπια προσγείωση. Πιστεύω ότι… Και νομίζω ότι το μονοπάτι είναι αρκετά σαφές: οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αμβλύνονται και βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός αγαθών και στεγαστικών υπηρεσιών βελτιώνεται», δήλωσε στο Ινστιτούτο Brooking.

📈 Οι μετοχές ανεβαίνουν καθώς ο Πάουελ σηματοδοτεί πιο αργές αυξήσεις. Το χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο την Τετάρτη καθώς ο πρόεδρος της Fed επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων που έχει πιέσει τις αγορές. (CNBC)

Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 571 μονάδων ή 1,7%. Εν τω μεταξύ, ο βαρύς στην τεχνολογία Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 3,9%. Ο S&P 500 ανέβηκε 2,7%.

🇬🇧  Κατηγορήστε το Brexit για τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Brexit ευθύνεται εν μέρει για τον καλπάζοντα πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς προκάλεσε ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αύξησε τις πιέσεις στις τιμές και αποδυνάμωσε την οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Huw Pill. (Bloomberg)

Είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει δει κανένα λόγο να αλλάξει την εκτίμησή της ότι, εντός 15 ετών, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει το 3% της εθνικής παραγωγής του ως αποτέλεσμα της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

🛢️Ο OPEC+ θεωρείται ότι εξετάζει βαθύτερο περιορισμό της προσφοράς. Μια ομάδα μερικών από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα για να περιορίσει την πτώση των τιμών και να προσπαθήσει να εξισορροπήσει την αγορά, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να φτάσουν τα 110 δολάρια το βαρέλι το 2023, σύμφωνα με την Goldman Sachs. (CNBC)

Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει για το επόμενο στάδιο της πολιτικής παραγωγής πετρελαίου. Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω φόβων ύφεσης, μείωσης της ζήτησης αργού στην Κίνα ως αποτέλεσμα των ανανεωμένων περιορισμών για τον Covid-19 και καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον επικείμενο αντίκτυπο των ανώτατων ορίων τιμών του ρωσικού πετρελαίου.

 Ο νέος νόμος περί κρυπτογράφησης της Βραζιλίας. Η Βραζιλία ψήφισε νόμο για τη νομιμοποίηση της κρυπτογράφησης ως τρόπο πληρωμής, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί την έγκριση της εκτελεστικής εξουσίας για να θεσπιστεί. (Cointelegraph)

Παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νόμιμο χρήμα στη χώρα. Εάν εγκριθεί πλήρως, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ψηφιακά νομίσματα στον ορισμό των τρόπων πληρωμής.

👾 Εξάπλωση των επιπτώσεων FTX. Η ταλαιπωρημένη εταιρεία κρυπτογράφησης BlockFi υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση του Κεφαλαίου 11 στον απόηχο της χρεοκοπίας της FTX. Αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά χρεοκοπιών κρυπτογράφησης, μετά τα FTX, Voyager και Celsius. (CNBC)

Σύμφωνα με την κατάθεση, η εταιρεία έχει περισσότερους από 100.000 πιστωτές, με περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που κυμαίνονται από 1 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

📒 Μια νέα νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα των ΗΠΑ. Η πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας Janet Yellen έχει παροτρυνθεί από τους νομοθέτες των ΗΠΑ να δημιουργήσει νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εκτίθενται από την κατάρρευση της FTX. (Bloomberg)

«Καθώς συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες, η αποτυχία αυτής της ανταλλαγής κρυπτογράφησης φέρνει στο νου τη λιτανεία των αποτυχιών των χρηματοπιστωτικών εταιρειών λόγω του συνδυασμού αλόγιστης ανάληψης κινδύνων και κακής συμπεριφοράς. Το Κογκρέσο και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ανησυχούν για να γίνουν όλα αυτά σωστά», είπε ο Sherrod Brown, Δημοκρατικός του Οχάιο, σε επιστολή του.


📸 Η εικόνα της εβδομάδας

 santaΓνώμη

🤔 «Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η οικονομία». Η Federal Reserve φαίνεται να στοχεύει σε μια περίοδο αυξημένης ανεργίας και πληθωρισμού. (Bloomberg Opinion)
«Όσο λογικό κι αν είναι όλο αυτό, έχει μια ίσως εκπληκτική επίπτωση: εάν η Fed κάνει σωστά τη δουλειά της, θα ωθήσει το ποσοστό ανεργίας πριν υποχωρήσει ο πληθωρισμός και και τα δύο θα παραμείνουν υψηλά μέχρι να φτάσουν τους στόχους τους», η Narayana Kocherlakota του Bloomberg.


Τι άλλο συμβαίνει

ghana Η αναζήτηση της Γκάνας για χρυσό. Η κυβέρνηση της Γκάνας επεξεργάζεται μια νέα πολιτική για την αγορά προϊόντων πετρελαίου με χρυσό και όχι με δολάρια ΗΠΑ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μαχαμούντου Μπαουμία στο Facebook. (Reuters)

Η κίνηση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων καθώς και της ζήτησης για δολάρια από εισαγωγείς πετρελαίου, η οποία αποδυναμώνει το τοπικό νόμισμα και αυξάνει το κόστος διαβίωσης.

nato Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τη στρατιωτική ενίσχυση της Κίνας. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν για την ταχεία στρατιωτική επέκταση και συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία και συζήτησαν συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει το Πεκίνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. (Reuters)

«Τα μέλη της συμμαχίας μας εξακολουθούν να ανησυχούν για τις καταναγκαστικές πολιτικές της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας), για τη χρήση παραπληροφόρησης, για την ταχεία, αδιαφανή στρατιωτική της συσσώρευση, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας της με τη Ρωσία», είπε ο Μπλίνκεν.

 Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά όπλα στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βιολογικά όπλα, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρισκόταν στη Γενεύη για αναθεώρηση της παγκόσμιας συνθήκης για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών. (Bloomberg)

«Πάντα μας ανησυχούσε το βιολογικό τους πρόγραμμα», είπε η υφυπουργός Ελέγχου Όπλων και Διεθνούς Ασφάλειας, Μπόνι Τζένκινς, μιλώντας από την αποστολή των ΗΠΑ στη Γενεύη.

 "Δείτε το με τα μάτια σας." Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy κάλεσε τον Elon Musk να επισκεφθεί την Ουκρανία και να δει μόνος του τη ζημιά που έχει προκαλέσει η Ρωσία αφού ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πρόβαλε την ιδέα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα παρείχε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σημαντικές παραχωρήσεις. (Bloomberg)

«Πάντα λέω πολύ ανοιχτά αν θέλετε να καταλάβετε τι έχει κάνει η Ρωσία εδώ, ελάτε στην Ουκρανία και θα το δείτε με τα μάτια σας χωρίς επιπλέον λόγια», είπε ο Ζελένσκι.


Και τελικά…Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα. Οι επιστήμονες κατασκευάζουν μια «μωρό» σκουληκότρυπα στον κόσμο που χρησιμεύει ως πύλη για τα διαστημόπλοια να διασχίζουν ασύλληπτες αποστάσεις. Αν ήταν τόσο απλό.... (Reuters)

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν δύο μικροσκοπικές μαύρες τρύπες σε έναν κβαντικό υπολογιστή και έστειλαν ένα μήνυμα μεταξύ τους μέσω μιας χωροχρονικής σήραγγας.

"Πειραματικά, για μένα, θα σου πω ότι είναι πολύ, πολύ μακριά. Οι άνθρωποι έρχονται σε εμένα και με ρωτούν, "Μπορείς να βάλεις τον σκύλο σου στη σκουληκότρυπα;" Οπότε, όχι. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα", είπε η φυσικός του Caltech Maria Spiropulu.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →