Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Η Fed συναντιέται στο Jackson Hole, Συντριβή αεροπλάνου Prigozhin

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι επενδυτές περιμένουν μηνύματα από τον Πάουελ στο συμπόσιο Jackson Hole, το αφεντικό της Wagner Prigozhin φέρεται να σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα χωρίς επιζώντες, τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχασαν περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας

«Περιμένετε από τον Πάουελ να εκτελέσει μια εξισορροπητική πράξη για να τονίσει την επιτυχία μέχρι σήμερα στη μείωση του μετρικού πληθωρισμού από 9,1% σε 3,2%, ενώ αναγνωρίζει επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακηρύξουμε τη νίκη». - Ρόναλντ Τεμπλ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην επενδυτική εταιρεία Lazard


Επενδυτικά νέα


🏦 🇺🇸  Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Jackson Hole. Ο Jerome Powell, επικεφαλής της Federal Reserve, πρόκειται να μιλήσει στην ετήσια σύνοδο κορυφής των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole. Ενώ η αγορά αναμένει τη διαβεβαίωση ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν σταθεροποιηθεί, ο Πάουελ αναμένεται να διατηρήσει την προσοχή του όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις. (Θα σας ενημερώσουμε για όλες τις λεπτομέρειες από την ομιλία του Powell Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα!) (FT)

Ο χρυσός περιμένει τα σήματα του Jackson Hole. Ο χρυσός υποχώρησε ελαφρά την Πέμπτη, καθώς τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ ενίσχυσαν το δολάριο και τις αποδόσεις, ωστόσο το πολύτιμο μέταλλο παρέμεινε σε στενό εύρος, με τους επενδυτές να περιμένουν πληροφορίες από τους κεντρικούς τραπεζίτες στο συμπόσιο του Jackson Hole.

📉 Ο χειρότερος μήνας για τις μετοχές εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Δείκτες όπως ο S&P 500 της Wall Street, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 και ο κινεζικός CSI 300 έχασαν συνολικά περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, περίπου το 5% της συνολικής τους αξίας. (FT)

🇪🇺 🤒 Η οικονομία της ευρωζώνης διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Η προηγουμένως ισχυρή απόδοση των τομέων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και του λιανικού εμπορίου, έχει χτυπήσει εμπόδιο αυτόν τον μήνα, ευθυγραμμίζοντας με τις προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικοί τομείς. Η γερμανική οικονομία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της από το πρώτο κύμα της πανδημίας του Μαΐου 2020, ενώ η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε επίσης για τρίτο συνεχόμενο μήνα. (Bloomberg)

🛢️ 📉 Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις αρχές της Τετάρτης, αντιμετωπίζοντας ανησυχίες για παρατεταμένα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση καυσίμων. (CNBC)

👮‍♂️ Πήγαινε φυλακή!  Δύο πρώην υψηλόβαθμες προσωπικότητες στο γραφείο πολύτιμων μετάλλων της JPMorgan Chase & Co. έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για το ρόλο τους σε πλαστογράφηση, απάτη και χειραγώγηση της αγοράς. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη καταστολή αμφισβητούμενων εμπορικών πρακτικών, με τη βαρύτερη ποινή μέχρι σήμερα. (Bloomberg)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας
Γνώμη
🤔 Η επιδεινούμενη κρίση χρέους της Κίνας: μια στιγμή της Lehman στον ορίζοντα; Καθώς εντείνονται τα σημάδια αναταραχής στο οικονομικό τοπίο της Κίνας, οι ανησυχίες αυξάνονται για μια επικείμενη κρίση χρέους. Οι πρόσφατες χρεοκοπίες και τα οικονομικά δεινά έχουν προκαλέσει συγκρίσεις με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Η σημαντική έκθεση του εθνικού τραπεζικού συστήματος στο τοξικό χρέος, σε συνδυασμό με μια μοναδική προσέγγιση για τον χειρισμό των οικονομικών προκλήσεων, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη για ένα καθαριστικό σοκ για να αποτραπεί μια μεγαλύτερη καταστροφή. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🌑 🚀 Στο φεγγάρι! Η Ινδία γίνεται η 4η χώρα που προσγειώνεται στο φεγγάρι, μετά τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Συγκεκριμένα, διεκδικεί τη διάκριση του πρώτου που προσγειώθηκε σε έναν από τους σεληνιακούς πόλους της Σελήνης. (CNBC)

✈️ Μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα. Ένα αεροπορικό δυστύχημα βόρεια της Μόσχας προκάλεσε σοκ στη Ρωσία καθώς ο Yevgeny Prigozhin, ο επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, φέρεται να επέβαινε στο αεροπλάνο χωρίς επιζώντες. Το περιστατικό συμβαίνει μόλις δύο μήνες αφότου ο Πριγκόζιν ηγήθηκε μιας δραματικής ανταρσίας εναντίον των κορυφαίων δυνάμεων του ρωσικού στρατού. (Reuters)

👇 Η Ρωσία δείχνει με το δάχτυλο τη Δύση. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη «Δύση και τους δορυφόρους της» για την εξαπόλυση πολέμου, καθώς απευθυνόταν εξ αποστάσεως στη σύνοδο κορυφής των BRICS. Επανέλαβε τη θέση του ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ και άλλων δυτικών ενεργειών οδήγησε την επέμβαση της Ρωσίας στη σύγκρουση της Ουκρανίας. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ανέφερε ότι ματαιώθηκαν επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία στις περιοχές της νότιας Οδησσού και Δούναβη που προκάλεσαν πυρκαγιές σε πολλές εγκαταστάσεις σιτηρών. (CNBC)


Και τελικά...
🧩 Ένα κομμάτι έκπληξη σε ένα παζλ που πιστεύαμε ότι ήταν ολοκληρωμένο. Σε ένα πρωτοποριακό πείραμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αινιγματική συμπεριφορά από ένα μικροσκοπικό σωματίδιο γνωστό ως μιόνιο. Αυτή η απροσδόκητη ανακάλυψη αναγκάζει τους ερευνητές να αναρωτηθούν τι γνωρίζουμε για το πώς λειτουργεί το σύμπαν. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →