Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Η Fed κάνει παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, οι αγορές στην εποχή της σύγκρουσης υπερδυνάμεων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Federal Reserve αφήνει τα επιτόκια αμετάβλητα παρά τον επίμονο πληθωρισμό, η τιμή του χρυσού και των μετοχών αυξάνεται, το Ισραήλ λέει ότι τα στρατεύματά του περικύκλωσαν την πόλη της Γάζας εν μέσω αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Η Fed προσπαθεί να προετοιμαστεί για μια μακρά παύση, αλλά αυτό που ακούει η αγορά είναι «τελείωσε». Προσπαθούν να διατηρήσουν την προαιρετική επιλογή με τον Πάουελ να έχει παίξει πολύ καλά τον διπλό οικονομολόγο (πετάει ένα dovish σχόλιο που μετριάζεται μετά από ένα hakwish), αλλά το βασικό ερώτημα είναι πώς μπορούν να συνεχίσουν να έχουν μια hakwish παύση όταν κάνουν παύση για 2η φορά. το «υψηλότερα για περισσότερο» είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας, που έχει φθίνουσα αποτελεσματικότητα».MKS PAMP


Επενδυτικά νέα

🏦 🇺🇸 Η προσεκτική προσέγγιση του Πάουελ. Η Fed επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα καθώς αντιμετωπίζει την περίπλοκη πρόκληση του να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να εμποδίσει μια εύρωστη οικονομία. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, αναφερόμενος σε αυτό το οικονομικό παζλ, δήλωσε ότι ενώ η κεντρική τράπεζα παραμένει ανοιχτή σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός επιμείνει, οι αβεβαιότητες απαιτούν τη διατήρηση του τρέχοντος εύρους επιτοκίων στο 5,25%-5,50%. (Reuters)


🏦🇬🇧 Η BoE διατηρεί τα επιτόκια σταθερά. Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, με τις τελευταίες προβλέψεις να υποδηλώνουν ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική εάν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδυναμωθεί στο 6,7%, αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της BoE. (CNBC)


Ο χρυσός ανεβαίνει. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε καθώς η Federal Reserve διατήρησε τα επιτόκια, προκαλώντας διολίσθηση του δολαρίου ΗΠΑ και των αποδόσεων των ομολόγων. Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.994,28 δολάρια ανά ουγκιά, αφού έφτασε το υψηλό της περιόδου στα 2.003,69 $. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν κατά 0,3% υψηλότερα στα 1.999,20 δολάρια.


📈 Οι παγκόσμιες μετοχές εκτινάσσονται. Οι αγορές σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση της παύσης της σύσφιξης των επιτοκίων της Fed και των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις ευρωπαϊκές μετοχές ακινήτων να πρωτοστατούν στο ράλι του δείκτη Stoxx 600, έτοιμες για το μεγαλύτερο σερί κερδών από τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών σηματοδοτούσαν συνεχή κέρδη στη Wall Street και οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν τη σημαντικότερη άνοδο τους σε σχεδόν τέσσερις μήνες. (Bloomberg)


🏦 🇨🇭 Ελβετικό ψηφιακό χονδρικό φράγκο. Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια πιλοτική φάση του προγραμματισμένου ψηφιακού χονδρικού φράγκου της τον Δεκέμβριο. Το έργο — σε συνεργασία με έξι εμπορικές τράπεζες από την Ελβετία και τη Γερμανία και τον ελβετικό πάροχο χρηματιστηρίου SIX — θα συνεπάγεται την έκδοση ενός ψηφιακού ελβετικού φράγκου σε blockchain που χρησιμοποιεί τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής ή DLT. Αυτή θα είναι η πρώτη ζωντανή εφαρμογή στον κόσμο ενός λεγόμενου CBDC χονδρικής, που έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό των συναλλαγών μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κεντρικών τραπεζών. Δεν θα είναι διαθέσιμο για καταναλωτική χρήση.


🔆 Φωτεινή προοπτική για τον S&P 500. Ένας αντίθετος δείκτης από την Bank of America, γνωστός ως "Sell-Side Indicator", συγκεντρώνει τις συστάσεις των αναλυτών στρατηγικής της Wall Street για την κατανομή των μετοχών. Τώρα υπονοεί μια πιθανή απόδοση τιμής 15,5% για τον S&P 500 τους επόμενους 12 μήνες, υποδηλώνοντας μια πιο αισιόδοξη προοπτική. (Bloomberg)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας



Pinky promise? 


Γνώμη

💥 Οι αγορές σε μια εποχή σύγκρουσης υπερδυνάμεων. Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, αναδιαμορφώνουν το γεωπολιτικό τοπίο, θυμίζοντας μια περασμένη εποχή συγκρούσεων υπερδυνάμεων. Ενώ διαφαίνονται γεωπολιτικές ανησυχίες, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι σε άνοδο, αψηφώντας τις προσδοκίες για μια πτήση προς την ασφάλεια σε περιόδους ταραγμένης περιόδου. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇮🇱 🇵🇸 Αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα δεύτερο χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia της Γάζας και ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν περικυκλώσει τη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας στο πλαίσιο των προσπαθειών του να εξαφανίσει τη Χαμάς. Εν τω μεταξύ, άμαχοι παγιδευμένοι στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου άρχισαν να απομακρύνονται προς την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Τελ Αβίβ για να ζητήσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός. (Reuters)


🇺🇦 Κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση με drone νωρίς την Παρασκευή, χτυπώντας κρίσιμες υποδομές στη δυτική και νότια Ουκρανία και καταστρέφοντας ιδιωτικές κατοικίες και εμπορικά κτίρια στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. (Reuters)


🤝 Διπλωματικό επίτευγμα. Η Κίνα και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για συζητήσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, που σηματοδοτούν τις πρώτες αυτού του είδους μετά την κυβέρνηση Ομπάμα. Οι συζητήσεις θα αφορούν τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση, μαζί με ξεχωριστές συνομιλίες για θαλάσσιες υποθέσεις και άλλα θέματα. (Reuters)


Και τελικά...

🌌 Αρχαία κοσμική λάμψη. Οι αστρονόμοι εντόπισαν την παλαιότερη και ταχύτερη ραδιοφωνική έκρηξη που προέρχεται από μια γαλαξιακή σύγκρουση 8 δισεκατομμυρίων ετών. Αυτή η ισχυρή έκρηξη απελευθέρωσε περισσότερη ενέργεια σε μια στιγμή από αυτή που εκπέμπει ο ήλιος σε περισσότερα από 30 χρόνια. Αναγνωρίστηκε χρησιμοποιώντας το αυστραλιανό SKA Pathfinder και εντοπίστηκε από το γιγάντιο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου. (Reuters)



Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση



← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →