Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Η Fed δείχνει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, η Κίνα σε αναστάτωση.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Fed εξετάζει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ο χρυσός δεν βλέπει ακόμα ανάκαμψη, τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας υπολείπονται των προσδοκιών, η Fitch Ratings προειδοποιεί για πιθανές υποβαθμίσεις τραπεζών των ΗΠΑ. Και άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Η Κίνα φτερνίζεται, αλλά ο κόσμος θα κρυώσει ; Η κουβέρτα ασφαλείας που έδωσε η κινεζική επέκταση στην παγκόσμια οικονομία τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποσύρεται." - John Authers, (Bloomberg)

 

Επενδυτικά νέα

🇺🇸 🏦 Η Fed προσβλέπει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παλεύουν με το ενδεχόμενο πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων λόγω ανησυχιών για τον επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Η συζήτηση γύρω από την αύξηση των επιτοκίων κατά τρίμηνο της συνόδου του Ιουλίου τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών, με τα περισσότερα μέλη να αναγνωρίζουν την πιθανή ανάγκη για περαιτέρω αυστηροποίηση. (CNBC)

Ένα ελαφρύ ριμπάουντ. Ο χρυσός σημείωσε οριακή ανάκαμψη από τα χαμηλά του πέντε μηνών καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και των ομολόγων υποχώρησαν, αν και παρέμεινε σε εβδομαδιαία πτώση. Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας τα 1.892,30 δολάρια ανά ουγκιά την Παρασκευή, έχοντας άγγιξε το χαμηλότερο σημείο του από τα μέσα Μαρτίου μόλις την προηγούμενη μέρα.

🇨🇳 Η οικονομική αβεβαιότητα της Κίνας. Η πιο πρόσφατη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων της Κίνας για τον Ιούλιο ήταν κατώτερη των προσδοκιών, προκαλώντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό καθώς οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν έντονα. Αξιοσημείωτα απουσίαζε το ποσοστό της ανεργίας για τους νέους, μια ομάδα που γνώρισε ανεργία σε ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Τα στατιστικά στοιχεία ρίχνουν επίσης φως στις προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων και στη μετατόπιση της έμφασης στην πολιτική, καθώς το έθνος προσπαθεί να εξισορροπήσει την οικονομική ανάπτυξη με πιθανούς κινδύνους. (CNBC)

📉 Πτώση προοπτικών. Η Nomura Holdings Inc. αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας, προβλέποντας επέκταση 4,6% φέτος λόγω των επίμονων χαμηλών οικονομικών επιδόσεων και των συνεχιζόμενων προκλήσεων. Οι προοπτικές της τράπεζας, κάτω από την προηγούμενη εκτίμησή της στο 5,1%, αντανακλά ανησυχίες για ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία τον Ιούλιο και για μια διαρκή «πτωτική πορεία» στην οικονομία της χώρας. (Bloomberg)

🌏 Οι παγκόσμιες αγορές παραπαίουν εν μέσω ανησυχιών για την Κίνα. Οι αγορές σε όλο τον κόσμο αντιμετώπισαν ένα κύμα πωλήσεων λόγω των αυξημένων ανησυχιών για τις οικονομικές συνθήκες της Κίνας και την άνοδο των παγκόσμιων επιτοκίων. Αυτή η ύφεση έχει επηρεάσει διάφορα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, που καλύπτουν τις ευρωπαϊκές, αμερικάνικες και ασιατικές μετοχές και τα κρυπτονομίσματα. (Bloomberg)

🇬🇧 Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο βαθαίνουν παρά την πτώση του ονομαστικού επιτοκίου. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 6,8% τον Ιούλιο, από 7,9% τον Ιούνιο, μείωση που αποδόθηκε στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας. (Reuters)

🇷🇺 🏦 Σε πορεία σύγκρουσης. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει λάβει επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπίσει την υποτίμηση του ρουβλίου και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης στο 12%. Το ρούβλι σημείωσε απότομη πτώση, πλησιάζοντας τα 102 ανά δολάριο, προκαλώντας ανησυχίες για την αξία και τον πληθωρισμό του. (CNBC)

🤒 Τραπεζική κρίση. Η Fitch Ratings έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο σαρωτικών υποβαθμίσεων για δεκάδες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών παικτών όπως η JPMorgan Chase. Ενώ η Fitch είχε προηγουμένως περικόψει την εκτίμησή της για την υγεία του κλάδου τον Ιούνιο, αυτό δεν προκάλεσε άμεσες υποβαθμίσεις. Ωστόσο, μια άλλη υποβάθμιση της βαθμολογίας του κλάδου, από Α+ σε Α-, θα ωθήσει τη Fitch να επανεκτιμήσει τις αξιολογήσεις περισσότερων από 70 τραπεζών των ΗΠΑ. (CNBC)

 


📸 Η εικόνα της εβδομάδας
Γνώμη
🤔 "Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, το ερώτημα παραμένει: Μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να επεκταθεί εάν η Κίνα δυσκολεύεται;" Η σύντομη απάντηση είναι: μακροπρόθεσμα, όχι τόσο. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🤝 Ιστορική σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας. Εν μέσω κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσορίζει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol στο Camp David για μια τριμερή σύνοδο κορυφής. Σηματοδοτεί μια μεταμορφωτική αλλαγή στις σχέσεις, ιδιαίτερα μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, οι οποίες ιστορικά στιγματίζονται από εντάσεις που προέρχονται από τις προηγούμενες ενέργειες της Ιαπωνίας στην κορεατική χερσόνησο. (Bloomberg)

🇦🇷 Ανατροπή των προκριματικών εκλογών στην Αργεντινή. Σε μια έκπληξη κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών στην Αργεντινή, οι ψηφοφόροι έδωσαν ένα ηχηρό πλήγμα στις καθιερωμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Ένας ελευθεριακός οικονομολόγος που τραγουδούσε ροκ, ο Χαβιέ Μιλέι, αναδείχθηκε απροσδόκητος πρώτος με 30,5% των ψήφων, ανατρέποντας τις προβλέψεις και ξεπερνώντας τόσο το μπλοκ της συντηρητικής αντιπολίτευσης όσο και τον κυβερνώντα περονιστικό συνασπισμό. (Reuters)

🇿🇦 Σύνοδος κορυφής BRICS. Η Νότια Αφρική προετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια κομβική σύνοδο κορυφής της ομάδας εθνών BRICS, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της δυτικής κυριαρχίας κατά την πλοήγηση σε εσωτερικές διαιρέσεις. Σε αυτή τη συνάντηση υψηλού προφίλ θα συμμετέχουν τουλάχιστον 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Cyril Ramaphosa, Xi Jinping, Narendra Modi και Luiz Inacio Lula da Silva. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετέχει διαδικτυακά για να αποφύγει πιθανή σύλληψη για φερόμενα εγκλήματα πολέμου εάν εισέλθει στη χώρα. (Bloomberg)


Και τελικά...
🧊 Ένα παγωμένο κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας μας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία ενός τεράστιου γεγονότος ψύξης στον Βόρειο Ατλαντικό που συνέβη πριν από περίπου 1,1 εκατομμύρια χρόνια, που διήρκεσε περίπου 4.000 χρόνια. Αυτή η παγωμένη εποχή, παρόμοια με τις πρόσφατες εποχές των παγετώνων, αποδείχθηκε μοιραία για τους πρώιμους ανθρώπινους αποίκους στην Ευρώπη, που πιστεύεται ότι ήταν ο Homo erectus, ο οποίος εξαφανίστηκε λόγω έλλειψης τροφής και υπερβολικού ψύχους. (Reuters)


Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →