Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Η Fed ακολουθεί προσεκτική προσέγγιση για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, ο χρυσός κινείται κοντά στα 2.000 $

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Fed δεν δίνει καμία ένδειξη για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση, ο χρυσός κινείται κοντά στα 2.000 δολάρια παράλληλα με τα κέρδη του δολαρίου, ο Zhao της Binance παραδέχεται την ενοχή του και παραιτείται, η Ελβετία αναζητά στοιχεία για τις συναλλαγές εμπορευμάτων. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Τι ξέρει ο χρυσός, που εμείς δεν ξέρουμε: Για όσους πιστεύουν ότι ο χρυσός έχει τη δυνατότητα να κάνει προεπισκόπηση της μελλοντικής γεωπολιτικής ή και οικονομικής αστάθειας, η δράση τιμής αυτής της εβδομάδας είναι δικαίωση… Απλά δεν υπάρχει μια εύλογη μακροοικονομική ανάπτυξη, ένας νέος τίτλος ή εξήγηση αλλά μια σειρά από εποικοδομητικές εξελίξεις, όπως:

  • Η εποχικότητα προβάλλεται. Ο χρυσός αυξήθηκε κατά μέσο όρο +2,7% τα τελευταία 5 χρόνια κατά την περίοδο από την Ημέρα των Ευχαριστιών έως τις 31 Δεκεμβρίου.
  • Ισχυρή αγοραστική ζήτηση από την Ασία με την Ινδία να εισάγει σημαντικά περισσότερο χρυσό τον Οκτώβριο από ό,τι είχε προβλεφθεί τον περασμένο μήνα. Οι πρόσφατες αποστολές χρυσού από την Ελβετία αυξήθηκαν στους 151 τόνους τον Οκτώβριο από 99 τόνους τον Σεπτέμβριο λόγω των αυξημένων πωλήσεων στην Ινδία.
  • Αγορές από τις κεντρικές τράπεζες: Τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ πρόσθεσε περισσότερο χρυσό στα αποθέματά της τον Οκτώβριο (αυτό ανεβάζει τις καθαρές αγορές YTD σε πάνω από 7 τόνους).      (MKS PAMP)


Επενδυτικά νέα

 

🏦🇺🇸 Η Fed παραμένει επιφυλακτική. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν, δεν έδειξε καμία όρεξη για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων, τονίζοντας την ανάγκη για μια «περιοριστική» πολιτική για την καταπολέμηση του επίμονου πληθωρισμού. Αν και αναγνωρίζει τους πιθανούς οικονομικούς κινδύνους, η Fed επέλεξε μια προσεκτική προσέγγιση εν μέσω εικασιών της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων. (CNBC)


📉 Αντίσταση χρυσού. Η τιμή κινείται γύρω από το κρίσιμο όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγκιά καθώς το δολάριο ΗΠΑ ανέκαμψε και οι αποδόσεις του δημοσίου ανέκαμψαν. Παρά τις αντικρουόμενες δυνάμεις της αγοράς, ο χρυσός αντιμετωπίζει αντίσταση καθώς οι προσδοκίες για παύση αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας περιορίζουν περαιτέρω κέρδη στο πολύτιμο μέταλλο.


📈 Ευρωπαϊκό ράλι μετοχών και φορολογικές περικοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα τελευταία πρακτικά της Fed και αντέδρασαν στις δημοσιονομικές ανακοινώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρουσίασε τον προϋπολογισμό της φθινοπωρινής δήλωσης: ανακοίνωσε μείωση της Εθνικής Ασφάλισης των εργαζομένων από 12% σε 10% για 27 εκατομμύρια εργάτες. Ο προϋπολογισμός περιλάμβανε επίσης προσαρμογές στα προγράμματα παροχών, πάγωμα του φόρου στο αλκοόλ, πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μεταποίηση και αύξηση του κατώτατου μισθού. Αντιδρώντας στην είδηση, ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τις μετοχές για ταξίδια και αναψυχή να πρωτοστατούν.


🇪🇺 Η ΕΚΤ πλησιάζει τα επιτόκια αιχμής. Ο Πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel πρότεινε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πλησιάζει στο ανώτατο κόστος δανεισμού της, σηματοδοτώντας ένα πιθανό οροπέδιο στα επιτόκια. Ενώ προβλέπει σταθερότητα στα επιτόκια για το εγγύς μέλλον, ο Nagel δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης εάν εμφανιστεί ένα άλλο πληθωριστικό κύμα. (Bloomberg)


🔀 Ανακάτεμα CEO. Ο Σαμ Άλτμαν επανέλαβε τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI λίγο μετά από μια απροσδόκητη απομάκρυνση. Η κίνηση έρχεται καθώς η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, γνωστή για τη δημιουργία του ChatGPT, υποβάλλεται σε σημαντική αναθεώρηση του διοικητικού συμβουλίου, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στρατηγικής και ανανέωση της συνεργασίας με τον μεγάλο επενδυτή, Microsoft. (Reuters)


🧑‍⚖️ Ας κλείσουμε το θέμα. Η Binance και ο διευθύνων σύμβουλός της, Changpeng Zhao, παραδέχθηκαν την ενοχή τους για παραβάσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος και των αμερικανικών κυρώσεων, συμφωνώντας σε μια ιστορική πληρωμή 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία, που επιτρέπει στη Binance να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρικές συμφωνίες στην ιστορία των ΗΠΑ. Ωστόσο, το ψήφισμα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διασταύρωση κρυπτογράφησης και νομιμότητας. (Bloomberg)

 


📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη
🤔 Frontier or fold: Η συμφωνία του CEO της Binance εγείρει ερωτήματα για τη μελλοντική πορεία της κρυπτογράφησης. Η συμφωνία του Changpeng Zhao με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, η επίλυση νομικών ζητημάτων, αφήνει τη Binance να συνεχίσει τη λειτουργεία της, αλλά οι πιθανές επιπτώσεις διαφαίνονται μεταξύ των παγκόσμιων πελατών. Οι επιπτώσεις της συμφωνίας και οι ενισχυμένοι έλεγχοι ενδέχεται να επηρεάσουν τη φήμη της Binance, ιδιαίτερα εκτός των ΗΠΑ, καθώς ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως το Coinbase. Αναδύεται το ευρύτερο ζήτημα - η σχέση μεταξύ παραδοσιακών και κρυπτογραφικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Ενώ τα πρωτοσέλιδα επικεντρώνονται στις ανταλλαγές fiat-to-crypto, η μεγαλύτερη ιστορία ξετυλίγεται στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων που αποσπώνται από τα παραδοσιακά οικονομικά και νομικά πλαίσια. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇨🇭Έλεγχος σύσφιξης. Καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εντείνει τα φώτα της δημοσιότητας στις συναλλαγές εμπορευμάτων, η Ελβετία ανακοίνωσε σχέδια για συλλογή κρίσιμων δεδομένων από περίπου 400 εμπορικές εταιρείες τα επόμενα 3 χρόνια. Η κίνηση στοχεύει να αντιμετωπίσει την έλλειψη επίσημων στοιχείων σχετικά με τη συμβολή του κλάδου στο ελβετικό ΑΕΠ και τα αγαθά που διακινούνται από τοπικές εταιρείες. Η Ελβετία παίζει κομβικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο, αφού αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου, πάνω από τα δύο τρίτα του εμπορίου μετάλλων και πάνω από το 35% του παγκόσμιου εμπορίου γεωργικών προϊόντων. (Bloomberg)


🇮🇱 🇵🇸 Αχτίδα ελπίδας. Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων. Η συμφωνία, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, έχει ως στόχο να προσφέρει ανακούφιση στις οικογένειες των ομήρων και να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, με επίκεντρο τις γυναίκες και τους ανηλίκους. Οι απελευθερώσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός. (AP)


🇳🇱 Απροσδόκητη νίκη. Ο ακροδεξιός πολιτικός Geert Wilders αναδείχθηκε νικητής στις ολλανδικές εκλογές, εξασφαλίζοντας 37 έδρες για το Κόμμα Ελευθερίας που είναι κατά της ΕΕ και σηματοδοτώντας την πρόθεσή του να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο Βίλντερς υπόσχεται ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ και αντιτίθεται σε βασικές πολιτικές. Ενώ οι αγορές έδειξαν αρχικά μια σιωπηλή ανταπόκριση, η νίκη του Wilders αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών συναισθημάτων σε όλη την Ευρώπη. (Bloomberg)


🇦🇷 Νέα πολιτική εποχή. Η Αργεντινή επέλεξε τον άναρχοκαπιταλιστη Javier Milei ως νέο πρόεδρό της, επιλέγοντας ένα outsider με ριζοσπαστικές απόψεις για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις της χώρας. Ο Milei, ο οποίος εξασφάλισε μια μεγάλη νίκη με το 56% των ψήφων, αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης του τριψήφιου πληθωρισμού, της επικείμενης ύφεσης και της κλιμάκωσης της φτώχειας. (Reuters)


Και τελικά...Κοσμική εξέλιξη. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, γνωστό για τις πρωτοποριακές του παρατηρήσεις, στρέφει την εστίασή του στους «εφηβικούς» γαλαξίες - κοσμικές οντότητες που σχηματίστηκαν 2-3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Οι εφηβικοί γαλαξίες, αν και δεν μοιάζουν με τους σημερινούς ώριμους γαλαξίες, υφίστανται κρίσιμες διαδικασίες που διαμορφώνουν τα μελλοντικά τους χαρακτηριστικά. Οι αστρονόμοι στοχεύουν να αποκαλύψουν αυτές τις μυστηριώδεις διαδικασίες, συμβάλλοντας σε μια βαθύτερη κατανόηση της γαλαξιακής εξέλιξης. (Reuters)Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →