Εβδομαδιαία ανασκόπηση: H Fitch μειώνει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, ο χρυσός αντιμετωπίζει τη χειρότερη εβδομάδα τους σε έξi

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

H Fitch υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους και τις ανησυχίες για τη διακυβέρνηση, ο χρυσός βρίσκεται στη χειρότερη εβδομάδα του σε έξι, η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια για 14η συνεχή φορά. Κι άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Fitch στις ΗΠΑ: σκέψεις για τον χρυσό

«Βραχυπρόθεσμα ο χρυσός δεν έχει καμία ανοδική πιθανότητα αν οι βασικοί οδηγοί του (δολάριο ΗΠΑ και πραγματικές ισοτιμίες) επαναξιολογηθούν υψηλότερα… Σήμερα, ο χρυσός βρίσκεται σε μια κάπως τακτική βραχυπρόθεσμη βάση, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 1.900 και 2.000 δολαρίων. Η δραστηριότητα είναι αργή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έπρεπε η υποβάθμιση της Fitch να κινήσει το χρυσό περισσότερο ανοδικά; Απολύτως. Μπορεί ακόμα; Ναι, αλλά εξαρτάται από την αποδυνάμωση των δεδομένων, που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες αποδόσεις του δολαρίου ΗΠΑ 

Βραχυπρόθεσμο ανοδικό σενάριο για τον χρυσό:

  1. Κρυφή φυσική υποστήριξη και υποστήριξη από τις κεντρικές τράπεζες: υπάρχει υποκείμενη υποστήριξη για τον χρυσό από την αυξημένη ζήτηση λόγω των προσπαθειών αποδολαριοποίησης.

  2. Πιθανό τέλος του κύκλου αυξήσεων της Fed: ο τρέχων κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve ενδέχεται να τελειώσει σύντομα, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει τον χρυσό.

  3. Ανοδικός κίνδυνος από ειδησεογραφικά γεγονότα, όπως η υποβάθμιση της Fitch που τονίζουν τις ανησυχίες για το διαρθρωτικό χρέος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του χρυσού υψηλότερα.

  4. Τεχνικοί δείκτες: ο χρυσός έχει φτάσει σε σημείο όπου είναι απίθανο να πέσει πολύ χαμηλότερα και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή ανοδική κίνηση των τιμών.


Επενδυτικά νέα

🥊 Συνεχίστε να παλεύετε. Σε μια κίνηση για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού, η Τράπεζα της Αγγλίας εφάρμοσε την 14η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, ωθώντας το βασικό επιτόκιο στο 5,25% - το υψηλότερο των τελευταίων 15 ετών. Η πρόβλεψη της τράπεζας για τον πληθωρισμό προβλέπει ταχύτερη πτώση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να μειωθεί στο 4,9% μέχρι το τέλος του έτους. (CNBC)

⬇️ Η πρώτη υποβάθμιση από το 2011 και μόλις η 2η στην ιστορία των ΗΠΑ: Ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών από AAA σε AA+ λόγω ζητημάτων διακυβέρνησης και αυξανόμενου χρέους. Οι επανειλημμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους έχουν εγείρει αμφιβολίες για τη δημοσιονομική διαχείριση και έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για το οικονομικό μέλλον της χώρας. (CNBC)

🤕 Υπό πίεση. Οι τιμές του χρυσού αναμένεται να έχουν τη χειρότερη εβδομάδα τους σε έξι, καθώς τα θετικά οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα οδήγησαν σε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, ασκώντας κάποια πτωτική πίεση στον χρυσό.

🌀 Αναταραχή στο χρηματιστήριο. Το αμερικανικό χρηματιστήριο σημείωσε σημαντική πτώση την Τετάρτη, αφού η Fitch υποβάθμισε το χρέος της χώρας από ΑΑΑ σε ΑΑ+. Η υποβάθμιση προκάλεσε κρουστικά κύματα, οδηγώντας σε μεγάλο ξεπούλημα, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας. Ο Dow Jones, ο S&P 500 και ο Nasdaq γνώρισαν απώλειες, με τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon, η Meta, η Microsoft και η Tesla να δέχονται πλήγμα. (CNN Business)

🇯🇵 "Μακρύς δρόμος να πάει". Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διέψευσε τις εικασίες για μια στροφή προς τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Ο υποδιοικητής Shinichi Ichida διευκρίνισε ότι η πρόσφατη τροποποίηση στον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων της τράπεζας ήταν αποκλειστικά για να διατηρήσει την εξαιρετικά εύκολη νομισματική της στάση. (CNBC)

🐱‍💻 Ο χάκερ του Bitfinex. Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη, ένας άνδρας από τη Νέα Υόρκη ομολόγησε ότι ήταν ο αρχικός χάκερ πίσω από την κυβερνοεπίθεση του 2016 στο Bitfinex, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Ο Ilya "Dutch" Lichtenstein παραδέχτηκε τον ρόλο του στην κλοπή bitcoin αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η σύζυγός του, Heather Rhiannon Morgan, ομολόγησε ένοχη για συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία για εξαπάτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. (CNBC)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας

Γνώμη
🤔 "Μια ομαλή προσγείωση των ΗΠΑ; Ακόμα και η Fed δεν το πιστεύει." Οι αγορές ελπίζουν σε μια «ήπια προσγείωση» στην οικονομία των ΗΠΑ καθώς οι μάχες για τον πληθωρισμό συνεχίζονται, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες. Ο αντίκτυπος των αυστηρότερων ενεργειών της Fed πιθανότατα έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, αλλά το αν θα είναι αρκετό για τον έλεγχο της ανάπτυξης παραμένει ασαφές. Η επίμονη στενή αγορά εργασίας υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη αυστηροποίηση. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🧑‍⚖️ Κατηγορήθηκε ξανά. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε για τις εκτεταμένες προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, σηματοδοτώντας την τρίτη ποινική κατηγορία μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες. (Reuters)

🇷🇺 🇺🇦 Επιθέσεις στα λιμάνι σιτηρών. Η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις στα λιμάνια σιτηρών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός λιμανιού της ενδοχώρας που βρίσκεται πέρα από τον ποταμό Δούναβη από τη Ρουμανία. Αυτές οι ενέργειες οδήγησαν σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές της Ουκρανίας. (Reuters)


Και τελικά...

🤔 Ανακάλυψη που αλλάζει το παιχνίδι; Ο υπεραγωγός θερμοκρασίας δωματίου πυροδοτεί παγκόσμια φρενίτιδα. Νοτιοκορεάτες επιστήμονες έκαναν έναν αξιοσημείωτο ισχυρισμό ότι ανακάλυψαν έναν πρακτικό υπεραγωγό που λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου, μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στα δίκτυα ισχύος και στους υπολογιστές. Η είδηση έχει προκαλέσει φρενίτιδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωθώντας τις τιμές των μετοχών σε Κίνα και Νότια Κορέα. (Reuters)


Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →