Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Γερμανία σε ύφεση, Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Γερμανία διολισθαίνει σε τεχνική ύφεση, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί κάτω από το 10% τον Απρίλιο, μια ύφεση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι «καλά νέα» για τις αγορές. Κι άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Θεωρητικά, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα του 2011, όταν ο χρυσός γνώρισε ένα σημαντικό ράλι 300 δολαρίων μέσα σε δύο εβδομάδες… μέχρι την προθεσμία για το ανώτατο όριο του χρέους και την επακόλουθη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, ένα «αδιέξοδο χρέους» θα είναι εξαιρετικά θετικό για τον χρυσό». Nicky Shiels, Head of Metals Strategy στο MKS PAMP


Επενδυτικά νέα

🇩🇪 Γερμανική ύφεση. Η γερμανική οικονομία διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες. (CNBC)

🇬🇧 📉 Απότομη πτώση. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει κάτω από το 10% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεθώριασε από την ετήσια σύγκριση τιμών καταναλωτή. (CNBC)

🇺🇸 Κρίση ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ. Καθώς ο χρόνος τελειώνει για να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία των ΗΠΑ, οι διαπραγματευτές των Ρεπουμπλικανών και του Λευκού Οίκου πλησιάζουν σε συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους και τοποθετώντας ανώτατο όριο στις ομοσπονδιακές δαπάνες για δύο χρόνια. (Bloomberg)

Ο χρυσός αναπηδά. Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν ανοδικά από τα χαμηλά δύο μηνών την Παρασκευή, βοηθούμενες από την πτώση του δολαρίου ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν την πρόοδο των συνομιλιών για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και την πορεία αύξησης των επιτοκίων της Fed.

🏦 Μετοχές, αμερικανικά ομόλογα σταθερά. Εν αναμονή περαιτέρω ειδήσεων σχετικά με το εάν οι νομοθέτες των ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος, οι αγορές μετοχών παρέμειναν σταθερές και οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρήθηκαν κοντά στα υψηλά δύο μηνών. (Bloomberg)

📉 Το ευρωπαϊκό αέριο πέφτει μακροπρόθεσμα. Καθώς η οικονομία δείχνει ελάχιστα σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2007. (Bloomberg)

💵 Καταγράψτε μια χαρά. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας της ιδιωτικής ζωής επέβαλαν στη Meta πρόστιμο 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη μεταβίβαση δεδομένα χρηστών της E.U. στις ΗΠΑ (CNBC)📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη

🤔 Η ύφεση μπορεί να είναι καλό πράγμα. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Destination Wealth Management Michael Yoshikami πιστεύει ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψει μια απότομη πτώση της αγοράς το 2023. (CNBC)

⚔️ Με την Κίνα και τις ΗΠΑ να επαναπροσδιορίζουν τη γεωπολιτική, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα σενάριο win-win. «Για την Κίνα, η ΕΕ είναι η πιο σημαντική αγορά υψηλού εισοδήματος στην οποία εξακολουθεί να έχει σε μεγάλο βαθμό απεριόριστη πρόσβαση». (CNBC)

 

Τι άλλο συμβαίνει

🇺🇦 Πόλεμος της Ουκρανίας. Η Ρωσία πραγματοποίησε έντονη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα της Παρασκευής. Ο Ρώσος κυβερνητικός Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. (CNBC, Reuters)

🇺🇸 🇨🇳 Εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Βεντάο στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη για να συζητήσουν τις διμερείς εμπορικές ανησυχίες. (CNBC)


Και τελικά...

human skull

🧬Τα δεδομένα του γονιδιώματος ρίχνουν φως στον τρόπο εμφάνισης του Homo sapiens στην Αφρική. Αρκετές προγονικές ομάδες από διαφορετικά μέρη της Αφρικής συνέβαλαν στην εμφάνιση του Homo sapiens με συνονθύλευμα, μεταναστεύοντας από τη μια περιοχή στην άλλη και αναμειγνύοντας το ένα με το άλλο κατά τη διάρκεια των αιώνων. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →