Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Φόβοι ύφεσης, Δολάριο ΗΠΑ υπό πίεση

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Wall Street κατακλύζεται από φόβους ύφεσης, το δολάριο ΗΠΑ υποχωρεί έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων, οι μετοχές πέφτουν ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της Fed την επόμενη εβδομάδα, ο Πούτιν προειδοποιεί για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία. Κι άλλα...

💡Απόσπασμα της εβδομάδας
Προεπισκόπηση του 2023: «Διαφορετικές τσέπες θα πληγώνονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, στις δικές τους μικρές bear markets, αλλά θα έχουμε αντισταθμιστική δύναμη αλλού». Η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων για την Charles Schwab & Co.


Επενδυτικά νέα

Ο χρυσός κρατάει έδαφος. Η τιμή του χρυσού υποστηρίζεται από την υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ και τις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα.

«Ο χρυσός είναι πιθανό να δυσκολευτεί να δημιουργήσει κατευθυντική δυναμική με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι τη συνεδρίαση της Fed. Εάν το αποτέλεσμα της Fed είναι σύμφωνο με τις προσδοκίες, η αγορά θα ανακουφιστεί ότι δεν είναι κάτι χειρότερο από το αναμενόμενο. Το δολάριο μπορεί να εξασθενήσει και αυτό θα αγκιστρώσει λίγο τον χρυσό», δήλωσε ο Ilya Spivak, επικεφαλής του παγκόσμιου μακροοικονομικού τομέα στο Tastytrade.

💵 Το δολάριο ΗΠΑ αγωνίζεται. Το αμερικανικό δολάριο παρέμεινε αδύναμο, αφού υποχώρησε έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών των επενδυτών για την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ. (CNBC)

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος παραμένει υψηλός ότι η FOMC θα διατηρήσει την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με τη σειρά της θα παρασύρει την οικονομία σε μια βαθύτερη ύφεση», ωθώντας προς τα κάτω τις αποδόσεις των ΗΠΑ και το δολάριο, δήλωσε η Carol Kong, αναλυτής στρατηγικής στη Commonwealth Bank of Australia.

ch flag Η ύφεση της Ευρώπης θα ενισχύσει τα κέρδη του ελβετικού φράγκου. Ως αποτέλεσμα των ανησυχιών των επενδυτών για την οικονομία και των επιπέδων χρέους της ζώνης του ευρώ, το ελβετικό φράγκο είναι πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικής ισοτιμίας της Credit Suisse Group AG. (Bloomberg)

Το ελβετικό φράγκο αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν 1% τους επόμενους μήνες στα 0.95 ανά ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το υψηλό επταετίας του Σεπτεμβρίου.

📉 Οι μετοχές πέφτουν μετά τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ που προκαλούν φόβους για τα επιτόκια. Η Τρίτη σηματοδότησε την 4η συνεχόμενη ημέρα απωλειών για τον S&P 500, αφού ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ προκάλεσαν φόβους ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μειώσει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό. (WSJ)

Ο S&P 500 υποχώρησε 57,58 μονάδες ή 1,4%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 350,76 μονάδες ή 1%, και ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε 225,05 μονάδες ή 2%.

 Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση το επόμενο έτος. Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές και οι εταιρείες είναι σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να μην διαρκέσει. Οι καταναλωτές έχουν πλεονάζουσα εξοικονόμηση 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τα προγράμματα τόνωσης της πανδημίας COVID-19 και ξοδεύουν 10% περισσότερα σε σύγκριση με το 2021, είπε ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon. (CNBC)

«Ο πληθωρισμός διαβρώνει όλα όσα μόλις είπα, και αυτά τα τρισεκατομμύρια δολάρια θα εξαντληθούν στα μέσα του επόμενου έτους. Αυτό μπορεί κάλλιστα να εκτροχιάσει την οικονομία και να προκαλέσει μια ήπια ή σκληρή ύφεση για την οποία οι άνθρωποι ανησυχούν», είπε ο Dimon.

🛑 Περισσότερες απολύσεις. Η Morgan Stanley μείωσε περίπου το 2% του προσωπικού της την Τρίτη, ανέφεραν πηγές. Η κίνηση φέρεται να επηρέασε περίπου 1.600 από τους 81.567 υπαλλήλους της εταιρείας σε σχεδόν όλα τα επίπεδα της παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας. (CNBC)

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζέιμς Γκόρμαν δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα θα προβεί σε «μέτριες περικοπές», χωρίς να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα ή το μέγεθος των απολύσεων.


📸 Η εικόνα της εβδομάδας

«Έλα, στείλε κάτι στο Twitter».

trump tweetsΓνώμη

eu flag Η χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει. «Λίγοι βαθμοί Κελσίου είναι το μόνο που εμποδίζει τις περιφερειακές διακοπές ρεύματος. Και η κρύα εποχή μόλις ξεκίνησε». (Bloomberg Opinion)

«Το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές ενέργειας είναι τόσο σφιχτές που μόνο λίγοι βαθμοί Κελσίου, ή λίγες μέρες χωρίς ανέμους, χωρίζουν την Ευρώπη από το να αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος ή να έχει αρκετή ισχύ για να περάσει τον χειμώνα», γράφει ο Javier Blas.


Τι άλλο συμβαίνει

russia flag   Δεν φαίνεται τέλος. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία, λέγοντας στους αξιωματούχους ότι «μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία», ενώ υποβαθμίζει τις φήμες ότι ένας νέος γύρος κινητοποίησης θα μπορούσε να λάβει χώρα στη Ρωσία. (CNBC)

«Το Κίεβο μπορεί να χάσει την παροχή ρεύματος, νερού και θερμότητας. Η αποκάλυψη μπορεί να συμβεί, όπως στις ταινίες του Χόλιγουντ, όταν δεν είναι δυνατό να ζεις σε σπίτια λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή θερμοκρασία», δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko.

china flag Οι άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες της Κίνας. Πριν από λίγους μήνες, η κυβέρνηση της Κίνας επέμεινε ότι η στρατηγική της για το «Zero Covid» θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Αλλά οι μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους που ζητούν τον τερματισμό των δοκιμών και των lockdowns, ακόμη και την παραίτηση του Xi, αποτελούν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τις κυβερνητικές πολιτικές. (Bloomberg)

«Πολιτικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Σι είναι ίσως η συνέπεια της υποχώρησης από τα δημόσια αιτήματα. Τώρα που οι άνθρωποι είδαν ότι το να φωνάζουν «Κάτω ο Σι Τζινπίνγκ» μπορεί να τους φέρει αυτό που θέλουν, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερη ανυπακοή στο δρόμο», δήλωσε ο Weifeng Zhong, ανώτερος ερευνητής στο Mercatus Center στο Πανεπιστήμιο George Mason.


Και τελικά…

🌏 Ο χαμένος κόσμος της Γροιλανδίας. Οι επιστήμονες εντόπισαν DNA από ζώα, φυτά και μικρόβια που χρονολογείται πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια - το παλαιότερο που έχει βρεθεί ποτέ - στο βορειότερο σημείο της Γροιλανδίας, αποκαλύπτοντας έναν καταπληκτικό χαμένο κόσμο σε αυτό το απομακρυσμένο σύνορο. (Reuters)

"Hταν μια μεγάλη έκπληξη. Δεν έχει βρεθεί ποτέ στη Γροιλανδία πριν. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν αυτό το μοναδικό οικοσύστημα ειδών της Αρκτικής και εύκρατων ειδών που αναμειγνύονται μαζί χωρίς κανένα σύγχρονο ανάλογο", δήλωσε ο Eske Willerslev, διευθυντής του Lundbeck Foundation GeoGenetics Centre.


Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →