Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Fed, BoE, ΕΚΤ ανεβάζουν επιτόκια, Η.Π.Α-Κίνα σχέσεις σε ένταση

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι κεντρικές τράπεζες Η.Π.Α., Η.Β. και Ε.Ε. αυξάνουν ξανά τα επιτόκια, ο Πάουελ λέει ότι υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οι προσδοκίες είναι χαμηλές για το ταξίδι του Blinken στην Κίνα για την επαναφορά των σχέσεων. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Η Federal Reserve πιθανότατα ολοκλήρωσε την αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον κύκλο. Απλώς θέλει όλοι να πιστεύουν το αντίθετο." Robert Burgess, Bloomberg Opinion


Επενδυτικά νέα

🇺🇸 🏦 Η Fed επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%, σημειώνοντας μικρότερη αύξηση σε σύγκριση με την αύξηση κατά 0,5% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει. (Bloomberg)

🇪🇺 🏦 Η EBC αυξάνει τα επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5%, σηματοδοτώντας τουλάχιστον μια ακόμη αύξηση του ίδιου μεγέθους τον επόμενο μήνα. (Reuters)

🇬🇧   🏦  Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια, υπαινίσσεται πιθανή κορύφωση. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 4%, στη δέκατη συνεχόμενη άνοδό της. Ωστόσο, η Τράπεζα ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι η τελευταία αύξηση για λίγο. (Sky News)

📈 Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν άλμα μετά την βραδύτερη άνοδο των επιτοκίων της Fed. Η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τροχιά. Ο δείκτης S&P 500 της Wall Street και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite σημείωσαν άνοδο 1,1% και 2%, αντίστοιχα, αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell μίλησε σε δημοσιογράφους. (FT)

💵   Η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος. Το δολάριο ΗΠΑ συνέχισε να υποχωρεί καθώς η Federal Reserve επέλεξε μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. (CNBC)

⭐ Η τιμή του χρυσού εκτοξεύεται σε υψηλό 9 μηνών. Ο χρυσός ανέβηκε σε υψηλό εννέα μηνών την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, λόγω του ασθενέστερου δολαρίου και της πεποίθησης των επενδυτών ότι η Fed θα τερματίσει σύντομα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Εικόνα της εβδομάδαςΓνώμη

🏦  Η Fed "pivot-άρει". Ενώ η δήλωση της Fed υποδηλώνει ότι μπορεί να απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις για τον περιορισμό του πληθωρισμού, πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων. (Bloomberg Opinion)

Τι άλλο συμβαίνει

🇷🇺 🇺🇦 Η Ρωσία θα πιέσει την επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία καθώς το Κίεβο περιμένει περισσότερα όπλα. Η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία γίνεται όλο και πιο τρομερή καθώς ο στρατός της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με έως και 300.000 Ρώσους στρατιώτες κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Παρά τα προηγμένα όπλα που έχουν ήδη αποσταλεί από τους συμμάχους, δεν αρκούν για ουσιαστική ανάκτηση εδάφους πριν από την προγραμματισμένη επίθεση της Ρωσίας. (Bloomberg)

🇺🇸 🇨🇳 Τεντωμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα. Παρά τις υποσχέσεις για βελτίωση των σχέσεων, οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν κλιμακωθεί. Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας στην ευαίσθητη τεχνολογία ημιαγωγών, ενώ η Κίνα έχει δείξει προθυμία να παραβιάσει τις δυτικές κυρώσεις κατά του Ιράν και να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη Ρωσία. (Bloomberg)

Και τελικά...

🕰️   Το "Ρολόι της Κρίσης" πλησιάζει τα μεσάνυχτα καθώς αυξάνονται οι απειλές. Το «Ρολόι της Κρίσης», που δημιουργήθηκε από το Bulletin of the Atomic Scientists, μετέφερε την «ώρα» του στα 90 δευτερόλεπτα προς τα μεσάνυχτα, όσο πιο κοντά ήταν ποτέ στο τέλος του κόσμου. Τα μεσάνυχτα σε αυτό το ρολόι σηματοδοτούν το θεωρητικό σημείο του αφανισμού και οι δείκτες του ρολογιού μετακινούνται με βάση την εκτίμηση των επιστημόνων για τις υπαρξιακές απειλές. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →