Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Έκπληξη από πληθωρισμό στις ΗΠΑ, κέρδη χρυσού με ελπίδες παύσης της Fed

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο βασικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ φτάνει στο χαμηλό δύο ετών αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, η τιμή του χρυσού αυξάνεται παρά το ισχυρότερο δολάριο, η BlackRock υποβάλλει αίτηση για spot Ethereum ETF με περαιτέρω ώθηση των κρυπτονομισμάτων. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Είμαστε στο στρατόπεδο όπου η Fed έχει τελειώσει την πεζοπορία και η επόμενη κίνηση είναι ένας κύκλος χαλάρωσης για την καταπολέμηση είτε της επιβράδυνσης του ΑΕΠ είτε της αύξησης του ποσοστού ανεργίας. Το πότε και το πόσο βαθιά είναι το κλειδί για την τροχιά του χρυσού… Σαφώς, υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σηματοδοτούν σταθερή/χαμηλότερη τιμή χρυσού, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά θα πρέπει να συνδέονται με πολύ υψηλότερες οροφές στη τιμή του χρυσού.» - MKS PAMP


Επενδυτικά νέα


😯 Έκπληξη, έκπληξη. Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μια ελπιδοφόρα ένδειξη ότι οι πεισματικά υψηλές τιμές χαλαρώνουν την επιρροή τους στην οικονομία και δίνουν δυνητικό πράσινο φως στην Federal Reserve να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια. Το ετήσιο επίπεδο ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών, από 4,1% τον Σεπτέμβριο. (CNBC)


📈 Ράλι μετοχών. Οι μετοχές ανέβηκαν την Τρίτη, σηματοδοτώντας την καλύτερη ημέρα του S&P 500 από τον Απρίλιο, καθώς η έκπληξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ πυροδότησε αισιοδοξία ότι η Fed θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις προσπάθειές της για αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο. Εν τω μεταξύ, ο Dow Jones Industrial Average εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 500 μονάδες και ο Nasdaq βρισκόταν σε καλό δρόμο για το πιο σημαντικό μηνιαίο κέρδος από τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άνοδο 9,7%. (CNBC)


Ο χρυσός ανεβαίνει. Οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν, ωθούμενες από την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και τις αυξανόμενες εικασίες ότι η Fed ολοκληρώνει με τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων. Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την άνοδο του χρυσού spot κατά 1,1% στα 1.982 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 1.986 δολάρια.


🌎 Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2024, επηρεασμένης από τα αυξημένα επιτόκια, την άνοδο των τιμών της ενέργειας και την επιβράδυνση στις μεγάλες οικονομίες. Οι προβλέψεις δείχνουν μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης από 2,9% φέτος σε 2,6% και πιθανή «ήπια ύφεση» στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. (Reuters)


🛢️ Καταδύσεις πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν ένα χτύπημα, με πτώση άνω των 3 δολαρίων αυτή την εβδομάδα, κυρίως λόγω των προσδοκιών για περισσότερη προσφορά πετρελαίου στις ΗΠΑ και χαμηλότερη ζήτηση ενέργειας στην Κίνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν κατά 3,2% στα 78,58 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση, σε συνδυασμό με μια αποδυναμωμένη δομή της αγοράς, υποδηλώνει πιθανές ανησυχίες για πλεονάζουσα προσφορά παρά τις προβλέψεις του OPEC και του  IEA για στενότητα. (Reuters)


💼 Η BlackRock κάνει άλμα στη κρυπτογράφηση. Η BlackRock, ο κολοσσός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διπλασιάζει τις επενδύσεις σε κρυπτογράφηση, υποβάλλοντας επίσημα αίτηση για ένα spot διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Ethereum (ETF). Εάν εγκριθεί, το iShares Ethereum Trust θα εισαχθεί στο Nasdaq, παρέχοντας στους επενδυτές έκθεση στο δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα χωρίς άμεση ιδιοκτησία. (Reuters)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη
🎅 'Tis the Season… Τι κι αν είναι μόνο Νοέμβριος; Ακολουθούν ορισμένες προβλέψεις για το 2024:
«Αν ξεφύγουμε χωρίς ύφεση, θα είναι κάτι πολύ καλό. Εν τω μεταξύ, είναι επίσης δημοφιλές ότι οι μετοχές, ιδιαίτερα οι Magnificent Seven (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla) που κυριαρχούν στις αποδόσεις, θα περάσουν δύσκολα».
Και τι γίνεται με τον πληθωρισμό; «Μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο. Η ομίχλη του πολέμου κατά του πληθωρισμού δεν έχει ξεκαθαρίσει». (John Authers, Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇺🇸 🇨🇳 Μικρές νίκες, παρατεταμένες εντάσεις. Μετά από ένα χρόνο παύσης, οι Πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Καλιφόρνια ελπίζοντας να εκτονώσουν τις κλιμακούμενες εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας. Παρά τις χαμηλές προσδοκίες, οι ηγέτες εξασφάλισαν μέτρια επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για την επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών. (Bloomberg)


🇷🇺 Κλιμακούμενη κούρσα εξοπλισμών. Οι δυνάμεις πυραύλων της Ρωσίας τοποθέτησαν έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εξοπλισμένο με το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης «Avangard» σε ένα σιλό εκτόξευσης. Το σύστημα Avangard, που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018, μπορεί να ελίσσεται με υπερηχητικές ταχύτητες, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Η κίνηση έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης του ανταγωνισμού εξοπλισμών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας. (Reuters)


🌐 Κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για την εμφάνιση ανταγωνιστικών μπλοκ στην παγκόσμια οικονομία και επεσήμανε τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και της κλιμάκωσης των κλιματικών καταστροφών: «Καθώς οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες ώστε να μπορεί να παράγετε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζόμενους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει. Και καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».


🇩🇪 770 δισεκατομμύρια ευρώ κυβερνητικά κεφάλαια σε κίνδυνο. Μια πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που αμφισβητεί τη χρηματοδότηση εκτός προϋπολογισμού για τη δράση για το κλίμα έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για περίπου 770 δισεκατομμύρια ευρώ (840 δισεκατομμύρια δολάρια) κρατικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με πληροφορίες. Η απόφαση, που πυροδοτήθηκε από τον επαναπροσδιορισμό της πανδημικής βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία του κλίματος, βρίσκει την κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να αντιμετωπίζει πιθανές επιπτώσεις για 29 οχήματα χρηματοδότησης, εγείροντας ανησυχίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. (Bloomberg)


Και τελικά...

🔭 Ανιχνεύτηκε οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Χρησιμοποιώντας το αερομεταφερόμενο παρατηρητήριο SOFIA της NASA, οι ερευνητές εντόπισαν ατομικό οξυγόνο σε ένα λεπτό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα σε ατμοσφαιρικά στρώματα και στις δύο πλευρές της Αφροδίτης, ενός πλανήτη που είναι γνωστός για τον επιβλαβή και πυκνό αέρα του που κυριαρχείται από διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το εύρημα, κρίσιμο για την κατανόηση της περίπλοκης ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, αμφισβητεί προηγούμενες αντιλήψεις για τη σύνθεση του πλανήτη. (Reuters)


Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση



← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →