Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Debate για το επιτόκιο της Fed, η Meta στοχεύει το Twitter

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Τα πρακτικά της Fed αποκαλύπτουν διχασμούς σχετικά με την απόφαση για παύση των αυξήσεων επιτοκίων τον Ιούνιο, η Meta ξεκινά μια άμεση πρόκληση στο Twitter με το Threads, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια χρήστες σε λίγες ώρες, οι κεντρικές τράπεζες βάζουν την οικονομία σε ύφεση. Κι άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πολύ προσηλωμένοι στους στόχους για τον πληθωρισμό 2%. Τέτοια ακρίβεια δεν είναι χρήσιμη σε ένα οικονομικό σύστημα που έχει υποβληθεί σε μια σειρά από lockdown εμπνευσμένα από πανδημίες ακολουθούμενα από ανελέητα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα. Οι πληθωριστικές ωθήσεις αρχίζουν να ξεπλένονται στο σύστημα, επομένως χρειάζεται περισσότερη ευελιξία». - Ο αρθρογράφος του Bloomberg Opinion Marcus Ashworth


Επενδυτικά νέα

🏦 🇺🇸 Έρχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Στη συνάντησή τους τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι της Fed έκαναν έκκληση να σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων, επιλέγοντας μια παύση για να αξιολογήσουν τις 10 προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων πριν προβούν σε περαιτέρω κινήσεις. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βλέπει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. (CNBC)

📃 Η.Π.Α. δεδομένα θέσεων εργασίας. Τον Ιούνιο σημειώθηκε μεγάλο άλμα στις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με 497.000 νέες θέσεις. Αυτή ήταν μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τις 267.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Μάιο και ξεπέρασαν τις εκτιμώμενες 220.000 θέσεις εργασίας. Αυτό το απροσδόκητο άλμα στις μισθοδοσίες έρχεται παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed για περισσότερο από ένα χρόνο. (CNBC)

Ο χρυσός βρίσκεται σε τροχιά για 4η συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλεια καθώς το πολύτιμο μέταλλο έχει πιεστεί από τα πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις ισχυρές δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, που υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

🇪🇺  📉  Πτωτικά οι ευρωπαϊκές μετοχές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές απορρόφησαν νέα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με σημαντική πτώση 2,5%. (CNBC)

⛰️ Κυλώντας στη κατηφόρα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης εισήλθε σε φάση συρρίκνωσης τον περασμένο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά. Αυτή η πτώση επηρέασε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα τον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος παρουσίασε εκτεταμένη ύφεση. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι ο τελικός Composite Purchasing Managers' Index (PMI) της HCOB υποχώρησε στο 49,9 τον Ιούνιο, από το 52,8 του Μαΐου. (Reuters)

🥊 Η Meta λανσάρει επίσημα την εφαρμογή "Twitter killer". Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια χρήστες έχουν ενταχθεί στην τελευταία εφαρμογή της Meta Platforms Inc. που ονομάζεται Threads, η οποία έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται άμεσα το Twitter, θέτοντας μια σημαντική πρόκληση για την μαχόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Έλον Μασκ. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα: η εφαρμογή Threads δεν είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη και κανείς δεν ξέρει πότε (ή αν) θα είναι. (Bloomberg)

📸 Η εικόνα της εβδομάδας
Γνώμη
🔨 "Αν το μόνο σας εργαλείο είναι ένα σφυρί, κάθε πρόβλημα μοιάζει με καρφί. Αυτό το παλιό ρητό εξακολουθεί να ισχύει καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τον πόνο στα επιτόκια. Υπήρξε ελάχιστος αντίκτυπος στα πλούσια νοικοκυριά, αλλά δυσανάλογος σε εκείνους που μπορούν λιγότερο οικονομικά». (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει


🤝 Η Yellen συναντά τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έφτασε στο Πεκίνο με στόχο να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, η Yellen θα έχει συζητήσεις με Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με τη σημασία του χειρισμού της διμερούς τους σχέσης. (CNBC)

🇷🇺 🇺🇦  Η Ρωσία και η Ουκρανία προκάλεσαν φόβους γύρω από το εργοστάσιο Zaporizhzhia. Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει κατηγορίες, με κάθε πλευρά να ισχυρίζεται ότι η άλλη σχεδιάζει επίθεση στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia. Αυτή η εγκατάσταση, η οποία διαθέτει έξι αντιδραστήρες και είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, αποτελεί εδώ και καιρό πηγή έντασης και δυσπιστίας μεταξύ των δύο χωρών. (CNBC)

🪖Η μοίρα του Prigozhin παραμένει ασαφής. Το αφεντικό της Wagner Yevgeny Prigozhin είναι πίσω στη Ρωσία μαζί με χιλιάδες μαχητές, λέει ο Lukashenko της Λευκορωσίας, απορρίπτοντας τις εικασίες ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα σκότωνε τον Prigozhin. (Reuters)


Και τελικά...

🕰️ Ο χρόνος είναι κάτι ολισθηρό - οι επιστήμονες ενίσχυσαν αυτήν την ιδέα τη Δευτέρα μέσω μιας μελέτης που αφορούσε έντονες μαύρες τρύπες γνωστές ως κβάζαρ. Χρησιμοποίησαν αυτές τις παρατηρήσεις για να παρουσιάσουν τη «διαστολή του χρόνου» στο πρώιμο σύμπαν, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος κινούνταν πολύ πιο αργά τότε, μόνο περίπου το ένα πέμπτο όσο γρήγορα γίνεται τώρα. Οι παρατηρήσεις χρονολογούνται πριν από περίπου 12,3 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το σύμπαν ήταν περίπου το ένα δέκατο της τρέχουσας ηλικίας του. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →