Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Αναταραχή στη Metro Bank, ριμπάουντ του χρυσού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Το δολάριο παίρνει μια ανάσα, ενισχύοντας το γιεν και το ευρώ, ο χρυσός ετοιμάζεται να επιστρέψει, σπάζοντας ένα σερί οκτώ ημερών με απώλειες, η Metro Bank του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει χρηματοοικονομική αναταραχή με πτώση της μετοχής κατά 29%. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας

"Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να έχει κολλήσει στο καθαρτήριο για λίγο. Ξεχάστε τις πληθωριστικές πιέσεις - το υψηλότερο για περισσότερο κόστος δανεισμού είναι το νέο μέτρο πόνου για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις." - Conor Sen, αρθρογράφος του Bloomberg


Επενδυτικά νέα

💵 Το δολάριο παίρνει μια ανάσα. Σε μια αναπάντεχη ανατροπή των γεγονότων, το πανίσχυρο δολάριο σταμάτησε για μια ανάσα, δίνοντας στο γιεν και το ευρώ την απαραίτητη ανάπαυλα. Η απότομη ανάσχεση της ανοδού του δολαρίου ήρθε αφότου τα ψυχρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες των ΗΠΑ έθεσαν αμφιβολίες για τα σχέδια της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια φέτος. (CNBC, Reuters)

Ο χρυσός λάμπει ξανά. Ο χρυσός, ο πανάρχαιος παράδεισος των επενδυτών, είναι έτοιμος για επιστροφή, έτοιμος να τερματίσει το οκταήμερο σερί απωλειών του - ρεκόρ που έχει να σημειωθεί από το 2016. Η ανάκαμψη έρχεται καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο υποχωρεί από τις πρόσφατες κορυφές.

🇪🇺 📈 Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακάμπτουν. Οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν ανάκαμψη την Παρασκευή, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν, υποκινούμενες από ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας. Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, ανακάμπτοντας από τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις και προσφέροντας στους επενδυτές λίγη ανάπαυλα. (CNBC)

🎢 Βόλτα με τρενάκι. Η βρετανική Metro Bank βρέθηκε σε οικονομική καταιγίδα καθώς οι μετοχές της υποχώρησαν πάνω από 29% σε μια ταραχώδη συνεδρίαση, προκαλώντας αναστολές συναλλαγών. Τα δεινά της τράπεζας έρχονται εν μέσω αναφορών για τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει 600 εκατομμύρια £ (727 εκατομμύρια δολάρια) σε χρέη και ίδια κεφάλαια. (CNBC)

🏦 🇮🇹 Οι ιταλικές τράπεζες ενδέχεται να αποφύγουν τον φόρο της Meloni. Ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας είναι έτοιμος να ακολουθήσει μια στρατηγική διαδρομή για να αποφύγει τον νέο φόρο που επιβλήθηκε στη χώρα, με πολλά ιδρύματα να επιλέγουν να ενισχύσουν τα αποθεματικά κεφαλαίου τους. Αναλυτές και ειδικοί προβλέπουν ότι ο σχεδιασμός του νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ιταλικό κοινοβούλιο, θα επιτρέψει στις περισσότερες τράπεζες να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης, ενώ θα διατηρήσουν τη δέσμευσή τους για πληρωμές μετόχων. (Bloomberg)

🏚️ Η γερμανική κρίση ακινήτων πλήττει σκληρά τους κατασκευαστές. Η κάποτε ακμάζουσα αγορά ακινήτων της Γερμανίας παλεύει με μια κρίση και οι κατασκευαστές είναι αυτοί που νιώθουν το πόνο. Παρά το γεγονός ότι τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκονται στους ιδιοκτήτες στην τρέχουσα αναταραχή ακινήτων, οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τα κατασκευαστικά έργα είναι αυτές που αντιμετωπίζουν επικείμενη αφερεγγυότητα. Το αυξανόμενο κόστος κατασκευής, τα αυξημένα επιτόκια και η μείωση της αξίας των ακινήτων έχουν δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα για τους κατασκευαστές. (Bloomberg)📸 Η εικόνα της εβδομάδαςΓνώμη
🤔 Η νέα πρόκληση της οικονομίας των ΗΠΑ. Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μια απροσδόκητη πρόκληση - το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, λόγω της αύξησης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί. Αυτή η δύσκολη κατάσταση ενοχλεί καταναλωτές και επιχειρήσεις και απαιτεί προσοχή τόσο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και από τους πολιτικούς. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇷🇺 Θανατηφόρο ρωσικό πυραυλικό χτύπημα. Η Ουκρανία αναστατώνεται από μια καταστροφική ρωσική πυραυλική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και άφησε πίσω του άλλους επτά τραυματίες στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο. (Bloomberg)

⚔️ Οι εκλογές στην Πολωνία πυροδοτούν εντάσεις με τη Γερμανία. Καθώς η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, υπό την ηγεσία του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), αγωνίζεται για μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία, βρήκε έναν απροσδόκητο στόχο κοντά στη χώρα: τη Γερμανία. Ενόψει των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου στην Πολωνία, οι ηγέτες του PiS κατηγόρησαν τη Γερμανία, τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους, για ανάμειξη στην πολωνική διακυβέρνηση, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η πολιτική μετανάστευσης και αερίου. (Reuters)


Και τελικά...

🗻 Το Mont Blanc συρρικνώνεται. Η υψηλότερη κορυφή της Δυτικής Ευρώπης, το Mont Blanc, έχει χάσει περισσότερα από δύο μέτρα (6,5 πόδια) σε ύψος τα τελευταία δύο χρόνια, ανακάλυψαν Γάλλοι ερευνητές. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →