Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, αντιδρώντας στην πολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, καθώς η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς αύξησε την πολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας την αγορά ασφαλών καταφύγιων επενδύσεων όπως του χρυσού.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας την Κυριακή, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους ως αντίποινα για μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία του, όταν ένοπλοι από τη Χαμάς ξέσπασαν σε ισραηλινές πόλεις το Σάββατο.

Ο χρυσός χρησιμοποιείται ως ασφαλής επένδυση σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άλμα 1% στα 1.851 δολάρια ανά ουγκιά στις 08:15 π.μ., έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του σε μια εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,1% στα 1.865 δολάρια.

Με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια, ο χρυσός έχει επωφεληθεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα από την άνοδο των γεωπολιτικών εντάσεων, δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Η σπειροειδής βία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς απειλεί να ξεκινήσει έναν μεγάλο νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα και ενισχύοντας τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια όπως τα αμερικανικά ομόλογα, το δολάριο και το γιεν Ιαπωνίας μαζί με τον χρυσό.

«Τούτου λεχθέντος, τα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν αντίθετος άνεμος για τον χρυσό. Αναμένουμε μόνο υψηλότερες τιμές του χρυσού μόλις η Fed αρχίσει να ακούγεται πιο αισιόδοξη κατά τη διάρκεια του 2024», πρόσθεσε ο Staunovo.

Μια καυτή εκτύπωση του πληθωρισμού αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος, μειώνοντας την απήχηση του χρυσού. Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ του Σεπτεμβρίου που αναμένονται την Τετάρτη.

«Το βασικό ερώτημα είναι πόσο διαρκείς είναι αυτές οι ασφαλείς ροές, και εάν αυτό το Σαββατοκύριακο έφερε κάποιες τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο.

«Τουλάχιστον από την άποψη του εμπορεύματος, η γεωπολιτική τείνει να είναι ένα στοιχείο θορύβου παρά μια διαρκής και επιδραστική θεμελιώδης δύναμη», δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της Julius Baer, Norbert Rücker.

Μεταξύ των άλλων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι κέρδισε 0,4% στα 21,68 δολάρια ανά ουγκιά, η πλατίνα ενισχύθηκε 0,9% στα 884 δολάρια και το παλλάδιο παρέμεινε σταθερό στα 1.158 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →