Week ahead - Το πραγματικό τεστ τιμών χρυσού έρχεται την επόμενη εβδομάδα.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η αγορά χρυσού μπορεί να αντιμετωπίσει μια πραγματική δοκιμή την επόμενη εβδομάδα - κρατώντας το επίπεδο των 1.700 δολαρίων την ουγγιά. Αυτό θα είναι κρίσιμο για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό πάνω από αυτό το επίπεδο για όλο το 2021, σύμφωνα με τους αναλυτές.


Ακόμη και με τους φόβους της Evergrande να ανησυχούν τις αγορές, ο χρυσός δεν κατάφερε να κινηθεί σταθερά πάνω από το επίπεδο των 1.750 δολαρίων η ουγγιά.

Και με τις υψηλότερες αποδόσεις του Δημοσίου και ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ μετά την ευχάριστη ανακοίνωση της Federal Reserve, το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να κινδυνεύσει να δοκιμάσει το επίπεδο των 1.700 δολαρίων, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της OANDA στην αγορά, Edward Moya.

"Το επίπεδο των 1.700 δολαρίων διατηρήθηκε για όλο αυτό το έτος, εκτός από μια σύντομη στιγμή που έπεσε στα 1.680 δολάρια μερικές φορές, αλλά κατάφερε να ανακάμψει γρήγορα", δήλωσε o Moya.

Ο χρυσός ήταν πάντα σε θέση να βρει αγοραστές κάτω από αυτό το επίπεδο. Θα δει όμως η αγορά κάτι τέτοιο ξανά; "Οι επενδυτές ετοιμάζονται τώρα για την Fed να αρχίσει να μειώνει τον Νοέμβριο και να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος", δήλωσε ο Moya.

Το τρέχον μοτίβο διαπραγμάτευσης βλέπει τον χρυσό να ενισχύεται πρώτα σε κάποιο νέο συμβάν κινδύνου, αλλά στη συνέχεια να εγκαταλείπει όλα τα κέρδη του καθώς οι εντάσεις μειώνονται.

Την επόμενη εβδομάδα, το επίκεντρο θα στραφεί στη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell να τονίζουν συνεχώς τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος. Επίσης στο ραντάρ θα είναι η πρόοδος γύρω από το πακέτο υποδομών.

Οποιαδήποτε εμπόδια γύρω από αυτά τα δύο γεγονότα μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των τιμών του χρυσού την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο Moya. "Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι μπορεί να μην γίνει εγκαίρως. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους", είπε. "Εάν οι αποδόσεις του Δημοσίου συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, αυτό θα ήταν κρυπτονίτης για το χρυσό".

Ταυτόχρονα, εάν υπάρχει εύκολη επίλυση στο ανώτατο όριο του χρέους, αποφεύγεται το κλείσιμο, εγκρίνεται ο λογαριασμός υποδομής και οι αμερικανικές μετοχές ανεβαίνουν προς το ρεκόρ-έδαφος, τότε ο χρυσός θα μπορούσε να δει μια πιο σημαντική πώληση κάτω από τα $ 1.700,  δήλωσε ο Moya.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η προσέγγιση αναμονής και προβολής στον χώρο του χρυσού, με ορισμένους εμπόρους να παρακολουθούν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο από τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς.

"Ακούσαμε από μερικές εταιρείες όπως η Nike και η FedEx. Είναι είτε ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού είτε έλλειψη εργατικού δυναμικού. Όλα ουρλιάζουν πληθωριστικές πιέσεις", δήλωσε ο Moya. "Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια άλλη κίνηση ανόδου στις αποδόσεις. Αλλά τελικά, θα υπάρξει ένα σημείο καμπής, όπου ο χρυσός θα αρχίσει να λειτουργεί ως πληθωριστικός αντισταθμιστής".

Μέχρι ο χρυσός να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν αντιστάθμισμα ενάντια στην αύξηση των τιμών, είναι πιθανό να παραμείνει ευάλωτος, πρόσθεσε ο Moya.

Με τον Πάουελ να επιβεβαιώνει την έναρξη της πτώσης τον Νοέμβριο, ο κίνδυνος για χρυσό είναι προς τα κάτω, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Μπαρτ Μελέκ.

Αλλά πέρα ​​από αυτό, το περιβάλλον εξακολουθεί να είναι καλό για το χρυσό και μια σημαντική πώληση είναι απίθανη, είπε ο Μελέκ. "Με τον ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως να επιβραδύνεται, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για την αμερικανική οικονομία να δημοσιεύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν. Και με δεδομένους τους στόχους της Fed για την πλήρη απασχόληση, θα είναι εντάξει με τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο. μπορεί να είναι απαραίτητο για τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα », είπε ο Μελέκ.

Επίσης, όταν ο Πάουελ μιλάει για μείωση, μιλάει μόνο για τη μείωση των τρεχουσών αγορών περιουσιακών στοιχείων, όχι για την πώληση όσων έχει αποκτήσει η Fed κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και αυτό λειτουργεί υπέρ του χρυσού, σημείωσε. "Τα ποσοστά θα είναι αρκετά χαμηλά. Δεν είναι κακή κατάσταση για τον χρυσό. Βλέπω το χρυσό να ανεβαίνει; Όχι. Αλλά δεν το βλέπω ούτε να πέφτει πολύ. Βλέπω ένα ριμπάουντ μόλις ξεκινήσει το πρόγραμμα", "είπε ο Μελέκ.

Τα $ 1.700 είναι το επόμενο επίπεδο υποστήριξης για τον χρυσό, πρόσθεσε. "Θα μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε ανά πάσα στιγμή, ειδικά αν λάβουμε ισχυρές αναφορές δεδομένων την επόμενη εβδομάδα. Η αντίσταση παραμένει στα 1.800 $."

Δεδομένα για παρακολούθηση

Θα είναι μια αρκετά γεμάτη εβδομάδα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών αμερικανικών αντοχών τη Δευτέρα, της έκθεσης του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο της Πέμπτης και του δείκτη τιμών PCE την Παρασκευή, το οποίο είναι το ευνοϊκό μέτρο της Fed για τον πληθωρισμό.

Άλλες οικονομικές εκδόσεις που πρέπει να παρακολουθήσετε είναι ο δείκτης τιμών των κατοικιών της Τρίτης και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών της Τετάρτης και οι αιτήσεις ανέργων της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος της Fed Powell έχει επίσης δύο δημόσιες δεσμεύσεις την επόμενη εβδομάδα - την κατάθεση της Τρίτης ενώπιον της Επιτροπής Γερουσίας των Τραπεζών, της Στέγασης και των Αστικών Υποθέσεων και την συζήτηση της πολιτικής της Τετάρτης στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κεντρική τράπεζα.

Η υπουργός Οικονομικών Γέλεν θα καταθέσει επίσης στην ίδια ακρόαση την Τρίτη.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →