Week ahead - Τι ακολουθεί για την τιμή του χρυσού μετά το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος του 2021;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός δημοσίευσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τις αρχές του έτους, καθώς οι τιμές ξεπερνούν τα 1.800 $ και πλησίασαν τα 1.850 $ η ουγγιά. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν καν τα 1.900 δολάρια για την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναφέρουν τους φόβους του πληθωρισμού και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ.

Σε ένα σημείο, ο χρυσός αυξήθηκε πάνω από 70 $ την Παρασκευή, διαπραγματευόμενο πάνω από τα 1.840 δολάρια ανά ουγγιά. Αυτή η δύναμη ήρθε μετά από περισσότερο από δύο μήνες ενοποίησης κάτω από το επίπεδο των 1.800 $.

Η τελική ώθηση ήταν υψηλότερη καθώς οι ΗΠΑ δημοσίευσαν πολύ πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα δεδομένα για την απασχόληση. Οι ΗΠΑ είδαν μόνο 266.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο. Και παρόλο που ο αριθμός αυτός είναι ακόμα υγιής, οι αγορές περίμεναν να δουν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Η απογοήτευση διπλασιάστηκε όταν τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν από 916.000 σε 770.000.

"Αυτό που έχουμε δει είναι μια πολύ σημαντική απογοήτευση. Η οικονομία περιμένει την ανάκαμψη, αλλά φαίνεται ότι η ταχύτητα της ανάκαμψης, τουλάχιστον από την πλευρά της απασχόλησης, μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο οι άνθρωποι περίμεναν", δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής Μπαρτ Μελκ της TD securities.

"Οι μισθοί αυξάνονται επειδή οι εργοδότες δυσκολεύονται να προσλάβουν άτομα. Για παράδειγμα, στη Φλόριντα, ο Μάιος θα ήταν ο τελευταίος μήνας όπου οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι αναζητούν εργασία για να λάβουν επιδόματα ανεργίας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θέσεις, και οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς ", σημείωσε ο Haberkorn.

Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τις προσδοκίες νομισματικής πολιτικής. "Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα παραμείνει πιστή στα λόγια της ότι θα διατηρήσουν την εύκολη νομισματική πολιτική έως ότου φτάσουν στη μέγιστη απασχόληση. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα έχουν προβλήματα ανεργίας για λίγο ακόμα", επεσήμανε ο Melek.

Σε απάντηση σε αυτά τα δεδομένα, τα πραγματικά ποσοστά μειώθηκαν, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε και ο χρυσός επωφελήθηκε.

Οι αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν επίσης επιταχύνει την άνοδο του χρυσού αυτήν την εβδομάδα. "Εμπορευόμαστε ολόκληρο το συγκρότημα εμπορευμάτων και ο χρυσός και το ασήμι δεν έχουν μετακινηθεί πραγματικά τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο τομέα. Τώρα, αρχίζουν να ξεσπάνε καθώς έρχεται το κυνήγι ευκαιρίας", δήλωσε ο Haberkorn. "Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να είναι ταύροι στα εμπορεύματα λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό."

Θα ακολουθήσει ο χρυσός τα 1.900 $;

Το επόμενο κρίσιμο επίπεδο για τον χρυσό είναι να ξεπεράσει τα 1.851 $ η ουγγιά, που είναι ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.

Ο χρυσός εξακολουθεί να είναι φθηνός σε αυτά τα επίπεδα σε σχέση με ολόκληρο το συγκρότημα εμπορευμάτων, πρόσθεσε ο Haberkorn. "Το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε τιμές πάνω από 1.800 δολάρια πειστικά, φαίνεται αισιόδοξο για το χρυσό."

Οι επενδυτές αναζητούν έκθεση σε χρυσό και ασήμι, είτε μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είτε με άλλα μέσα, είπε. "Αν μπορέσουμε να φτάσουμε πάνω από 1.850 $, θα μπορούσαμε να φτάσουμε στα 1.900 $ και να περάσουμε και από εκεί, δήλωσε ο Haberkorn."

Οι αριθμοί απασχόλησης του Απριλίου εγείρουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις σχετικά με το μέλλον της οικονομίας, δήλωσε ο συν-διευθυντής της Walsh Trading, Sean Lusk.
"Όλα αυτά είναι bearish για το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων και φιλικά για τα μέταλλα. Μπορούμε να φτάσουμε στα 1.895 $ στη συνέχεια - το οποίο είναι αμετάβλητο τη χρονιά", είπε.

Η Μέλεκ σημείωσε ότι η αγορά χρυσού είναι πιθανό να δει αναπροσαρμογές σε ορισμένες από τις θέσεις πώλησης την επόμενη εβδομάδα.

"Είμαστε αρκετά κοντά στον 200-ημερών κινούμενο μέσο όρο των 1.851 $. Θα προσπαθήσουμε να το επιχειρήσουμε αυτό. Νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί νωρίτερα παρά αργότερα, και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι βρισκόμαστε στους αγώνες. Ίσως δούμε τα 1.900 $ γρηγορότερα"είπε.

Δεδομένα για παρακολούθηση

Οι περισσότερες από τις μακροοικονομικές κυκλοφορίες συγκεντρώνονται στο δεύτερο μέρος της εβδομάδας, με τα δεδομένα CPI να έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, τις αξιώσεις ανεργίας των ΗΠΑ και το PPI για την Πέμπτη, καθώς και τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ για την Παρασκευή.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τετάρτης θα παρακολουθούνται στενά για να δούμε πώς εξελίσσονται οι πιέσεις στις τιμές.

"Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να ανέβει στο 4%, καθώς οι τιμές σε μια ζωντανή οικονομία έρχονται σε αντίθεση με τις τιμές από πριν από 12 μήνες, όταν η οικονομία ήταν σε κλειδώμα και οι εταιρείες μείωναν τις τιμές για να δημιουργήσουν ταμειακές ροές", δήλωσε ο επικεφαλής της ING διεθνής οικονομολόγος James Knightley.

Η άνοδος των τιμών θα κρατήσει ζωντανή τη συζήτηση για τον πληθωρισμό καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί τη στάση της ότι ο πληθωρισμός που θα δουν οι ΗΠΑ φέτος θα είναι παροδικός.

"Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο επίμονος από ό, τι είδαμε σε προηγούμενους οικονομικούς κύκλους. Οι τιμές των εμπορευμάτων, τα τέλη εμπορευματικών μεταφορών, οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, οι αυξανόμενες τιμές των σπιτιών και το αυξανόμενο κόστος απασχόλησης συνιστούν τροφή για σκέψη", δήλωσε ο Knightley.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →