Week ahead - Θα κάνει λάθος η Fed με τις πολλές αυξήσεις επιτοκίων: Γιατί ο χρυσός είναι στα 1.800 δολάρια;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι αγορές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα κάνει λάθος στην πλευρά της σύσφιξης, με τον πρόεδρο Jerome Powell να παραδέχεται αυτή την εβδομάδα ότι το πραγματικό λάθος θα ήταν η αποτυχία να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Οι φόβοι για ύφεση και η hawkish Ομοσπονδιακή Τράπεζα προκάλεσαν κρίσεις αστάθειας φέτος - ο S&P 500 είχε το χειρότερο εξάμηνο του έτους από το 1970, ενώ το Bitcoin σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του σε περισσότερο από μια δεκαετία.O χρυσός ωστόσο, κινείται σταθερά, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί μόλις 1% από την αρχή του έτους.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει κάνει μια «θεαματική δουλειά» στην αποθήκευση αξίας. Ωστόσο, πολλοί είναι ουδέτεροι για το πολύτιμο μέταλλο έως ότου περισσότερα στοιχεία για τις ΗΠΑ δείξουν ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται και η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Ο λόγος που κράτησε πολλούς επενδυτές επιφυλακτικούς αυτή την εβδομάδα ήταν ο Πάουελ δηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να πάει τα πράγματα πολύ μακριά και ενδεχομένως να διακινδυνεύσει μια ύφεση για να πετύχει τη σταθερότητα των τιμών.

"Υπάρχει κίνδυνος να πάμε πολύ μακριά; Σίγουρα, υπάρχει κίνδυνος. Αλλά δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία. Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να αποτύχουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών", είπε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια πάνελ πολιτικής στο το φόρουμ της ΕΚΤ για τις κεντρικές τράπεζες στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού August Comex διαπραγματεύονταν στα 1.808,50 δολάρια, σχεδόν αμετάβλητα την ημέρα.

Κάνοντας τον χρυσό δυσκολότερο στην άνοδο ήταν πολλοί επενδυτές που εξισορρόπησαν τα χαρτοφυλάκιά τους για το δεύτερο εξάμηνο του έτους υπό το πρίσμα των αυξανόμενων κλήσεων για ύφεση, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Edward Moya.

"Υπάρχουν ορισμένες σχετικές εκκλήσεις από άλλους ότι ο χρυσός θα μπορούσε να είναι ευάλωτος σε κάποια περαιτέρω πίεση πώλησης από εδώ. Αυτό συμβαίνει εάν το δολάριο παραμείνει υποστηριζόμενο. Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε τις πραγματικές απόψεις της αγοράς. Βλέπουμε σημαντική επανατοποθέτηση. Αλλά οι προοπτικές για τον χρυσό θα πρέπει να είναι αρκετά λοξές. Την επόμενη εβδομάδα, θα δοθεί μεγάλη προσοχή στο αν θα δούμε ή όχι σημάδια ότι τα μέλη της Fed είναι πιο αισιόδοξα ότι ο πληθωρισμός ψύχεται».

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η επιβράδυνση πλήττει την οικονομία λίγο πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί, πρόσθεσε ο Μόγια.

"Χρειαζόμαστε πραγματικά να δούμε δεδομένα που να δείχνουν ότι η κορύφωση του πληθωρισμού είναι σε ισχύ. Βρισκόμαστε σε μια ασταθή περίοδο γιατί αυτή η ερώτηση δεν θα απαντηθεί με ένα σημείο δεδομένων. Πρέπει να δούμε αρκετές αναφορές. Και πρέπει να το ακούσετε από την εταιρική Αμερική. Και αυτή τη στιγμή, αυτό δεν ισχύει», είπε.

Από τότε που άγγιξε τα 2.000 δολάρια τον Μάρτιο, ο χρυσός έχει κολλήσει στο "πούλησε τα ράλι", δήλωσε ο συνδιευθυντής της Walsh Trading, Sean Lusk.

"Το πρόβλημα για τον χρυσό είναι ότι όλα τα ράλι πωλούνται λόγω του πόσο hawkish είναι η Fed. Δεν υπάρχει αγάπη εδώ για το πολύτιμο μέταλλο όταν οι οικονομικές προοπτικές είναι τόσο αβέβαιες. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το αν ο πληθωρισμός κορυφώνεται ή όχι », είπε ο Λουσκ.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο χρυσός και το ασήμι δεν θα δουν αναπήδηση για άλλες δύο εβδομάδες. Αυτός είναι ο λόγος που o Lusk περιμένει ένα καλύτερο εποχικό χρονικό πλαίσιο όταν θα αγοράζεται περισσότερος φυσικός χρυσός.

"Από τα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου θα μπορούσαμε να δούμε κάποια κίνηση προς τα πάνω. Κατά το δεύτερο μισό του καλοκαιριού και το Σαββατοκύριακο της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι όταν η φυσική ζήτηση βλέπει μεγάλες αυξήσεις", σημείωσε.

Προς το παρόν, υπάρχει κίνδυνος ο χρυσός να πέσει στο επίπεδο στήριξης των 1.780 δολαρίων. Εάν αυτή η στήριξη αποτύχει, το πολύτιμο μέταλλο κινδυνεύει να πέσει στα 1.730 δολάρια η ουγκιά. Αυτό είναι το κατώτατο όριο τιμών όπου ο Lusk αναμένει να δει μια κίνηση υψηλότερα. "Το επίπεδο των $1.782 είναι το χαμηλό του Μαΐου. Αν το ξεπεράσουμε, ο επόμενος στόχος είναι $1.760 - το χαμηλό πριν από τα Χριστούγεννα και μετά είναι τα $1.730. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σημείο που θα πάμε μέχρι να δούμε μια αναπήδηση", είπε.

Ο Moya παρακολουθεί το επίπεδο των 1.785 δολαρίων ανά ουγκιά, επικαλούμενος σημαντική υποστήριξη γύρω από αυτό το εύρος. «Εάν η επόμενη εβδομάδα γίνει πιο άσχημη για τον χρυσό, θα πρέπει να βρει σημαντική υποστήριξη στα 1.785 δολάρια και εκεί θα μπορούσε να διατηρηθεί καθώς η κορύφωση του δολαρίου μπορεί να είναι στο τέλος της», είπε.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας:

  • Τρίτη: Παραγγελίες εργοστασίων στις ΗΠΑ
  • Τετάρτη: Μη μεταποιητικό PMI του ISM των ΗΠΑ
  • Πέμπτη: Μη-αγροτική απασχόληση στο ADP των ΗΠΑ, αιτήσεις ανεργίας
  • Παρασκευή: Μισθοδοσία μη αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →