Week ahead «Τεράστια» πίεση πωλήσεων στο χρυσό, με τις τιμές «ευάλωτες» καθώς οι αναλυτές παρακολουθούν αυτόν τον πάτο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Μετά την πτώση των 60 δολαρίων αυτή την εβδομάδα, ο χρυσός παραμένει ευάλωτος σε ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις, καθώς οι αγορές ετοιμάζονται για άλλη μια επιθετική άνοδο της Federal Reserve στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ένα πιθανό κατώτατο σημείο της τιμής που θα πυροδοτήσει μια ανάκαμψη για το πολύτιμο μέταλλο.

Η αγορά χρυσού πλήττεται από τον ισχυρό δείκτη του δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος προσλαμβάνει μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος για ασφαλές καταφύγιο εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ύφεση.

«Ο χρυσός υποχώρησε σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 και τεχνικά διαπραγματεύεται σε περιοχή υπερπώλησης», δήλωσε την Παρασκευή η αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της Standard Chartered, Suki Cooper. «Ενώ ο χρυσός βρίσκεται παγιδευμένος μεταξύ αυξημένων κινδύνων πληθωρισμού και αυξανόμενων ανησυχιών για μια ύφεση, έχει επανέλθει στο να παίρνει το σύνθημά του από το USD, το οποίο έχει ωφεληθεί από τις ασφαλείς ροές έναντι του χρυσού».

Επιπλέον, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με την οικονομία των ΗΠΑ να προσθέτει 372.000 θέσεις τον Ιούνιο. Ο αισιόδοξος αριθμός καθησύχασε τις αγορές ότι η Fed θα προχωρήσει σε άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες. Το Εργαλείο CME FedWatch δείχνει πιθανότητα 95,4% για αύξηση 75 bps και 4,6% πιθανότητα αύξησης 100 bps τον Ιούλιο.

"Η σημερινή έκθεση σημαίνει απλώς ότι η Fed έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει σε σχέση με τα επιτόκια πολιτικής για να μειώσει τη ζήτηση στην οικονομία και μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης είναι σχεδόν σίγουρη σε αυτό το σημείο. Αυτό που έχει σημασία από εδώ για τους επενδυτές δεν είναι πόσο γρήγορα η Fed αυξάνει τα επιτόκια, αλλά πόσο ψηλά πρέπει να φτάσουν για να επιβραδύνει την οικονομία», δήλωσε ο ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Allianz Investment Management, Charlie Ripley.

Τη στιγμή της γραφής, ο χρυσός υποχωρούσε περίπου 60 δολάρια την εβδομάδα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Αυγούστου να διαπραγματεύονται στα 1.740,90 δολάρια η ουγκιά.

Οι αναλυτές βλέπουν περισσότερο καθοδικό κίνδυνο για τον χρυσό, σημειώνοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τα 1.700 δολάρια και ενδεχομένως ακόμη και τα 1.650 δολάρια. Ωστόσο, αυτό το χαμηλό πιθανότατα θα χρησιμεύσει ως το κατώτατο σημείο των τιμών, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στο μέταλλο σε αυτά τα επίπεδα, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Edward Moya.

"Μόλις τα 1.800 $ έσπασαν αυτή την εβδομάδα, η πίεση πώλησης ήταν τεράστια. Πόσα περισσότερα θα δούμε; Εξακολουθούμε να εξετάζουμε μια αγορά όπου ο χρυσός θα μπορούσε να είναι ευάλωτος σε μια δοκιμή των $1.700. Εάν τα πράγματα γίνουν άσχημα, ο χρυσός θα μπορούσε να είναι ευάλωτος στα $1.650-$1.675 - εκεί είναι που οι αγοραστές επιστρέφουν. Ο χρυσός είναι ευάλωτος σε αυτή τη βουτιά. Αυτό είναι το βασικό επίπεδο", επεσήμανε ο Μόγια. «Στην ανοδική πορεία, τα 1.770 δολάρια είναι το βασικό επίπεδο αντίστασης για τον χρυσό».

Ο Cooper παρακολουθεί 1.690 δολάρια η ουγκιά, επισημαίνοντας αυτό το επίπεδο ως το "ασθενέστερο κατώτατο όριο τιμών" του χρυσού. Περιέγραψε επίσης την περίοδο Ιουλίου ως μια εποχικά αργή περίοδο για τη ζήτηση. "Ο χρυσός παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο προς το παρόν, αλλά έχει διαβρωθεί σημαντικά. Αναμένουμε ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να λαμβάνει υπαινιγμούς από τους μακροοικονομικούς οδηγούς. Έτσι, οι τιμές θα μπορούσαν να δοκιμαστούν χαμηλότερα αργότερα μέσα στο έτος, αλλά οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα περιορίσουν την καθοδική πλευρά." είπε ο Κούπερ.

Η Fed καθορίζει τη δράση της τιμής του χρυσού

Η αφήγηση του χρυσού καθοδηγείται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο η αγορά τιμολογεί τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve, σύμφωνα με αναλυτές.

«Η αρχική κίνηση προς τα κάτω αυτής της εβδομάδας ήταν καθαρά μια αντίδραση σε ό,τι συνέβη στην αγορά του Δημοσίου χρέους, καθώς οι αποδόσεις άρχισαν να τιμολογούνται περαιτέρω από τη Fed», εξήγησε ο Moya. «Αρχίζουμε να βλέπουμε τη Wall Street να πλησιάζει στην πλήρη τιμολόγηση σε όλη τη σύσφιξη της Fed».

Αλλά μόλις οι αγορές ξεπεράσουν αυτή τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, το μακροοικονομικό περιβάλλον θα αρχίσει να αναζητά χρυσό. Και η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ της επόμενης εβδομάδας θα βοηθήσει σε αυτό, είπε ο Μόγια.

"Η προσδοκία είναι ότι η έκθεση για τον πληθωρισμό θα παγιώσει μια άνοδο 75 bps αργότερα μέσα στον μήνα. Και μόλις συμβεί αυτό, ο χρυσός θα κινηθεί με τη σημαντική αδυναμία από τη σύσφιξη των προσδοκιών της Fed", είπε.

Ένας λόξιγκας θα μπορούσε να είναι η τεχνική πίεση πώλησης, γι' αυτό είναι σημαντικό να προσέξουμε τι κάνει ο χρυσός στα 1.726 δολάρια ανά ουγκιά. «Μόλις συμφωνηθεί η σύσφιξη και οι αγορές πιστέψουν ότι έχει πλήρως τιμολογηθεί, ο χρυσός θα σταθεροποιηθεί», πρόσθεσε ο Μόγια.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

Το ένα σύνολο δεδομένων που πρέπει να παρακολουθήσετε προσεκτικά την επόμενη εβδομάδα είναι η έκθεση πληθωρισμού του Ιουνίου, με τις προσδοκίες της αγοράς να αναζητούν τον ετήσιο τίτλο των ΗΠΑ να επιταχυνθεί στο 8,7% από το 8,6% του Μαΐου.

«Ενώ υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, δυστυχώς, η λέξη «οροπέδιο» είναι πιο κατάλληλη… Βλέπω την αγορά ως πιο ευαίσθητη στον μετρούμενο πληθωρισμό και ο κίνδυνος είναι ότι αυτό έρχεται μόνο πάνω από τη συναίνεση», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της Pepperstone, Chris Weston. "Ένας μεγάλος αριθμός ΔΤΚ θα πρέπει να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες για αύξηση 75 bp από τη Fed στη συνεδρίαση της FOMC στις 27 Ιουλίου. Η αγορά τιμολογεί σταθερά και άλλες 50 bp τον Σεπτέμβριο."

  • Τετάρτη: Απόφαση για το επιτόκιο του ΔΤΚ των ΗΠΑ
  • Πέμπτη: Αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, PPI
  • Παρασκευή: Λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, δείκτης κατασκευής N.Y. Empire State, δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →