Week ahead - «Τα κακά νέα είναι καλά νέα για τον χρυσό», αλλά γιατί η τιμή έχει κολλήσει;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Με τον χρυσό να μην μπορεί να κάνει ράλι παρά την απογοητευτική έκθεση απασχόλησης των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, οι αναλυτές σταθμίζουν τα επίπεδα τιμών του χρυσού.

Η έκθεση θέσεων εργασίας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο εξέπληξε το μειονέκτημα με μόλις 194.000 θέσεις να προστεθούν έναντι των αναμενόμενων 500.000. Αυτό είναι μια μεγάλη παράλειψη λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell χρειάστηκε "μια αρκετά καλή έκθεση" για να αρχίσει να μειώνει το Νοέμβριο.

"Είχαμε μια μεγάλη απώλεια στον αριθμό των θέσεων εργασίας. Τα κακά νέα είναι καλά νέα για τον χρυσό. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγορά πιστεύει ότι η Fed δεν μπορεί να γίνει τόσο επιθετική τον επόμενο μήνα με μειωμένο ή μελλοντικό χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων", δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της RJO Futures, Frank Cholly.

Σε απάντηση της έκθεσης για την απασχόληση, ο χρυσός σημείωσε άλμα 20 δολαρίων στο υψηλότερο ημερήσιο ύψος των 1.781 δολαρίων. Ωστόσο, ο χρυσός κατέληξε να εγκαταλείψει όλα τα κέρδη του καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ταμείων άρχισαν να ανεβαίνουν.

"Όπως ίσχυε τους τελευταίους μήνες, οι τιμές του χρυσού ήταν πολύ ευαίσθητες στα οικονομικά δεδομένα", δήλωσε ο ειδικός των πολύτιμων μετάλλων της Gainesville Coins Everett Millman. "Οι δύο περιοχές που απομακρύνουν τη ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο από τον χρυσό ήταν οι αγορές ομολόγων και των κρυπτονομισμάτων".

Με τα οικονομικά δεδομένα να επιδεινώνονται, ο χρυσός θα μπορούσε να αλλάξει κλίμα. Αλλά πρέπει να βρει την ελκυστικότητα των νέων αγοραστών ως αντιστάθμιση πληθωρισμού, που μέχρι τώρα ήταν το δολάριο ΗΠΑ και το bitcoin.

"Τα οικονομικά δεδομένα φαίνεται να μειώνονται. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλός. Όλα αυτά είναι αρκετά θετικά για το χρυσό. Ειδικά επειδή βλέπουμε τον πληθωρισμό τώρα εκτός των ΗΠΑ, φαίνεται ότι το τρένο δεν πρόκειται να σταματήσει να κινείται ακόμα κι αν ο Πάουελ λέει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι παροδικές », δήλωσε ο Μίλμαν.

Θα διατηρήσει ο Πάουελ τη στάση του Νοεμβρίου;

Το κρίσιμο ερώτημα για το χρυσό είναι εάν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα συνεχίσει να μειώνει τον Νοέμβριο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Πάουελ δήλωσε ότι το τεστ για την μείωση ήταν ικανοποιητικό. Είναι όμως ακόμα έτσι;

"Ο Πάουελ μπήκε σε μια γωνιά με αυτά τα σχόλια. Φαίνεται απίθανο να μειώσει το Νοέμβριο, δεδομένου του αριθμού των θέσεων εργασίας. Επίσης, δεν μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια μόλις θέλουν εάν τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι κακά. Αν Η Fed δεν μπορεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της και αναγκάζεται να συνεχίσει να στηρίζει τις αγορές περισσότερο από το αναμενόμενο, αυτό δεν υποδηλώνει ισχυρή οικονομία και θα οδηγήσει σε ασφαλή ζήτηση για χρυσό », εξήγησε ο Millman.

Ο κίνδυνος για τον χρυσό εδώ είναι η Fed να επιλέξει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για λόγους διαφάνειας, δήλωσε ο Cholly.

"Ο χρυσός θα μπορούσε να συνεχίσει να κινείται λοξά. Ακόμα κι αν είχαμε μια μεγάλη απώλεια απασχόλησης, οι αποδόσεις εξακολουθούν να αυξάνονται. Η αγορά του Δημοσίου μας λέει ότι η Fed θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα της. Η Fed ανησυχεί για τη διαφάνεια. Και αν μας έδωσαν μια ένδειξη ότι θα κονταίνουν, θα έχουν την τάση να το ακολουθήσουν », είπε.

Βασικά επίπεδα χρυσού για παρακολούθηση

Ο χρυσός θα αποτύχει στη δημιουργία ανοδικής δυναμικής αν δεν μπορέσει να κλείσει πάνω από το υψηλό της Παρασκευής στα 1.781 δολάρια η ουγγιά, επεσήμανε ο Τσόλι.

"Όλα έχουν να κάνουν με επίπεδα σε ένα γράφημα. Σήμερα το πρωί, ο χρυσός του Δεκεμβρίου έφτασε τα 1.782 δολάρια. Συμπτωματικά, τα 1.781 δολάρια είναι ο κινούμενος μέσος όρος των 50 ημερών. Εάν η αγορά μπορούσε να διαχειριστεί κοντά στα 1.781 δολάρια ή υψηλότερα, θα ήταν φιλικό για τους χρυσούς ταύρους. Στη συνέχεια μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για τα 1.800 $ », είπε.

Αλλά προς το παρόν, η αγορά έχει απορρίψει αυτό το επίπεδο και ο χρυσός επιστρέφει σταθερά στις 1,758,60 δολάρια ανά ουγγιά. Εν τω μεταξύ, το επίπεδο των 1.720 $ συνεχίζει να λειτουργεί ως στήριξη, πρόσθεσε ο Cholly.

Ο Μίλμαν είπε ότι δεν αποκλείει μια κίνηση στα 1.800 δολάρια την επόμενη εβδομάδα, αν ο χρυσός συγκεντρώσει ενδιαφέρον ασφαλούς καταφυγίου. "Τον τελευταίο καιρό, έχω ασχοληθεί με τα μέταλλα επειδή πιστεύω ότι το δολάριο ΗΠΑ και η όρεξη για κίνδυνο είναι ισχυρά. Αλλά το μακροχρόνιο pullback που γνώρισε η αγορά χρυσού είναι μια προσωρινή παύση. Κοιτάζοντας τα 1.800 $ για την επόμενη εβδομάδα", είπε.

Ο Millman παρακολουθεί τυχόν πρόσθετα σχόλια από τα μέλη της Fed για να διευκρινίσει τι σημαίνουν οι αριθμοί θέσεων εργασίας για τον Σεπτέμβριο για την κεντρική τράπεζα.

Δεδομένα για παρακολούθηση

Μία από τις σημαντικές εκδόσεις που πρέπει να παρακολουθήσετε την επόμενη εβδομάδα θα είναι τα πρακτικά συνεδριάσεων της FOMC της Τετάρτης από τον Σεπτέμβριο.

"Ο χρυσός θα αντιδράσει εάν υπάρξουν προσαρμογές στη γλώσσα που περιβάλλει. Εάν φαίνεται ότι η Fed προσπαθεί να αναβάλει αυτό το χρονοδιάγραμμα", σημείωσε ο Millman.

Επίσης, την Τετάρτη, οι αγορές θα κοιτάξουν την έκθεση του αμερικανικού ΔΤΚ, με συναίνεση της αγοράς που προβλέπει ότι ο ετήσιος αριθμός πληθωρισμού θα παραμείνει στο 5,3% τον Σεπτέμβριο.

Την Πέμπτη, υπάρχουν αιτήσεις ανέργων και αναφορές PPI. Και την Παρασκευή, οι αγορές θα ρίξουν μια ματιά στους τελευταίους αριθμούς λιανικών πωλήσεων.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →