Week ahead - Μπορεί η τιμή του χρυσού να βάλει τέλος στο σερί απωλειών έξι μηνών; Οι τιμές βρίσκονται σε «κρίσιμη συγκυρία» - αναλυτές

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Αυτό που θα κάνει ο χρυσός τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμο για τις τιμές και πως θα κινηθούν αυτές μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με αναλυτές. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους τελευταίους γύρους δεδομένων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, καθώς ο χρυσός δείχνει πολλά υποσχόμενα σημάδια εν μέσω κλιμάκωσης γεωπολιτικών εντάσεων και εντεινόμενης αστάθειας της αγοράς.

Ο χρυσός σημείωσε σημαντική ανάπτυξη στα μέσα της εβδομάδας, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν από τα χαμηλά 2,5 ετών και κατευθύνθηκαν προς το επίπεδο των 1.700 δολαρίων ανά ουγκιά. Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου Comex διαπραγματεύονταν στα 1.673,70 $, σημειώνοντας αύξηση περισσότερο από 1% την εβδομάδα, αλλά πτωτικά για έκτο συνεχόμενο μήνα.

"Την Τετάρτη, ο χρυσός είχε μια βασική ανατροπή. Κάναμε μια νέα ταλάντευση από τα χαμηλά και καταλήξαμε σε υψηλότερο κλείσιμο. Είχαμε κάποια συνέχεια την Πέμπτη και την Παρασκευή. Κοιτάζοντας το διάγραμμα του χρυσού, αυτό είναι πολύ θετικό. Πηγαίνουμε από μια βραχυπρόθεσμη τάση προς τα πλάγια και πάνω», δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της RJO Futures, Frank Cholly.

Εάν η αγορά χρυσού μπορέσει να επιστρέψει πάνω από τα 1.700 δολάρια, θα επιτευχθεί η ανοδική τάση και θα είναι δυνατή η διάσπαση των 1.740 δολαρίων, πρόσθεσε ο Cholly.

Πριν από αυτήν την εβδομάδα, τα τεχνικά στοιχεία του χρυσού ήταν πολύ αρνητικά, ειδικά μετά από πτώση κάτω από τα 1.680 δολάρια. Μια πιο απότομη πτώση κάτω από τα 1.600 δολάρια θα μπορούσε να είχε ανοίξει την πόρτα για μια πιο πολύ σημαντική πώληση εώς τα 1.290 δολάρια, δήλωσε ο στρατηγός αναλυτής της DailyFX, Michael Boutros.

«Τα τεχνικά ήταν πολύ ζοφερά εκεί», είπε ο Boutros. «Εάν οι τιμές του χρυσού μπορέσουν να φτάσουν πάνω από τα 1.706 δολάρια, μπορούμε να διαλύσουμε αυτή την πτώση».

Αλλά η κίνηση προς τα πάνω πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Διαφορετικά, θα κυριαρχήσει η πτωτική τάση. "Αυτό που θα συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες στην τιμή είναι πρωταρχικής σημασίας. Η εξαιρετική ταχύτητα και το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed ασκούν μεγάλη πίεση στον χρυσό", σημείωσε ο Boutros.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να είναι ένας βραχυπρόθεσμος οδηγός που θα οδηγήσει το χρυσό πάνω από 1.700 δολάρια. Η τελευταία εξέλιξη είδε τη Ρωσία να προσαρτά τέσσερις περιοχές στη νοτιοανατολική Ουκρανία, υποσχόμενη να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να υπερασπιστεί το έδαφος.

«Εάν η κλιμάκωση στη Ρωσία αρχίσει να ενισχύει την ανησυχία για μια πραγματική πιθανή πυρηνική απειλή», αυτό θα ήταν θετικό για τον χρυσό, πρόσθεσε ο Boutros.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τυχόν γεωπολιτικά κέρδη στη τιμή του χρυσού, θα είναι πιθανώς μόνο προσωρινά, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της TD Securities, Bart Melek. «Κάθε φορά που υπάρχει αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου, υπάρχει τουλάχιστον μια προσωρινή ανοδική πορεία», είπε.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της νομισματικής πολιτικής, θα είναι δύσκολο να μετατοπιστεί η συνολική πτωτική τάση του χρυσού.

"Τελικά, το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζει να είναι ισχυρό. Οι προοπτικές δεν έχουν αλλάξει. Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Και θα έχουμε επίσης την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει αρκετά επιθετική σύσφιξη", επεσήμανε ο Melek.

Στοιχεία απασχόλησης και πληθωρισμού

Η βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση του χρυσού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό που θα δημοσιευθούν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.

"Δεν βλέπω άνοδο του χρυσού μέχρι να δούμε τους αριθμούς της απασχόλησης και του πληθωρισμού. Εάν ο ΔΤΚ ή η απασχόληση είναι ισχυρότεροι από το αναμενόμενο, αυτό είναι αρνητικό για τον χρυσό. Υποδηλώνει ότι η Fed θα ήταν πιο πιθανό να συνεχίσει την σύσφιξη σύμφωνα με το Περίγραμμα 4,6% στο διάγραμμα με κουκκίδες. Ο υψηλός πληθωρισμός θα σήμαινε επίσης ότι η αγορά θα μπορούσε να τιμολογήσει κάτι πιο επιθετικό στη συνέχεια», περιέγραψε ο Melek.

Οι συναινέσεις της αγοράς εκτιμούν ότι η έκθεση για την απασχόληση δείχνει ότι η οικονομία θα έχει προσθέσει 250.000 θέσεις τον Σεπτέμβριο και το ποσοστό ανεργίας θα παραμένει κοντά στα χαμηλά 50 ετών στο 3,7%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,1% τον Σεπτέμβριο από 8,3% τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

  • Δευτέρα: PMI παραγωγής ISM των ΗΠΑ
  • Τετάρτη: Μη γεωργική απασχόληση της ADP των ΗΠΑ, μη μεταποιητική δραστηριότητα ISM
  • Πέμπτη: Αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ
  • Παρασκευή: Μισθοδοσία μη αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →