Οι τιμές του χρυσού παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές την Παρασκευή, καθώς οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων πίεσαν τον χρυσό

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές την Παρασκευή, καθώς οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων και οι ανησυχίες για την επιθετική νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πίεσαν τον χρυσό, αλλά η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ στήριξε το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός σποτ άλλαξε ελάχιστα στα 1.659 δολάρια ανά ουγκιά έως τις 7:06 π.μ. , έχοντας υποχωρήσει πάνω από 1% στα 1.640 $ νωρίτερα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν κατά 0,1% χαμηλότερα στα 1.669 δολάρια.

"Ένα ελαφρώς πιο αδύναμο δολάριο σήμερα μπορεί να δώσει κάποια ανακούφιση στο χρυσό. αλλά το βασικό στοιχείο παρακολούθησης είναι αυτό που συμβαίνει με τις αποδόσεις, το σύντομο άκρο της καμπύλης εξακολουθεί να αυξάνεται έντονα", δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής του ΟΑΝΤΑ.

Το δολάριο υποχώρησε, καθιστώντας το χρυσό σε τιμή του δολαρίου λιγότερο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν. 

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι αρχικές απαιτήσεις των ΗΠΑ για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν στις 193.000, έναντι προσδοκιών για 215.000 αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα.

Οι επενδυτές έκαναν επίσης απολογισμό των στοιχείων ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε με μη αναθεωρημένο ετήσιο ρυθμό 0,6% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση 1,6% το πρώτο τρίμηνο.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

«Οι αγορές επιτοκίων τιμολογούν το ενδεχόμενο τα υψηλότερα επιτόκια να διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα... οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν ακόμη να μειωθούν περαιτέρω στο επόμενο στάδιο του κύκλου αυξήσεων», ανέφερε η TD Securities σε σημείωμα.

Παρόλο που ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, τα αυξανόμενα επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητά του καθώς αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του περιουσιακού στοιχείου που δεν αποδίδει.

Εν τω μεταξύ, το spot ασήμι υποχώρησε 1% στα 18,71 δολάρια ανά ουγκιά.

Η πλατίνα υποχώρησε 0,5% στα 859 δολάρια, ενώ το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 2,5% στα 2.209 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →