Week ahead - Μπορεί η τιμή του χρυσού να αντιμετωπίσει τα 2.000 δολάρια την επόμενη εβδομάδα;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Μετά από ακόμα μια εβδομάδα κερδών, ο χρυσός θα μπορούσε να είναι έτοιμος να ανέβει στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά ουγκιά την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχουν όμως μερικά τεχνικά στοιχεία που πρέπει να ενωθούν για να συμβεί αυτό.

Ο χρυσός μπόρεσε να σημειώσει άνοδο περισσότερο από 1,3% την εβδομάδα παρά τη μαζική άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που προκλήθηκε από τα στοιχήματα των αγορών σε μια πιο επιθετική Federal Reserve. Αυτό έρχεται αφότου ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σηματοδότησε την πιθανότητα αύξησης 50 σημείων βάσης σε προσεχείς συνεδριάσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Την Παρασκευή, το 10ετές επιτόκιο εκτινάχθηκε, φτάνοντας το 2,503% — το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019. Και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Comex Απριλίου έκλεισαν την εβδομάδα στα 1.957,00 $.

«Οι υψηλότερες αποδόσεις είναι συνήθως αρνητικές για τον άτοκο χρυσό, αλλά προς το παρόν, η συνεχιζόμενη απόκλιση μεταξύ των δύο κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων υπογραμμίζει τη νέα ευαισθησία της αγοράς στον πληθωρισμό και την ανάγκη αγοράς των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένου του χρυσού) ως αντιστάθμιση κινδύνου. ", δήλωσε ο Nicky Shiels, επικεφαλής της Στρατηγικής Μετάλλων της MKS PAMP.

Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ανησυχία ότι η καμπύλη απόδοσης θα αντιστραφεί. Οι αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις αποδόσεις του 2ετούς και 10ετούς ομολόγου.

"Συνήθως, όταν βλέπετε μια αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων,  αυτό προβάλλει μια ισχυρή πιθανότητα κάποιου είδους ύφεσης πιο μετά. Οι αγορές αναμένουν να δουν αδυναμία τα επόμενα δύο τρίμηνα. Είχαμε ήδη έναν από τους χειρότερους Ιανουάριους στην ιστορία για τις μετοχές. Και ο χρυσός σημειώνει υψηλότερα χαμηλά και υψηλότερα υψηλά. Και θα μπορούσε να ωθηθεί πίσω στα 2.000 δολάρια", δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures, Phillip Streible.

Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων συμβαίνει όταν τα μακροπρόθεσμα χρεόγραφα έχουν χαμηλότερη απόδοση από τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Και οι αγορές χρησιμοποιούν αυτό το μέτρο για να προοιωνίζουν μερικές φορές μια ύφεση.

"Γνωρίζουμε ότι η καμπύλη αποδόσεων αρχίζει να ισοπεδώνεται. Τα επιτόκια συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Fed πρόκειται να υποχωρήσει στα επιτόκια. Η αγορά μιλά για κινήσεις μισής μονάδας στις επόμενες δύο συναντήσεις», δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς της RJO Futures, Frank Cholly.

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων είναι πρόδρομος μιας ύφεσης ή όχι. Ωστόσο, το θέμα είναι σίγουρα στο μυαλό όλων, καθώς η βραδύτερη ανάπτυξη φαίνεται αναπόφευκτη λόγω της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

"Μια φορά στο τόσο, θα δούμε την καμπύλη να αρχίζει να ισοπεδώνεται. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό οδηγεί σε ύφεση. Αλλά ανησυχώ ότι η Fed μπορεί να πατήσει λίγο υπερβολικά τα φρένα στην ανάπτυξη εάν δούμε να συνεχίζονται οι αυξήσεις των επιτοκίων», είπε ο Cholly.

Ωστόσο, οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υπερβολικές αυξήσεις επιτοκίων φέτος, επεσήμανε ο Streible. "Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει εδώ η Fed είναι να απογοητεύσει. Δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα αποδυναμωμένο οικονομικό περιβάλλον", είπε.

Η Fed προβλέπει επτά αυξήσεις επιτοκίων το 2022, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να μειωθεί σε πέντε, πρόσθεσε ο Streible.

Για τον χρυσό, αυτό είναι ένα πολύ εποικοδομητικό περιβάλλον. "Ο χρυσός θα ανέβει υψηλότερα την επόμενη εβδομάδα. Ο χρυσός τα πάει καλά έναντι των αποδόσεων. Ο αριθμός των αυξήσεων επιτοκίων από εδώ είναι περιορισμένος. Οι αυξανόμενες αποδόσεις αγγίζουν τους στόχους τους σε αυτά τα επίπεδα. Ο χρυσός θα πρέπει να βρει κάποια υποστήριξη", δήλωσε ο Streible.

Και πέρα ​​από τη νέα ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει η αφήγηση για τον πληθωρισμό που θα συνεχίσει να οδηγεί τον χρυσό υψηλότερα αυτή την άνοιξη.

Το βασικό επίπεδο για να χτυπήσει και να διατηρηθεί ο χρυσός είναι τα 1.957 δολάρια η ουγκιά, είπε ο Τσόλι. "Αισθάνομαι πιο ανοδικός. Ο χρυσός αναπήδησε αφού έφτασε τα $1.900. Πρέπει να παραμείνουμε πάνω από $1.950. Μόλις ξεπεράσει τα $1.975, θα αρχίσω να νιώθω και πάλι ενθαρρυντικός ότι θα ξεπεράσουμε τα $2.000. Περάσαμε μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων μεταξύ των $1.925-$1.950. Το επόμενο επίπεδο είναι τα $1.950-75 και μετά τα $2.000.”

Δεδομένα για παρακολούθηση

Οι δύο κύριες ανακοινώσεις δεδομένων της επόμενης εβδομάδας θα είναι ο αριθμός ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου των ΗΠΑ και η έκθεση απασχόλησης. Οι προβλέψεις της αγοράς βλέπουν το ΑΕΠ στο 7,1% και η οικονομία των ΗΠΑ να έχει προσθέσει 488.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο.

«Οι αριθμοί των θέσεων εργασίας θα είναι στο επίκεντρο, αλλά ενώ γνωρίζουμε ότι η ζήτηση είναι απίστευτα ισχυρή, το ζήτημα είναι η έλλειψη προσφοράς εργαζομένων για την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Τζέιμς Νάιτλι. «Όπως τα στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας, η έλλειψη κατάλληλων εργαζομένων εμποδίζει το δυναμικό ανάπτυξης και επιβαρύνει το κόστος καθώς οι μισθοί αυξάνονται σε μια καυτή αγορά εργασίας».

Οτιδήποτε περίπου κοντά στις 500.000 θέσεις εργασίας για τον Μάρτιο θα υποστήριζε τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο, πρόσθεσε ο Knightley.

Τρίτη: Καταναλωτική Εμπιστοσύνη ΚΤ
Τετάρτη: ADP μη γεωργική απασχόληση, ΑΕΠ 4ο τρίμηνο
Πέμπτη: Απαιτήσεις ανεργίας, δείκτης τιμών PCE
Παρασκευή: Μη αγροτικά payrolls, PMI κατασκευής ISM


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →