Week ahead - Η μεγάλη δοκιμή των 1.800 δολαρίων του χρυσού στο ραντάρ την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι απότομες πτώσεις των μετοχών εντείνονται

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Με το χρηματιστήριο των ΗΠΑ να εξακολουθεί να κινδυνεύει, θα έπρεπε ο χρυσός να διαπραγματεύεται υψηλότερα; Οι αναλυτές βλέπουν την επόμενη εβδομάδα ως μια σημαντική δοκιμασία για τον χρυσό, καθώς οι αγορές συζητούν τις επιπτώσεις των μεγάλων αυξήσεων της Federal Reserve.

Ο χρυσός τελειώνει την εβδομάδα με την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε πέντε εβδομάδες, καθώς το πολύτιμο μέταλλο είδε επιτέλους ανανεωμένη ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Ιουνίου διαπραγματεύονταν τελευταία στα 1.841 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 2% την εβδομάδα.

Περνώντας στην επόμενη εβδομάδα, η απότομη πώληση στον χώρο των μετοχών ενδέχεται να μην έχει τελειώσει, καθώς ο S&P 500 εισήλθε σε bear market,  20% κάτω από τα υψηλά όλων των εποχών τοu Ιανουαρίου .

"Τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε το χρηματιστήριο να ξεπουλά και τον χρυσό να πηγαίνει μαζί του. Στη συνέχεια όμως πετύχαμε μια βραχυπρόθεσμη κορύφωση στις αποδόσεις του Δημοσίου, που άνοιξε την πόρτα στον χρυσό να συμπεριφέρεται ως ασφαλές καταφύγιο", δήλωσε ο OANDA. Ο αναλυτής της αγοράς Edward Moya δήλωσε "Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ εξακολουθεί να κινδυνεύει. Θα μπορούσαμε να δούμε μια τελευταία μεγάλη βουτιά. Και πιθανότατα θα δούμε και το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού να δοκιμάζεται για άλλη μια φορά.

Οι αγορές ανησυχούν εάν ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη μπορούν να αντιδράσουν αρκετά γρήγορα στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της CIBC World Markets, Avery Shenfeld.

Εάν δεν συμβαίνει αυτό, η Fed θα αναγκαζόταν να επιταχύνει το ήδη επιθετικό πρόγραμμα σύσφιξης, σημείωσε ο Shenfeld. "Αυτό είναι το διπλό χτύπημα για το οποίο ανησυχεί τώρα η αγορά μετοχών: υψηλότερα επιτόκια που μειώνουν τα οφέλη των μετοχών, σε συνδυασμό με μια ύφεση που συνθλίβει τα κέρδη. Αν, αντί αυτού, μια μικρότερη δόση φαρμάκου της Fed και η αντίσταση των καταναλωτών σε υψηλότερες τιμές, φέρει μια ομαλή προσγείωση, οι κίνδυνοι ύφεσης θα μειωνόταν σημαντικά», είπε.

"Οι αγορές πρέπει να ανατιμήσουν τις προοπτικές της Fed για τα επιτόκια. Υπάρχει αμφιβολία ότι 50 μονάδες βάσης σε αυτό το επίπεδο πληθωρισμού είναι αρκετές. Εάν η άνοδος της Fed κατά 75 μονάδες βάσης αναπροσαρμοστεί ξανά, θα είναι αντίθετος άνεμος για τον χρυσό. Ο χρυσός έχει κολλήσει στο πλάι καθώς περιμένουμε αυτή η ιστορία να καταλήξει», είπε ο Μπούτρος.

Η ιδέα ότι η Fed κάνει ένα λάθος πολιτικής ενεργώντας πολύ αργά γίνεται όλο και πιο κοινή, πρόσθεσε. "Πρέπει να χτυπήσουν και να επιταχύνουν τις αυξήσεις επιτοκίων ακόμα πιο γρήγορα. Σε αυτό το σημείο, έχουν ήδη καθυστερήσει"

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο χρυσός βρίσκεται σε δύσκολη θέση και μπορεί να κινδυνεύει με περαιτέρω πτώσεις κάτω από το επίπεδο των 1.800 δολαρίων ανά ουγκιά, ειδικά εάν υπάρχει κλείσιμο κάτω από το επίπεδο των 1.791 δολαρίων.

"Με αυτό που βλέπουμε στην αγορά μετοχών, θα περίμενε κανείς ότι ο χρυσός θα ανεβάσει ταχύτητα. Έγινε κάτι αυτή την εβδομάδα, αλλά το ράλι δεν ήταν εντυπωσιακό. Από τεχνική άποψη, κινδυνεύουμε να δοκιμάσουμε τα χαμηλά. Το επίπεδο των 1.781 δολαρίων ή και πιο χαμηλά είναι ακόμα στο τραπέζι», σημείωσε ο Μπούτρος.

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια πλάγια δράση της τιμής έως ότου ο χρυσός μπορεί να κινηθεί πάνω από το επίπεδο των 1.895 δολαρίων ανά ουγκιά, επεσήμανε.

Ο Moya ήταν πιο αισιόδοξος, με τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη να παραμένουν μια από τις κύριες ιστορίες για το υπόλοιπο του έτους. Αυτή η αφήγηση θα πρέπει να επηρεάσει τον δείκτη του δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος διαπραγματεύεται πρόσφατα κοντά στα υψηλά 20 ετών και περιορίζει την ανοδική πορεία του χρυσού.

"Έχουμε δει ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Ακόμη και οι αιτήσεις για ανεργία αυξήθηκαν. Όλες οι προσδοκίες είναι για επιδείνωση των δεδομένων. Θα πρέπει να υπάρξει κάποια υποχώρηση για το δολάριο", είπε. " Αυτά θα είναι καλά νέα για τον χρυσό. Θα πρέπει να δούμε τον χρυσό να διατηρείται στα 1.800 δολάρια μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αλλά περισσότερες καθοδικές κινήσεις στις μετοχές θα μπορούσαν να το σπάσουν."

Ο Moya βλέπει τη Fed να επιβραδύνει όταν οι οικονομικές συνθήκες γίνουν αρκετά σφιχτές και τα πιστωτικά περιθώρια διευρύνονται. Και αυτό δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά στο μέλλον.

"Αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει. Εάν η χρηματιστηριακή αγορά πέσει ακόμη 5% χαμηλότερα, η αστάθεια θα εκτιναχθεί υψηλότερα και οι πιστωτικές αγορές θα αναγκάσουν τη Fed σε μια λιγότερο επιθετική στάση για αυξήσεις 25 μονάδων βάσης. Και αυτά είναι καλά νέα για τον χρυσό», είπε ο Μόγια.

Οι βασικές ανακοινώσεις δεδομένων της επόμενης εβδομάδας είναι το flash PMI και οι προσωπικές δαπάνες. "Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να εξασθενήσουν. Τα πρακτικά της FOMC είναι πιθανό να είναι χρονολογημένα, καθώς ακούσαμε ήδη τον Πρόεδρο της Fed Powell και άλλα μέλη της FOMC μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου. Το Flash PMI θα είναι σημαντικό, ειδικά αν αρχίσουμε να βλέπουμε αν τα δεδομένα πλησιάζουν στη συρρίκνωση», υπογράμμισε.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

  • Δευτέρα: PMI παραγωγής ΗΠΑ
  • Τρίτη: Πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ
  • Τετάρτη: Παραγγελίες διαρκών αγαθών ΗΠΑ, πρακτικά συνεδρίασης της FOMC
  • Πέμπτη: ΑΕΠ των ΗΠΑ 1ο τρίμηνο, αρχικές αιτήσεις ανεργίας, εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →