Week ahead - Η εστίαση στην ύφεση θα κρίνει και την τιμή του χρυσού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Τα σημάδια κορυφαίου πληθωρισμού και της βραδύτερης ανάπτυξης αναζωογονούν το αίσθημα κινδύνου στην αγορά. Και αυτό έρχεται με τις ελπίδες ότι η Federal Reserve μπορεί να μην χρειαστεί να σφίξει τόσο πολύ όσο πιστευόταν προηγουμένως. Αλλά για τον χρυσό, αυτό έχει μεταφραστεί σε περισσότερες πλευρικές συναλλαγές καθώς πλησιάζει στο βασικό επίπεδο των 1.800 δολαρίων ανά ουγκιά.

Οι επενδυτές παρατηρούν σημάδια ύφεσης στα καθημερινά μακροοικονομικά δεδομένα, μετατοπίζοντας την αφήγηση από τους φόβους για τον πληθωρισμό σε ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης. Και αυτό αλλάζει τις υπερ-hawkish προσδοκίες της Federal Reserve.

"Οι κεντρικές τράπεζες πραγματοποιούν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που έχει αρχίσει να οδηγεί σε έναν πολύ πιο αδύναμο καταναλωτή και περισσότερες πιθανότητες για ύφεση. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη συναίνεση. Πόσο δύσκολη θα είναι αυτή η ύφεση; Ποιες είναι οι γενικές προοπτικές για την πολιτική της Fed; Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές. Και οι αγορές αντιδρούν υπερβολικά σε οποιεσδήποτε αλλαγές στις πληθωριστικές προσδοκίες», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια. "Εάν δούμε περαιτέρω σημάδια μείωσης αυτού του κορυφαίου πληθωρισμού, αυτό θα προσφέρει μια ευρεία ανακούφιση για τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Μπορεί να είναι μια επιπλοκή για τον χρυσό. Εάν ο χρυσός πρόκειται να είναι περισσότερο ασφαλές καταφύγιο, θα εκτιμηθεί επίσης όταν δούμε την επιστροφή συναισθήματος;"

Η καταστροφή της ζήτησης θα σηματοδοτήσει μια πιθανή κορύφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, κάτι που παρακολουθούν στενά οι επενδυτές, πρόσθεσε ο Μόγια.

"Πρέπει πραγματικά να δούμε πόσο αδύναμος γίνεται ο καταναλωτής των ΗΠΑ. Αυτό θα υπαγορεύσει αν θα αναγκάσει τη Fed να αλλάξει τον ρυθμό σύσφιξής της", είπε. "Είναι πιθανό να δούμε ασταθείς συναλλαγές δολαρίων. Θα πρέπει να υποστηρίξει την ενοποίηση σε χρυσό. Εάν αρχίσουμε να βλέπουμε τη ζήτηση για ομόλογα να βελτιώνεται, αυτό θα μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων στο μεγάλο άκρο της καμπύλης και αυτό θα είναι κάτι καλό για τον χρυσό."

Εάν ο πληθωρισμός κορυφώνεται, οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στην απόδοση της οικονομίας. Για τον χρυσό, μια πιθανή ύφεση σημαίνει τουλάχιστον ένα σταθερό μοτίβο συναλλαγών, δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman. "Ο χρυσός επιδιώκει να ενοποιηθεί και να εμπορεύεται λοξά. Είναι αυτό που υποτίθεται ότι κάνει ο χρυσός όσον αφορά τη διατήρηση του πλούτου", δήλωσε ο Millman.

Η επόμενη τριμηνιαία έκθεση για το ΑΕΠ είναι ο μακροοικονομικός δείκτης που πρέπει να παρακολουθήσετε καθώς εξελίσσεται αυτό. Αυτό είναι σημαντικό καθώς ακολουθεί τον αριθμό του πρώτου τριμήνου, ο οποίος ήταν μια συρρίκνωση 1,5% στην ανάπτυξη των ΗΠΑ.

"Αυτό θα επιβεβαιώσει ή θα απορρίψει εάν βρισκόμαστε από τεχνικό ορισμό ή όχι σε ύφεση. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης θα τραβήξουν πολλή προσοχή. Θα ήταν θετικό για τον χρυσό. Η αρχική αντίδραση θα μπορούσε να είναι ο χρυσός να κατευθύνεται προς τα κάτω καθώς τα hedge funds ή μεγάλα ιδρύματα θα ρευστοποιούν τις θέσεις τους, αλλά η ζήτηση από τις τακτικές επενδύσεις θα αυξηθεί και ο χρυσός θα αυξηθεί», εξήγησε.

Οι περισσότεροι αναμένουν ότι η Fed θα αυξηθεί κατά άλλες 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, με ορισμένους να αρχίζουν να τιμολογούν σε μόλις 50 μονάδες βάσης μετά από αυτό, πρόσθεσε ο Moya. "Ήδη εξετάζεται ο βραδύτερος ρυθμός για σύσφιξη. Αυτό είναι επίσης καλά νέα για τον χρυσό. Ο χρυσός θα αποδώσει περισσότερο σαν ασφαλές καταφύγιο αυτό το καλοκαίρι από ό,τι αναμένουν περισσότεροι άνθρωποι. Ο χρυσός δεν θα σπάσει κάτω από το φετινό χαμηλό", είπε.

Οι μη ισορροπημένες προοπτικές ανάπτυξης είναι επίσης κάτι που πρέπει να παρακολουθείται, με τις ΗΠΑ να είναι πιθανό να δουν μια ήπια ύφεση, ενώ η ανάπτυξη στο εξωτερικό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να ενθαρρύνει «την τεράστια νέα ζήτηση για ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός», πρόσθεσε ο Μόγια.

Ο χρυσός τελειώνει την εβδομάδα με πτώση 0,7%, αλλά η πραγματική δοκιμασία θα έρθει εάν φτάσει τα 1.800 δολάρια η ουγκιά την επόμενη εβδομάδα, είπαν αναλυτές. Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού August Comex διαπραγματεύονταν στα 1.828,80 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,05% την ημέρα.

"Είναι τάση κάτω από ορισμένα βασικά τεχνικά επίπεδα. Θέλω να δω τα 1.800 $ να κρατάνε. Θα είναι σημαντικό να δούμε αν αυτό ισχύει", είπε ο Moya. "Ο χρυσός ενοποιήθηκε. Πολλά από αυτά είχαν να κάνουν με την πορεία του δολαρίου ΗΠΑ, η οποία ήταν ανησυχητική για τον χρυσό."

Μέχρι στιγμής, τα 1.800 $ ήταν ένα ζωτικό επίπεδο υποστήριξης. Αν ο χρυσός έπεφτε κάτω από αυτό, θα μπορούσε να υπάρχει μεγάλη πώληση, δήλωσε ο Millman. Εν τω μεταξύ, το ανώτερο άκρο του επιπέδου των 1.850 δολαρίων ανά ουγκιά λειτουργεί ως επίμονο επίπεδο αντίστασης.

Για να ξεφύγει ο χρυσός από το εύρος συναλλαγών του προς τα πάνω, πρέπει πρώτα να καθαρίσει το όριο των 1.850 δολαρίων και μετά τα 1.870 δολάρια ανά ουγκιά. «Σε μια πλήρη ύφεση, ο χρυσός μπορεί να σπάσει τα 1.900 δολάρια εν μέρει επειδή, όσον αφορά την COMEX, εάν δούμε μια ξαφνική άνοδο της ζήτησης, η αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού δεν έχει αρκετό χρυσό για να καλύψει τη ζήτηση. Οι τιμές θα αυξηθούν αρκετά γρήγορα », πρόσθεσε ο Μίλμαν.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

  • Δευτέρα: Παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ
  • Τρίτη: Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών της ΚΤ των ΗΠΑ
  • Τετάρτη: ΑΕΠ  Α' τριμήνου των ΗΠΑ, ο Πάουελ της Fed και η Λαγκάρντ της ΕΚΤ μιλάνε στο φόρουμ της ΕΚΤ
  • Πέμπτη: Δείκτης τιμών PCE των ΗΠΑ, προσωπικές δαπάνες, αρχικές αιτήσεις ανεργίας
  • Παρασκευή: PMI παραγωγής ISM των ΗΠΑ

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →