Σταθερές οι τιμές του χρυσού μετά τα ισχυρά κέρδη Νοεμβρίου, ο Πάουελ στο επίκεντρο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού παρέμειναν κοντά σε υψηλό επτά μηνών την Παρασκευή, σταματώντας το πρόσφατο ράλι τους εν μέσω αναμονής για περισσότερες ενδείξεις για τα επιτόκια των ΗΠΑ από τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell αργότερα μέσα στην ημέρα.

Μια σειρά από ενδιάμεσες μετρήσεις του δείκτη υπευθύνων αγορών (PMI) από όλη την Ασία διατήρησε επίσης τη ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο σε μεγάλο βαθμό αυξημένη, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια επικείμενη οικονομική επιβράδυνση.

Ο χρυσός βρισκόταν σε ισχυρά κέρδη τον Νοέμβριο, καθώς οι αγορές ήταν πεπεισμένες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024. Όμως ο χρόνος των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων παρέμεινε βασικό σημείο αβεβαιότητας για τις αγορές.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.041,35 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν 0,2% στα 2.041,30 δολάρια η ουγγιά στις 00:57 ET (05:57 GMT). Και τα δύο μέσα σημείωσαν ισχυρά κέρδη τον Νοέμβριο, με τις τιμές spot λιγότερο από $40 μακριά από το υψηλό ρεκόρ.

Ο Πάουελ πρόκειται να προσφέρει περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο
Ο Πάουελ πρόκειται να μιλήσει σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις αργότερα την Παρασκευή. Ενώ ο πρόεδρος της Fed έχει σε μεγάλο βαθμό διατηρήσει τη θέση του ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι αγορές αναζητούσαν αλλαγές στη στάση του μετά από άγνωστες ενδείξεις από μια σειρά αξιωματούχων της Fed νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αναγνώρισαν επίσης ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είχε υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες και ότι περαιτέρω μειώσεις του πληθωρισμού είναι πιθανό να προκαλέσουν πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε τους τελευταίους μήνες, παρέμεινε πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed. Αυτό φάνηκε στα στοιχεία του δείκτη τιμών PCE που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, τα οποία εν μέρει συνέβαλαν στην ανάκαμψη του δολαρίου.

Τα σχόλια του Πάουελ θα είναι η τελευταία λέξη του προέδρου της Fed πριν από μια περίοδο διακοπής λειτουργίας δύο εβδομάδων εν όψει της συνεδρίασης της Fed στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή.

Σταθερές οι τιμές του χαλκού μετά τον ισχυρό Νοέμβριο
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού παρέμειναν σταθερά την Παρασκευή μετά τα ισχυρά κέρδη τον Νοέμβριο, εν μέσω κάποιων βελτιωμένων οικονομικών τάσεων στην Κίνα και προσδοκιών για στενότερες προμήθειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο παρέμειναν σταθερά στα 3,8515 δολάρια η λίβρα, μετά από ράλι 5,5% τον Νοέμβριο.

Μια ιδιωτική έρευνα έδειξε την Παρασκευή ότι ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας αυξήθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο. Αλλά η ανάγνωση έρχεται σε αντίθεση με μια κυβερνητική έρευνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία έδειξε ότι ο κλάδος παραμένει σε συρρίκνωση. Οι μετρήσεις πρόσφεραν ανάμεικτα στοιχεία για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο, ο οποίος παλεύει με μια υποτονική οικονομική ανάκαμψη φέτος.

Στο μέτωπο της προσφοράς, ωστόσο, το κλείσιμο ορυχείων στο Περού και τον Παναμά πρόκειται να περιορίσουν τις αγορές χαλκού τους επόμενους μήνες.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-steady-after-strong-november-gains-powell-in-focus-3247391

 


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →