Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό δύο εβδομάδων την Τρίτη, καθώς το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό δύο εβδομάδων την Τρίτη, καθώς το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε από το υψηλότερο επίπεδο έξι μηνών πριν από την έναρξη της συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve αργότερα μέσα στην ημέρα, με τις αγορές να προετοιμάζονται για μια νέα σειρά οικονομικών προβλέψεων από την κεντρική τράπεζα .

Ο χρυσός σποτ παρέμεινε σταθερός στα 1.933 δολάρια ανά ουγκιά αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Σεπτεμβρίου νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,1% στα 1.955 δολάρια.

«Οποιεσδήποτε προσδοκίες υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed από ό,τι είχαν διαπραγματευθεί προηγουμένως μεταξύ των επενδυτών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να πιέσει προς τα κάτω την τιμή του χρυσού», δήλωσε ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.

Η ταχύτερη ανάπτυξη, ο ψυχρότερος πληθωρισμός και η ανθεκτική αγορά εργασίας έθεσαν το έδαφος για ενημερωμένες προβλέψεις από στελέχη της Fed που πιθανόν να αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη πίστη τους στις προοπτικές μιας οικονομικής ομαλής προσγείωσης, διατηρώντας παράλληλα μια ακόμη αύξηση επιτοκίων στο τραπέζι.

Το αμερικανικό δολάριο κυμάνθηκε κάτω από το υψηλό έξι μηνών της περασμένης εβδομάδας, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, με σημαντικές αποφάσεις πολιτικής της κεντρικής τράπεζας να αναμένονται επίσης στη Βρετανία και την Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα.

«Η ομιλία του προέδρου της Fed Powell είναι πιθανό να υπογραμμίσει ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Michael Langford, επικεφαλής επενδύσεων στη Scorpion Minerals.

Ο άτοκος χρυσός θα μπορούσε να δει την απήχησή του αμυδρή εάν η Fed σηματοδοτήσει περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

«Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πτώση της τιμής του χρυσού φέτος, καθώς η ζήτηση των επενδυτών για χρυσό ως αντιστάθμιση έναντι της οικονομικής αβεβαιότητας και του περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού στην πραγματικότητα χαλαρώνει λίγο», δήλωσε ο Gardner της Capital Economics.

Οι συμμετοχές του SPDR Gold Trust, του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου χρυσού στον κόσμο, ήταν κοντά στα χαμηλά οκτώ μηνών την περασμένη εβδομάδα.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι κέρδισε 0,3% στα 23,31 δολάρια ανά ουγκιά, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,6% στα 939 δολάρια και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1% στα 1.249 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →