Οι τιμές του χρυσού ανέκαμψαν από το χαμηλό έξι εβδομάδων την Τρίτη, καθώς η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη οδήγησε σε ασφαλή καταφύγιο τη ζήτηση

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού ανέκαμψαν από το χαμηλό έξι εβδομάδων την Τρίτη, καθώς η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη οδήγησε σε ασφαλή καταφύγιο τη ζήτηση, ενώ ο χαλκός επέκτεινε τα κέρδη λόγω προσδοκιών για περισσότερα κινεζικά μέτρα τόνωσης.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άλμα 0,5% στα 1.718 δολάρια η ουγκιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού αυξήθηκαν 0,5% στα 1.730 δολάρια στις 07:49 μ.μ. Και τα δύο μέσα ανέκαμψαν από το χαμηλό χτύπημα έξι εβδομάδων.

Η ζήτηση για συμβατικά ασφαλή καταφύγια αυξήθηκε αφότου η Ρωσία έκλεισε έναν μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θέτοντας την ήπειρο σε κίνδυνο μεγάλης ενεργειακής κρίσης. Το ευρώ υποχώρησε σε νέα χαμηλά 20 ετών αυτή την εβδομάδα, δεδομένου ότι η κρίση αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Η εστίαση είναι τώρα σε μια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όπου η τράπεζα αναμένεται ευρέως να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Το ράλι του δείκτη του δολαρίου φάνηκε επίσης να έχει σταματήσει την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησαν το δολάριο σε υψηλά περίπου 20 ετών.

Η αύξηση των επιτοκίων επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του χρυσού φέτος, καθώς οι έμποροι αναζήτησαν καλύτερες αποδόσεις στο δολάριο και τα ομόλογα. Η Fed αναμένεται επίσης σε γενικές γραμμές να διατηρήσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων αυτόν τον μήνα.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα την Τρίτη. Το ασήμι σημείωσε άνοδο 2%, ενώ η πλατίνα κέρδισε 0,6%. Και τα δύο μέταλλα ανέκαμψαν από το χαμηλό 15 μηνών.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν κατά 0,2%, επεκτείνοντας τα κέρδη μετά την αύξηση των μέτρων τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν 0,2% στα 3,4665 δολάρια η λίβρα, μετά από άλμα σχεδόν 2% τη Δευτέρα.

Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η χώρα πιθανότατα θα αυξήσει τον ρυθμό των μέτρων τόνωσης το τρίτο τρίμηνο, αφού η οικονομία μόλις που αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει σοβαρούς αντίθετους ανέμους από τα lockdown για τον COVID-19 που επιβλήθηκαν φέτος, καθώς και μια πιθανή ενεργειακή κρίση.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →