Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν υψηλό ρεκόρ λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών, ράλι μετάλλων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν υψηλό ρεκόρ στο ασιατικό εμπόριο τη Δευτέρα, καθώς οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενίσχυσαν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, ενώ ένα ευρύτερο ράλι στις αγορές μετάλλων μεταδόθηκε επίσης στο κίτρινο μέταλλο.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο σχεδόν 1% σε υψηλό ρεκόρ των 2.440,56 δολαρίων ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο έφτασαν το υψηλό ρεκόρ των 2.444,55 δολαρίων ανά ουγγιά.

Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο μετά τη συντριβή ελικοπτέρου στο Ιράν
Δημοσιεύματα ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών του συνετρίβη εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών την Κυριακή.

Οι προσπάθειες διάσωσης ήταν σε εξέλιξη, αλλά το Reuters επικαλείται Ιρανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η ζωή τους κινδυνεύει.

Ο Ραΐσι θεωρήθηκε ως υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος ανώτατος ηγέτης του Ιράν και θεωρήθηκε επίσης ως ένας σημαντικός σκληροπυρηνικός για την καταστολή των εγχώριων διαδηλώσεων και την εφαρμογή περισσότερων νόμων περί ηθικής.

Οι τιμές του χρυσού είχαν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ τον Απρίλιο λόγω των φόβων για πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αν και ένα τέτοιο σενάριο δεν υλοποιήθηκε. Αλλά η προοπτική περαιτέρω αστάθειας στη Μέση Ανατολή φάνηκε τώρα να ενισχύει το κίτρινο μέταλλο για άλλη μια φορά.

Το Ισραήλ συνέχισε επίσης τα χτυπήματά του κατά της Γάζας, διατηρώντας την ένταση στην περιοχή σε υψηλά επίπεδα.

Αλλού, η αυξημένη στρατιωτική δράση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υποστήριξε επίσης το αίτημα για ασφαλή καταφύγιο, καθώς και οι δύο χώρες εξαπέλυσαν επιθέσεις η μία εναντίον της άλλης το Σαββατοκύριακο.

Ο χρυσός, τα πολύτιμα μέταλλα ενισχύθηκαν από το ευρύτερο ράλι
Ανοδικά κινήθηκαν και άλλα πολύτιμα μέταλλα τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας αυξήθηκαν 0,2% στα 1.096,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ασημιού αυξήθηκαν κατά 3,2% σε υψηλό 11 ετών στα 32,285 δολάρια η ουγγιά.

Οι ευρύτερες τιμές των μετάλλων υποστηρίχθηκαν από τις αυξανόμενες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος, ενώ οι προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση και αυστηρότερες προμήθειες -ιδιαίτερα στα βιομηχανικά μέταλλα- ενίσχυσαν επίσης τις τιμές.

Η εστίαση αυτή την εβδομάδα είναι σε περισσότερες ενδείξεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αφού ορισμένες ήπιες μετρήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Απρίλιο ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-hit-record-high-amid-geopolitical-jitters-metal-rally-3447279


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →