Οι τιμές του χρυσού εξασθενούν, πέφτοντας κάτω από τα 2.300 δολάρια καθώς επιμένουν οι ταραχές των επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο την Πέμπτη και κόντεψαν να σπάσουν κάτω από τα βασικά επίπεδα, καθώς η μείωση της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια και η προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των αμερικανικών επιτοκίων έπληξαν το κίτρινο μέταλλο.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν απότομη πτώση από τα υψηλά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, καθώς μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν κλιμακώθηκε καθώς οι αγορές φοβούνταν. Αυτό μείωσε σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο για το κίτρινο μέταλλο.

Η μείωση της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια άφησε τον χρυσό ευάλωτο σε αντίθετους ανέμους από τα επιτόκια των ΗΠΑ, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε χρυσούς.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,1% στα 2.313,62 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο υποχώρησαν 0,6% στα 2.325,05 δολάρια η ουγγιά στις 00:26 ET (04:26 GMT).

Η ισχύς του δολαρίου - το οποίο παρέμεινε κοντά στις πρόσφατες κορυφές των πέντε μηνών, πίεσε επίσης τις τιμές των μετάλλων.

Χρυσό μάτια υποστήριξη 2.300 $, αναμένονται περισσότερες ενδείξεις τιμών
Οι τιμές spot πλησίαζαν τώρα να σπάσουν κάτω από το επίπεδο στήριξης των 2.300 δολαρίων ανά ουγγιά, κάτι που θα μπορούσε να προαναγγέλλει περισσότερες βραχυπρόθεσμες απώλειες για το κίτρινο μέταλλο.

Ωστόσο, το επόμενο σκέλος της κίνησης του χρυσού αναμένεται να οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από περισσότερες επερχόμενες ενδείξεις για την οικονομία και τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν εάν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρέμεινε ανθεκτική στις αρχές του 2024.

Τα δεδομένα του δείκτη τιμών PCE - που είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve - είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον χρυσό, δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με τις προοπτικές της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.

Οι θερμότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα επιθετικά σήματα της Fed είδαν τους επενδυτές να αποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο - ένα σενάριο που παρουσιάζει μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη πίεση για τις τιμές του χρυσού.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα υποχώρησαν επίσης την Πέμπτη μετά την πτώση από τις πρόσφατες κορυφές την περασμένη εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας υποχώρησαν 0,3% στα 910,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου υποχώρησαν 1% στα 27,078 δολάρια η ουγγιά.

Οι τιμές του χαλκού μειώνονται περαιτέρω από τα υψηλά δύο ετών
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν περαιτέρω από τα υψηλά των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι αδύναμες οικονομικές αναγνώσεις και οι φόβοι για υψηλά επιτόκια αντιστάθμισαν κάπως την αισιοδοξία για τις στενότερες αγορές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησαν 0,2% στα 9.773,0 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα υποχώρησαν 0,1% στα 4,4510 δολάρια η λίβρα. Και τα δύο συμβόλαια ήταν κάτω από τα υψηλά δύο ετών που σημειώθηκαν νωρίτερα τον Απρίλιο, αφού οι αυστηρότερες κυρώσεις της Δύσης στις ρωσικές εξαγωγές μετάλλων έδειχναν πιο αυστηρές αγορές.

Αλλά αυτή η αισιοδοξία αμβλύνθηκε από τον κορυφαίο παραγωγό χαλκού στη Χιλή, σηματοδοτώντας ότι η κρατική εταιρεία ορυχείων χαλκού Coldeco θα αυξήσει την παραγωγή το 2024.

Οι ανησυχίες για τη σταθερή ζήτηση επιβαρύνθηκαν επίσης αφού τα στοιχεία του δείκτη αγορών στις ΗΠΑ ήταν πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν για τον Απρίλιο, με τον μεταποιητικό τομέα να επιστρέφει σε περιοχή συρρίκνωσης.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-weaken-eye-break-below-2300-as-rate-jitters-persist-3396511


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →