Ο χρυσός συνέχισε την υποχώρησή του την Τρίτη, απομακρυνόμενος από το υψηλό πέντε μηνών

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός συνέχισε την υποχώρησή του την Τρίτη, απομακρυνόμενος από το υψηλό πέντε μηνών της περασμένης εβδομάδας, πληγωμένος από το ισχυρότερο δολάριο και τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούσαν τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός σποτ έχασε 0,5% στα 1.963 δολάρια ανά ουγκιά στις 9:29 π.μ.. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,7% στα 1.974 δολάρια.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,4% έναντι των αντιπάλων του, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε επίσης.

"Το ισχυρότερο δολάριο και η άνοδος των αποδόσεων είναι αρνητικά για τον χρυσό σήμερα, αλλά ο γεωπολιτικός κίνδυνος θα βάλει ένα κατώτατο όριο στις τιμές. Τα 2.000 δολάρια είναι ακόμα στα χαρτιά βραχυπρόθεσμα ή ακόμα και ένα νέο υψηλό ρεκόρ εάν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή », δήλωσε ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco Metals.

Οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν περίπου 9% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φθάνοντας στο υψηλό πέντε μηνών των 1.997,09 δολαρίων στις 20 Οκτωβρίου, ένα ράλι που τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις εισροές ασφαλών καταφυγίων λόγω της ανησυχίας ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς θα εξαπλωθεί.

Ωστόσο, η αδυναμία του χρυσού να συνεχίσει το ράλι είναι ένα μήνυμα ότι «η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια έχει αρχίσει να μειώνεται, καθώς οι αγορές μαθαίνουν να ζουν με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε σε σημείωμα ο Μάριος Χατζηκυριάκος, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στο forex broker XM.

Η εστίαση της αγοράς είναι στα μεγέθη του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και στον αμερικανικό δείκτη τιμών PCE την Παρασκευή που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προοπτική της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

«Εάν δούμε δεδομένα που δείχνουν δύναμη στην οικονομία των ΗΠΑ και δεν υπάρχει έξαρση στην κατάσταση της Μέσης Ανατολής, θα είναι πτωτικά νέα για τον χρυσό καθώς θα ασκούσαν πίεση στη Fed να αυξήσει τα επιτόκια», πρόσθεσε ο Wyckoff.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι διολίσθησε 0,6% στα 22,85 δολάρια η ουγκιά, η πλατίνα υποχώρησε 1,7% στα 882 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 0,7% στα 1.110 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →