Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Ζεστά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, καθιστώντας τον τον πιο ζεστό μήνα για τον πληθωρισμό το 2023, η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ παρά την απειλή της ύφεσης, το ευρώ βιώνει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών από το 1997. Και πολλά άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
Ο Marcus Ashworth του Bloomberg για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ: «Πράγματι, το 4% είναι ένας στρογγυλός αριθμός, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμη βήμα πιο μακριά από το να μείνει η οικονομία του ευρώ εκτός ύφεσης».


Επενδυτικά νέα

🇺🇸 📈 Η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ δίνει μεγάλη γροθιά. Τον Αύγουστο, οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, καθιστώντας τον τον πιο ζεστό μήνα για τον πληθωρισμό το 2023. Οι τιμές αυξήθηκαν 0,6% για τον μήνα και 3,7% για το έτος, υψηλότερα από ό,τι προέβλεπαν οι ειδικοί. Όταν αφαιρέσουμε τα τρόφιμα και την ενέργεια από την εξίσωση, ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης κατά 0,3% και 4,3%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τον πυρήνα του πληθωρισμού, καθώς είναι ο καλύτερος δείκτης μακροπρόθεσμων τάσεων. (CNBC)

🇪🇺 🏦 Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια εν μέσω επίμονων ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Αυτό σηματοδοτεί τη 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Το επιτόκιο καταθέσεων για τις εμπορικές τράπεζες ανέρχεται πλέον στο 4%, το υψηλότερο από την έναρξη του ευρώ το 1999. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει πάνω από 5%, με την ΕΚΤ να προβλέπει μείωση στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025. (The Guardian )

👆 Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανεβαίνουν καθώς η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο την εβδομάδα, κερδίζοντας 0,3% πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ. (The Guardian)

🎢 Οικονομικό τρενάκι της Κίνας. Οι πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της Κίνας έχουν δημιουργήσει μερικές εκπλήξεις. Τον Αύγουστο, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση 4,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας την προβλεπόμενη αύξηση 3%. Αυτό ήταν μια βελτίωση από την ετήσια ανάπτυξη 2,5% του Ιουλίου. (CNBC)

Ο χρυσός δείχνει δύναμη καθώς τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας αναδιαμορφώνουν τη δυναμική του δολαρίου. Ο χρυσός βρέθηκε στο επίκεντρο την Παρασκευή, σημειώνοντας κέρδη 0,4% φθάνοντας στα 1.917,59 δολάρια ανά ουγκιά, χάρη σε ορισμένα αξιοσημείωτα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα. Η άνοδος του γιουάν έναντι του δολαρίου μετά τα θετικά κινεζικά οικονομικά νέα έκαναν τον χρυσό πιο ελκυστικό στους Κινέζους αγοραστές.

💶 Κάποιος να σταματήσει αυτό το ευρώ από τη κατρακύλα! Για εννέα ολόκληρες εβδομάδες, το ευρώ πέφτει σαν βαρίδι και είναι η μεγαλύτερη σειρά απωλειών που έχει δει από τότε που τέθηκε σε ισχύ. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 5,6% έναντι του δολαρίου από την κορύφωσή του στα μέσα Ιουλίου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. (Bloomberg)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας«Πώς να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό».

 

Γνώμη
🤔 Ζούμε σε μια εποχή ξεδιάντροπης πολιτικής . "Σήμερα, η πολιτική είναι ένα περίεργο μείγμα μεταξύ ενός επαγγέλματος και ενός κλάδου της ψυχαγωγίας. Είναι ένα επάγγελμα με την έννοια ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους αξιωματούχους εξαρτώνται από τις θέσεις τους για εισόδημα και γίνονται πλουσιότεροι όσο ανεβαίνουν στην πολιτική σκάλα. Είναι ένας κλάδος ψυχαγωγία στο ότι πρέπει να είναι μπροστά στα μάτια του κοινού για να έχουν πιθανότητες να πετύχουν». (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇷🇺 🇰🇵  Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Βόρειας Κορέας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν για μια σύνοδο κορυφής που είχε ένα μήνυμα για τους αντιπάλους τους. Παρά τη γεωπολιτική τους απομόνωση, ήθελαν να δείξουν ότι έχουν συμμάχους και να αμφισβητήσουν τις κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ αρνούνται μυστικές συμφωνίες όπλων, δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία και να κατασκευάσουν δορυφόρους από κοινού. (Reuters)

🇱🇾 "Καταστροφική πέρα από την κατανόηση." Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που ακολούθησαν την κατάρρευση δύο φραγμάτων στη Ντέρνα της Λιβύης, η κατάσταση έχει περιγραφεί ως «καταστροφική πέρα από την κατανόηση». Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τους 11.300. (The Guardian)


Και τελικά...

🐓 Τα μεγάλα πουλιά του Βραζιλιάνου αγρότη φέρνουν μεγάλα χρήματα. Όταν ο Βραζιλιάνος αγρότης Rubens Braz ξεκίνησε την εκτροφή κοτόπουλων, δεν φανταζόταν ποτέ ότι το πάθος του θα οδηγούσε σε μια επιχείρηση που θα εκκολάπτει γιγάντια κέρδη – και ακόμη μεγαλύτερα πουλιά. Τώρα, δύο δεκαετίες αργότερα, είναι ο περήφανος αγρότης τεράστιων πετεινών που ξεπερνούν το ένα μέτρο ύψος. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →