Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Οι Εργατικοί κερδίζουν τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνοδος των τιμών του χρυσού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι Εργατικοί εξασφαλίζουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν εν μέσω αδυναμίας του δολαρίου, η αγορά κρυπτονομισμάτων χάνει 170 δισεκατομμύρια δολάρια, η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ μετριάζεται καθώς η ανεργία αυξάνεται στο 4,1%. Και πολλά άλλα...

 

💡 Απόσπασμα της εβδομάδας Προοπτικές για πολύτιμα μέταλλα για το 2ωρο εξάμηνο του 2024: Καθώς προχωράμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, οι ιστορικές εποχιακές τάσεις υποδηλώνουν ότι ο χρυσός και το ασήμι είναι έτοιμα για αξιοπρεπή κέρδη. "Ο χρυσός και το ασήμι σημειώνουν αξιοπρεπή κέρδη (από το 2010, τα προηγούμενα σωρευτικά κέρδη τους στο 2H είναι +1,4% και +2,2% αντίστοιχα), και το Παλλάδιο θα πρέπει να σημειώσει άνοδο (σωρευτικά κέρδη +10,4% το 2014). Η πλατίνα προορίζεται να καταγράφει μικρές απώλειες (αθροιστικές μηνιαίες απώλειες -0,7% το 2ο H) "Nicky Shiels, Head of Metals Strategy, MKS PAMP

Επενδυτικά νέα


Άνοδος του χρυσού λόγω της αδυναμίας του δολαρίου. Η τιμή του χρυσού κατέγραψε μια δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, λόγω του ασθενέστερου δολαρίου ΗΠΑ και των προσδοκιών γύρω από την επερχόμενη έκθεση μισθοδοσίας μη γεωργικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Την Παρασκευή, ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.363,90 δολάρια ανά ουγγιά, φθάνοντας νωρίτερα σε υψηλό δύο εβδομάδων. Αυτή η άνοδος έρχεται καθώς τα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν επιβράδυνση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ωθώντας πιθανώς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο. 


🦥 Η ανάπτυξη της εργασίας επιβραδύνεται. Τον Ιούνιο, η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μετριάστηκε, προσθέτοντας 206.000 θέσεις εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 4,1%. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3%, συμβάλλοντας σε ετήσια αύξηση των μισθών κατά 3,9%, τη μικρότερη από τον Ιούνιο του 2021. Αυτή η συγκράτηση, παράλληλα με τη χαλάρωση του πληθωρισμού, μπορεί να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπών επιτοκίων αργότερα φέτος.📈 Νέα ρεκόρ σημειώνουν οι S&P 500, Nasdaq. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite έκλεισαν σε υψηλά ρεκόρ στη συντομευμένη συνεδρίαση της Τετάρτης, παρά τα ήπια οικονομικά δεδομένα. Ο S&P 500 κέρδισε 0,51%, κλείνοντας στις 5.537,02 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,88% στις 18.188,30 μονάδες, λόγω των ράλι των Tesla και Nvidia. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε ελαφρά κατά 0,06%, επηρεασμένος από την πτώση της UnitedHealth. Οι επενδυτές εξέτασαν τις αδύναμες οικονομικές εκθέσεις και εστίασαν στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, ελπίζοντας σε πιθανές μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η μετοχή της Tesla αυξήθηκε κατά 6,5% μετά από ισχυρές αναφορές παράδοσης, ενισχύοντας το συνολικό κλίμα της αγοράς. (CNBC)🔻 Η αγορά κρυπτονομισμάτων καταρρέει. Η αγορά κρυπτονομισμάτων δέχτηκε σημαντικό πλήγμα, χάνοντας πάνω από 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση λόγω των φόβων γύρω από την πληρωμή bitcoin του Mt. Gox. Η αξία του Bitcoin μειώθηκε περισσότερο από 6% στα 54.237 $, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, και το Ether υποχώρησε περίπου 9% στα 2.872 $. Ανησυχίες προέκυψαν καθώς ο διαχειριστής του Gox άρχισε να αποπληρώνει τους πιστωτές σε bitcoin και bitcoin cash, πλημμυρίζοντας ενδεχομένως την αγορά με κέρματα αξίας περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η πώληση 3.000 bitcoin στη Γερμανία επιδείνωσε την ύφεση. (CNBC)💼 Νίκη των Εργατικών: τι σημαίνει για τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με την πρόσφατη εκλογική νίκη των Εργατικών, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει οικονομικές αλλαγές μετά από 14 χρόνια υπό την κυριαρχία των Συντηρητικών. Ο FTSE 100 σημείωσε μέτρια άνοδο, αντανακλώντας την αρχική εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ η βρετανική λίρα σημείωσε ελαφρά κέρδη.
Οι αναλυτές προβλέπουν αυξημένη σταθερότητα και ελκυστικότητα για τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και οι άμεσες κινήσεις της αγοράς ήταν ελάχιστες. Οι αγορές ακινήτων είναι έτοιμες για ανάπτυξη, καθώς οι Εργατικοί στοχεύουν να ενισχύσουν την προσιτή στέγαση, προς όφελος των οικοδόμων και των συναφών βιομηχανιών. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να τονώσουν περαιτέρω την αγορά κατοικίας, οδηγώντας σε ευρύτερα οικονομικά οφέλη. Οι πιθανές επαναδιαπραγματεύσεις των Εργατικών υπέρ της ανάπτυξης του Brexit μπορεί να προσφέρουν κάποια μακροπρόθεσμη νομισματική σταθερότητα. (CNBC)📸 Η εικόνα της εβδομάδας

Γνώμη
🇫🇷 Η ανερχόμενη παλίρροια της Λεπέν. Το κόμμα Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λεπέν έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στον 1ο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, σπάζοντας τον μακροχρόνιο «υγειονομικό κλοιό» που χρησιμοποιούν τα κεντρώα και αριστερά κόμματα για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία. Με το 33,5% των ψήφων, το RN είναι έτοιμο να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Παρά την αβεβαιότητα και το περιορισμένο ράλι ανακούφισης στις γαλλικές αγορές, παραμένουν σημαντικές ανησυχίες για πιθανή αντιπαράθεση με την ΕΕ και τον κίνδυνο για την ευρωζώνη. Ωστόσο, οι συγκρίσεις με τη δημοσιονομική κατάρρευση της Liz Truss και τη ρεαλιστική διακυβέρνηση της Giorgia Meloni στην Ιταλία υποδηλώνουν ότι το RN μπορεί να αποφύγει δραστικές δημοσιονομικές πολιτικές για να αποτρέψει μια κρίση. (John Authers, Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει


🇬🇧 Ο Σουνάκ αποχωρεί. Ο Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου και ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος μετά από μια σημαντική ήττα από το Εργατικό Κόμμα του Κερ Στάρμερ, δίνοντας τέλος στα 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών. Ο Στάρμερ οδήγησε το Εργατικό Κόμμα σε μια συντριπτική εκλογική νίκη και έγινε ο πρώτος ηγέτης από το κεντροαριστερό κόμμα που κέρδισε εθνικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος κέρδισε τρεις στη σειρά από το 1997. (AP)🇺🇸 Ο Μπάιντεν παραμένει σταθερός εν μέσω των εκκλήσεων για παραίτηση από την εκστρατεία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει σθεναρά την πρόθεσή του να παραμείνει στην προεδρική κούρσα του 2024 παρά τις αυξανόμενες πιέσεις να αποσυρθεί μετά από μια κακή απόδοση στη συζήτηση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνομιλίες με το προσωπικό της εκστρατείας, τους Δημοκρατικούς νομοθέτες και τους κυβερνήτες, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευσή του, δηλώνοντας: «Κανείς δεν με διώχνει». Οι ανησυχίες για την ηλικία και την πνευματική οξύτητα του Μπάιντεν έχουν ενταθεί, με ορισμένους Δημοκρατικούς και δωρητές να προτείνουν την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως πιθανή αντικατάσταση.🧑‍⚖️ Το Ανώτατο Δικαστήριο χορηγεί ασυλία στον Τραμπ. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να διωχθεί για πράξεις που εμπίπτουν στις συνταγματικές του εξουσίες ως πρόεδρος, καθιερώνοντας για πρώτη φορά μια μορφή προεδρικής ασυλίας. Η απόφαση επιβεβαιώνει «απόλυτη ασυλία» για βασικές συνταγματικές ενέργειες και «εικαστική ασυλία» για άλλες επίσημες πράξεις, καθιστώντας απίθανη τη δίκη πριν από τις εκλογές του 2024. (Reuters)🚙 Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς στα κινεζικά EV. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει δασμούς έως και 37,6% στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής από την Παρασκευή, κλιμακώνοντας τις εμπορικές εντάσεις με το Πεκίνο. Αυτοί οι προσωρινοί δασμοί στοχεύουν να εξουδετερώσουν αυτό που η ΕΕ θεωρεί αθέμιτο ανταγωνισμό από τα επιδοτούμενα από το κράτος κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Το Πεκίνο έχει απειλήσει με αντίποινα, στοχεύοντας πιθανώς τις ευρωπαϊκές εξαγωγές όπως το κονιάκ και το χοιρινό κρέας. Η απόφαση της ΕΕ, η οποία επικρίθηκε από εταιρείες όπως η Volkswagen, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προστασία των τοπικών βιομηχανιών και την πρόληψη στρεβλώσεων της αγοράς. (Reuters)


Και τελικά...

🐜 Τα μυρμήγκια ως χειρουργοί. Σε μια απίστευτη επίδειξη εφευρετικότητας εντόμων, τα μυρμήγκια ξυλείας της Φλόριντα έχουν παρατηρηθεί να εκτελούν ακρωτηριασμούς άκρων σε τραυματισμένους συντρόφους τους για να σώσουν τη ζωή τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτά τα μυρμήγκια καθαρίζουν τις πληγές με τα στοματικά τους μέρη ή ακρωτηριάζουν τα κατεστραμμένα άκρα ανάλογα με τη θέση του τραυματισμού. Αυτή η συμπεριφορά υπογραμμίζει μια εξελιγμένη στρατηγική επιβίωσης που καθοδηγείται από εξελικτικά οφέλη και όχι από συμπόνια. (Reuters)Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →