Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Ο χρυσός ξεπερνά τα 2.000 δολάρια!! Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ανεβαίνουν.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι παγκόσμιες αγορές συγκλονίζονται από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου ξεπερνούν τα 90 δολάρια το βαρέλι, ο χρυσός ξεπερνά τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά, έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας σκοτώνει τουλάχιστον 300 άτομα.


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Ακόμη και ο Τζερόμ Πάουελ δυσκολεύεται να διαβάσει αυτή την οικονομία». - Jonathan Levin, αρθρογράφος του Bloomberg


Επενδυτικά νέα

💍 Δεσμευόμαστε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ εξέδωσε ένα αποφασιστικό μήνυμα την Πέμπτη, δεσμευόμενος να αντιμετωπίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ενώ υπαινίσσεται ότι μια πιο αργή οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι η λύση. Στην ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, ο Πάουελ αναγνώρισε πρόσφατες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού, αλλά παρέμεινε προσηλωμένος στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Απέφυγε να σηματοδοτήσει μια ώθηση για υψηλότερα επιτόκια, προκαλώντας αντιδράσεις στην αγορά και προσφέροντας μια ματιά στη μελλοντική πορεία της Fed. (CNBC)

📈 Η έκρηξη του χρυσού συνεχίζεται. Η τιμή του χρυσού έφτασε σε υψηλό τριών μηνών την Παρασκευή, με τον χρυσό spot να φτάνει τα 1.978,19 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας αύξηση 0,2% και σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τις 20 Ιουλίου. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνέβαλε στις ανησυχίες των επενδυτών ότι θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή κρίση, τροφοδοτώντας τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Εν τω μεταξύ, το spot ασήμι υποχώρησε ελαφρά στα 22,94 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά κινήθηκε σε δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο. Η πλατίνα υποχώρησε στα 888 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε ελαφρά, φθάνοντας στα 1.115 δολάρια.

📉 Οι αγορές αντιδρούν στην αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Την Παρασκευή, οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 90 δολάρια το βαρέλι. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, που εκπροσωπούνται από τον Stoxx 600 Index, υποχώρησαν κατά 1%, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Οι ασιατικές μετοχές αντιμετώπισαν τη σημαντικότερη εβδομαδιαία πτώση τους σε δύο μήνες. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων προσέλκυσαν αγοραστές, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών των ομολόγων. Γιατί; Επειδή πολλοί επενδυτές πιστεύουν τώρα ότι υπάρχει λιγότερο από 50% πιθανότητα η Fed να αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι επενδυτές αρχίζουν να σκέφτονται ότι η Fed μπορεί να μειώσει πραγματικά τα επιτόκια τον Ιούλιο, κάτι που είναι νωρίτερα από ό,τι πίστευαν αρχικά. Αυτή η αλλαγή στις προσδοκίες τους αναγκάζει να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα. (Bloomberg)

🇨🇳 Ρεκόρ εισφοράς μετρητών στην Κίνα. Σε μια κίνηση ενίσχυσης της οικονομίας της και διασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης για τις τράπεζες, η Κίνα έκανε μια εξαιρετική εισφορά μετρητών μέσω βραχυπρόθεσμων δανείων πολιτικής. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επέκτεινε 733 δισεκατομμύρια γιουάν (100 δισεκατομμύρια δολάρια) στις τράπεζες μέσω συμβάσεων αντίστροφης επαναγοράς, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ. Αυτό το βήμα ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της Κίνας να διατηρήσει χαμηλά επιτόκια για να τονώσει μια εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη. (Bloomberg)

🏭 Τελειώνει η βενζίνη. Μια εξέχουσα ιαπωνική δεξαμενή σκέψης, το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας, λέει ότι ο κόσμος χρειάζεται μια κολοσσιαία επένδυση 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να διατηρήσει μια σταθερή παροχή φυσικού αερίου μέχρι το 2050. Αυτό το τεράστιο ποσό είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, βελτιώνοντας αυτές που έχουμε ήδη και την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η έκθεση του think tank τονίζει ότι πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές κατά ένα σημαντικό 56% έως το 2050 για να το πετύχουμε αυτό. Εάν δεν το κάνουμε, το κόστος διατήρησης επαρκούς φυσικού αερίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. (Bloomberg)

🐂 Ανοδική για την οικονομία των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι σκιαγραφούν μια ρόδινη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, με ώθηση στις προβλέψεις ανάπτυξης και πτώση στις πιθανότητες ύφεσης. Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτήν την αισιοδοξία, καθώς ώθησαν την οικονομία σε έναν αστρικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το τρίτο τρίμηνο – τον ταχύτερο σχεδόν σε δύο χρόνια. Η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη, προσφέροντας κρίσιμη υποστήριξη στις καταναλωτικές δαπάνες, παρά το υψηλό κόστος δανεισμού και τον πληθωρισμό. (Bloomberg)

📸 Η εικόνα της εβδομάδας
Pin by Jessica Jennings on Economy | Payday meme, Funny pictures, Funny  pictures can't stop laughing


Γνώμη
🌪️ Είναι ο κόσμος έτοιμος για μια καταιγίδα; "Η αγορά αυτή τη στιγμή φαινομενικά τιμολογεί ένα σενάριο που υποθέτει ότι η ισραηλινή απάντηση θα είναι ισχυρή, αλλά όχι ιδιαίτερα μακροχρόνια, και θα παραμένει γεωγραφικά περιορισμένη στη Λωρίδα της Γάζας και ίσως στον Νότιο Λίβανο. Σε αυτό το σενάριο, το πετρέλαιο πιθανότατα δεν θα αυξηθεί πολύ». (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🏥 Θανατηφόρα μέρα για τη Γάζα. Νοσοκομείο στον παλαιστινιακό θύλακα επλήγη την Τρίτη από μια τεράστια έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες ζωές. Ενώ οι παλαιστινιακές αρχές αποδίδουν το περιστατικό σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, το Ισραήλ αντεπιτίθεται, υποστηρίζοντας ότι ήταν αποτέλεσμα πυραύλου που εκτοξεύτηκε από την ομάδα Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ). Στον αρχικό απόηχο της έκρηξης, ένας αρχηγός πολιτικής άμυνας στη Γάζα ανέφερε 300 θύματα, ενώ πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν έναν αριθμό περίπου 500. Το περιστατικό πυροδότησε διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Κωνσταντινούπολη και το Αμμάν. (Reuters)

🇮🇱 Η «πιο σκοτεινή ώρα» του Ισραήλ. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχουν φτάσει στην περιοχή, μεταφέροντας ένα αποφασιστικό μήνυμα αλληλεγγύης. "Είμαι περήφανος που στέκομαι εδώ μαζί σου. Στο Ισραήλ"είναι η πιο σκοτεινή ώρα ως φίλος σου. Θα σταθούμε μαζί σας αλληλέγγυοι. Θα σταθούμε στο πλευρό του λαού σας και θέλουμε επίσης να κερδίσετε», είπε ο Σουνάκ μαζί με τον Ισραηλινό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. (Reuters)

🇷🇺 Η Μόσχα πιέζει για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για συνομιλίες που είχε με ηγέτες από το Ιράν, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Παλαιστινιακή Αρχή. «Εκφράστηκε ομόφωνη γνώμη για την ανάγκη για έγκαιρη κατάπαυση του πυρός και την καθιέρωση ανθρωπιστικής εκεχειρίας προκειμένου να παρασχεθεί επειγόντως βοήθεια σε όλους όσους έχουν ανάγκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.


Και τελικά...

nasas-psyche-mission-t-1

🪙 Διαστημικός θησαυρός πλούσιος σε μέταλλα. Η NASA έχει βάλει στο στόχαστρο τον κολοσσιαίο πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή Psyche, που πιστεύεται ότι είναι ένα απομεινάρι ενός αρχαίου πρωτοπλανήτη, εκτοξεύοντας ένα διαστημόπλοιο σε έναν πύραυλο SpaceX Falcon Heavy. Το Psyche, με υποθετική αξία 10 τετρασεκατομμυρίων δολαρίων, έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Δεν πρόκειται για εξόρυξη, όμως. Η αποστολή στοχεύει να κατανοήσει τον σχηματισμό της Γης εξερευνώντας έναν αστεροειδή που αποτελείται κυρίως από σίδηρο, νικέλιο, χρυσό και άλλα μέταλλα. Το διαστημόπλοιο θα φτάσει στο Psyche το 2029, θα περιφερθεί γύρω του για 26 μήνες και θα πραγματοποιήσει μετρήσεις βαρύτητας, μαγνητικής και σύνθεσης. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →