Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Η Κίνα πέφτει σε αποπληθωρισμό, ανησυχίες για την τιμή του φυσικού αερίου

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η Κίνα πέφτει σε αποπληθωρισμό καθώς οι τιμές καταναλωτή πέφτουν για πρώτη φορά από το 2021, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου αυξάνονται σχεδόν κατά 40% λόγω των φόβων για την προσφορά της Αυστραλίας, η Ουκρανία ανακοινώνει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για τα πλοία που έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Το 2023 ήταν η χρονιά που η Κίνα υποτίθεται ότι θα επέστρεφε δυναμικά μετά το τέλος της πολιτικής της για μηδενικό COVID-19, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία αυτής της εβδομάδας δείχνουν κάτι διαφορετικό. Υπάρχει επιβράδυνση της ανάπτυξης, ραγδαία αύξηση της ανεργίας των νέων και ενδείξεις ότι ο αποπληθωρισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι οι αγορές φαντάζονταν». - Nicky Shiels, MKS PAMP Head of Metals Strategy


Επενδυτικά νέα

🇨🇳 Η Κίνα παλεύει με τον αποπληθωρισμό. Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα απροσδόκητο σενάριο αποπληθωρισμού, καθώς τόσο οι τιμές καταναλωτή όσο και οι τιμές παραγωγού παρουσιάζουν πτωτική τάση. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε πτώση 0,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2021. (Bloomberg)

🇺🇸 Μικρά βήματα πληθωρισμού. Ο Βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ αυξήθηκε ήπια τον Ιούλιο κατά 0,2% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας τα μικρότερα συνεχόμενα κέρδη σε περισσότερα από δύο χρόνια. Αυτή η επιφυλακτική άνοδος κάνει τους οικονομολόγους να ελπίζουν ότι η Fed μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση. (Bloomberg)

Η λάμψη του χρυσού. Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν την Πέμπτη, καθώς το δολάριο υποχώρησε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οι αριθμοί σηματοδοτούσαν μια μέτρια αύξηση των τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να βάλει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων.

📈 Κέρδη στην αγορά. Η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε κάποια έντονη δραστηριότητα καθώς ο βιομηχανικός Dow Jones ηγήθηκε με άνοδο 295 μονάδων την Τετάρτη. Το θετικό κλίμα εξαπλώθηκε μεταξύ των επενδυτών καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν βραδύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη. (CNBC)

⏸️ Κάντε παύση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί παύσης των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίασή τους τον Σεπτέμβριο μετά από νέες ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού, αλλά θα είναι προσεκτικοί να τονίσουν ότι η δουλειά τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. (Bloomberg)

🤔 Ανακούφιση από την κρίση στο κόστος ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου; Μια αχτίδα ελπίδας είναι στον ορίζοντα για τα προβληματικά νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα επερχόμενα στοιχεία πρόκειται να αποκαλύψουν ένα σπάνιο περιστατικό: οι μισθοί πρόκειται να ξεπεράσουν τις τιμές για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια. Αυτή η πιθανή μετατόπιση έρχεται καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και τα κέρδη αποκτούν δυναμική, προσφέροντας μια τόσο αναγκαία ανάπαυλα από την παρατεταμένη συμπίεση του βιοτικού επιπέδου. (Bloomberg)

🤯 Πανικός στις τιμές του φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου βρίσκονται σε αναταραχή καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτοξεύτηκαν κατά σχεδόν 40% την Τετάρτη, πυροδοτώντας φόβους για παρατεταμένη ενεργειακή αναταραχή. Η άνοδος προκλήθηκε από ανησυχίες για πιθανές διακοπές στις εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας, ρίχνοντας σκιά σε μια ήδη αβέβαιη αγορά. (CNBC)


📸 Η εικόνα της εβδομάδαςΓνώμη
🤔 Ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος ετοιμάζεται; Το πρόσφατο πραξικόπημα στον Νίγηρα έχει αποκαλύψει ένα σύνθετο δίκτυο παγκόσμιων αγώνων εξουσίας, με την επιρροή της Ρωσίας να αυξάνεται. Καθώς η Δύση παλεύει με τις συνέπειες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος ενός ακήρυχτου παγκόσμιου πολέμου, κάνοντας δυσοίωνους παραλληλισμούς με προηγούμενες συγκρούσεις αντιπροσώπων. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇺🇦  Πόλεμος της Ουκρανίας. Η Ουκρανία αποκάλυψε έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα για να απελευθερώσει φορτηγά πλοία που έχουν παγιδευτεί στα λιμάνια της, δοκιμάζοντας τον αποκλεισμό της Ρωσίας και την κλιμάκωση της έντασης. (Reuters)

🇪🇨  Το Εκουαδόρ σε κατάσταση σοκ. Η απροσδόκητη δολοφονία του Fernando Villavicencio, ενός εξέχοντος υποψηφίου για την προεδρία του Ισημερινού, έχει προκαλέσει σοκ στο έθνος. Γνωστός για τη στάση του κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ο Villavicencio σκοτώθηκε τραγικά κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Quito την Τετάρτη. (Reuters)

👮 Η καταστολή των ακτιβιστών για το κλίμα σαρώνει την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, παλεύουν με ένα εντεινόμενο κύμα διαμαρτυριών για το κλίμα «άμεσης δράσης» που έχουν αποκτήσει δυναμική, πυροδοτώντας μια σθεναρή απάντηση από τις αρχές. Ακτιβιστές που απαιτούν ταχεία δράση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχουν αναστατώσει τους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία για την επιδίωξη περιβαλλοντικών στόχων. (Reuters)


Και τελικά...
🧊 Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής φτάνει σε ιστορικό χαμηλό. Η ανελέητη άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών έχει οδηγήσει τον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, πυροδοτώντας τον κώδωνα του κινδύνου μεταξύ των επιστημόνων: "Θα χρειαστούν δεκαετίες, αν όχι αιώνες για να ανακάμψουν αυτά τα πράγματα. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την αντικατάσταση αυτού του πάγου." (Reuters)


Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →