Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Επιβράδυνση του πληθωρισμού σε Γερμανία, Γαλλία, AI ανησυχίες 

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία και τη Γαλλία έπεσαν τον Μάρτιο, οι πωλήσεις μετοχών στις ΗΠΑ υφίστανται το χειρότερο πρώτο τρίμηνο από το 2009, ο Μασκ και οι επιστήμονες ζητούν να σταματήσει ο αγώνας τεχνητής νοημοσύνης που πυροδοτήθηκε από το ChatGPT. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Πρέπει να αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά που θα μπορούσαν τελικά να μας ξεπεράσουν αριθμητικά και να μας αντικαταστήσουν; Πρέπει να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε τον έλεγχο του πολιτισμού μας; Τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να ανατίθενται σε μη εκλεγμένους ηγέτες της τεχνολογίας. Ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτύσσονται μόνο όταν έχουμε αυτοπεποίθηση ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι». Ανοικτή επιστολή, Future of Life Institute


Επενδυτικά νέα

📉 Πτώση του χρυσού. Εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η τιμή του χρυσού υποχώρησε την Πέμπτη, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων μείωσαν τη λάμψη του κίτρινου μετάλλου.

Υψηλά όλων των εποχών. Οι τιμές του χρυσού έχουν περισσότερο χώρο να τρέξουν και θα μπορούσαν ενδεχομένως να σπάσουν ένα νέο ρεκόρ τουλάχιστον 2.500 δολαρίων η ουγγιά καθώς οι παγκόσμιες τράπεζες αγωνίζονται και η Fed πρόκειται να λάβει άλλη μια απόφαση για τα επιτόκια, λένε οι αναλυτές. (CNBC)

🇩🇪 🇫🇷 Επιβράδυνση του γερμανικού και γαλλικού πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία και τη Γαλλία επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους φυσικού αερίου, το οποίο είχε αυξηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο. (Bloomberg)

🇪🇺 Επίμονος πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,9% τον Μάρτιο, χαμηλό ενός έτους, λόγω της πτώσης του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των οικονομολόγων. (FT)

🇺🇸 Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ψύχεται. Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο και οι καταναλωτικές δαπάνες σταθεροποιήθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Fed μπορεί να είναι κοντά στον τερματισμό του επιθετικού της κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων. (Bloomberg)

🇪🇸 Ο πληθωρισμός στην Ισπανία μειώθηκε στο μισό. Ο ισπανικός πληθωρισμός έπεσε στο 3,1% καθώς μειώθηκε το ενεργειακό κόστος, αλλά οι επίμονες πιέσεις στις τιμές υπογραμμίζουν το δίλημμα της ΕΚΤ καθώς σταθμίζει πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια. (Bloomberg)

🇺🇸 🦥 Ξεκινά αργά. Οι πωλήσεις μετοχών στις ΗΠΑ έχουν την πιο αργή έναρξη ενός έτους από το 2009, λόγω του επιθετικού κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed και της φυγής προς την ασφάλεια λόγω της πρόσφατης κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. (Bloomberg)

🌎 Σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα λόγω της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα. (The Guardian)

📸 Η εικόνα της εβδομάδαςΓνώμη
🤔 Είναι η τελευταία του ευκαιρία. «Είναι πιθανώς η τελευταία ευκαιρία της κρυπτογράφησης να μετατραπεί σε κάτι που διαρκεί, παρά σε μια φούσκα που άστραψε για μια στιγμή, αλλά ξεχάστηκε μόλις έσκασε». (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει

🇹🇼 Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην πρόεδρο της Ταϊβάν. Η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν έφτασε στη Νέα Υόρκη για μια ευαίσθητη επίσκεψη στις ΗΠΑ την Τετάρτη, δεσμευόμενη να μην αφήσει την εξωτερική πίεση να εμποδίσει το νησί να εμπλακεί με τον κόσμο. Η Κίνα απείλησε με αντίποινα εάν η Τσάι συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι. (Reuters)

🤖 Σε κυνηγάνε. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν να αυτοματοποιήσουν το 25% των θέσεων εργασίας, επηρεάζοντας περίπου 300 εκατομμύρια εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. (FT)

🛑 Ας κάνουμε μια παύση. Ο Elon Musk, ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, και μια ομάδα ειδικών τεχνητής νοημοσύνης ζήτησαν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη συστημάτων με μεγαλύτερη ισχύ από το GPT-4 του OpenAI, αναφέροντας πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία. (Open letter)

Και τελικά...
A meatball made from extinct mamoth DNA
🦣 Κρέας μαμούθ, κανείς; Ένα γιγάντιο κεφτεδάκι φτιαγμένο από σάρκα που καλλιεργήθηκε με εξαφανισμένο DNA μαμούθ αποκαλύφθηκε την Τρίτη στο Nemo, ένα μουσείο επιστήμης στην Ολλανδία. Και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο! (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →