Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, Σημείο καμπής για την παγκόσμια ενέργεια

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η ΕΚΤ αυξάνει ξανά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας προειδοποιεί για μια «πραγματικά παγκόσμια» ενεργειακή κρίση, ο Πούτιν τροφοδοτεί τους φόβους για κλιμάκωση κάνοντας έναν αβάσιμο ισχυρισμό για κάποια «βρώμικη βόμβα». Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Βρισκόμαστε στη μέση της πρώτης πραγματικά παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Ο κόσμος μας δεν υπήρξε ποτέ μάρτυρας μιας ενεργειακής κρίσης με αυτό το βάθος και την πολυπλοκότητα." Επικεφαλής του IEA, Fatih Birol.


Επενδυτικά νέα

🇪🇺  Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ενόψει μιας πιθανής ύφεσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διπλασιάσει το βασικό της επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία. (Bloomberg)

⭐ Τι έκανε ο χρυσός; Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν την Πέμπτη, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησαν εν μέσω προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής αργότερα μέσα στο έτος.

💵 Αδύναμο δολάριο. Η αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ θα μπορούσε να «επεκταθεί λίγο περισσότερο» βραχυπρόθεσμα, λέει η Barclays, τονίζοντας τη σημασία των κινήσεων πολιτικής της Fed. (CNBC)

⚠️ Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας μαστίζουν τις παγκόσμιες αγορές. Η ΔΟΕ έχει προειδοποιήσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι το μεγάλο θύμα της ενεργειακής κρίσης και ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ασταθής όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. (CNBC)

🛢️ Οι τιμές του πετρελαίου υπό πίεση. Το ασθενέστερο δολάριο και οι συνεχείς φόβοι για την αδύναμη κινεζική ζήτηση επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς ανέτρεψαν ένα ράλι άνω του 3% της προηγούμενης συνεδρίασης. (Reuters)

🇩🇪 Τα γερμανικά ομόλογα σε μπελάδες. Παρά το γεγονός ότι είναι ο πιο αξιόπιστος οφειλέτης της Ευρώπης, η Γερμανία δυσκολεύεται να πουλήσει τα ομόλογά της, καθώς επιδιώκει να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια για να λύσει την ενεργειακή κρίση, που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τις ελλείψεις εφοδιασμού και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. (Reuters)

Γνώμη
🤔 Δεν πρέπει να βασίζεστε στον Sunak για να διατηρήσετε τη σύνταξή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο ασφαλή. "Η Liz Truss διήρκεσε μόνο 44 ημέρες ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά η κληρονομιά της σε σχέση με τη σύνταξή σας θα διαρκέσει σχεδόν σίγουρα για δεκαετίες." (Bloomberg Opinion)

Τι άλλο συμβαίνει

🇬🇧 Ο Ινδός Rishi Sunak του Ηνωμένου Βασιλείου κληρονομεί μια χώρα σε κρίση. Αντικατέστησε τη Liz Truss ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την παραίτησή της την περασμένη εβδομάδα. Ο Σουνάκ υποσχέθηκε στη Βρετανία ένα ελπιδοφόρο μέλλον ενόψει μιας «βαθιάς οικονομικής πρόκλησης». (BBC)

🇷🇺 "Βρώμικη βόμβα." Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η κυβέρνησή του «γνωρίζει» τα σχέδια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα», έναν ισχυρισμό που έχουν διατυπώσει αρκετοί αξιωματούχοι του Κρεμλίνου χωρίς να προσκομίσουν κανένα στοιχείο. (Euronews)

🐦 «Το πουλί ελευθερώθηκε». Ο Έλον Μασκ είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter. Μετά από μήνες νομικών διαφωνιών, έκλεισε τη συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απέλυσε κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, Parag Agrawal. (The Washington Post)

Και τελικά...

👽 Κυνήγι UFO της NASA. Συγκεντρώνοντας ειδικούς από τη φυσική έως την αστροβιολογία, η NASA διοργάνωσε το πρώτο πάνελ ειδικών για να μελετήσει αυτό που αποκαλεί «μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα», που κοινώς αποκαλούνται UFOS. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →