Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Αύξηση επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, Αύξηση της τιμής των μετοχών και του χρυσού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι μετοχές και ο χρυσός αντιδρούν στην κίνηση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών, οι λιανοπωλητές επωφελούνται από την τρέλα της ταινίας Barbie, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιδεικνύει απαγορευμένους πυραύλους. Κι άλλα...


💡Απόσπασμα της εβδομάδας
«Η Fed βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Θα λάβουν για ακόμη δύο μήνες στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό πριν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, επομένως δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές τώρα. Οι επενδυτές μπορούν τώρα να το αφήσουν πίσω τους και να επιστρέψουν στα κέρδη». - David Russell, αντιπρόεδρος Market Intelligence στο TradeStation


Επενδυτικά νέα


🏦 Η Fed αυξάνει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Η αύξηση κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας εγκρίθηκε ως βασικό βήμα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την καθοδήγηση της οικονομίας προς τη σταθερότητα. Ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ έχουν πυροδοτήσει εικασίες ότι η Fed θα παραλείψει μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα μια μικτή αντίδραση της αγοράς και θέτοντας τους επενδυτές σε εγρήγορση. (CNBC)

🦾 Περισσότερο από ανθεκτική. Η οικονομία των ΗΠΑ παρουσίασε ανάπτυξη καλύτερη από την αναμενόμενη το δεύτερο τρίμηνο, τροφοδοτούμενη από τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και τις αυξημένες επιχειρηματικές επενδύσεις. Ο πληθωρισμός παρουσίασε σημάδια υποχώρησης την ίδια περίοδο. (Reuters)

Εκτίναξη τιμής χρυσού. Ο χρυσός λάμπει κοντά σε μια κορύφωση μιας εβδομάδας, ενισχυμένος από την αποδυνάμωση του δολαρίου και τις εικασίες ότι ο κύκλος των επιτοκίων της Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του.

📈 Ο Dow Jones κάνει ιστορικό ράλι. Ο Dow Jones Industrial Average πέτυχε ένα αξιοσημείωτο σερί κερδών αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο από το 1987, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. (Bloomberg)

🤔 Περιμένετε, τι; Ο Πάουελ είπε ότι οι οικονομολόγοι του προσωπικού της Fed δεν προβλέπουν πλέον ύφεση, χάρη στην πρόσφατη ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία. Αυτό αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η προηγούμενη πρόβλεψη τον Μάρτιο είχε δείξει μια ύφεση αργότερα το 2023. (Bloomberg)

💵 Το δολάριο ΗΠΑ διατηρεί το έδαφος του. Η Κάθι Τζόουνς της Charles Schwab πιστεύει ότι το δολάριο δεν θα αποδυναμωθεί έως ότου η Federal Reserve δώσει ενδείξεις για τη μετάβαση από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις μειώσεις. (Bloomberg)

🛢️😮 Φρενίτιδα πετρελαίου. Η Goldman Sachs προβλέπει άνοδο της ζήτησης πετρελαίου, οδηγώντας σε σημαντικό έλλειμμα στην αγορά. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές του αργού Brent θα φτάσουν τα 86 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της ζήτησης ρεκόρ στο εγγύς μέλλον. (CNBC)

💗 Όλος ο χαμός της Barbie φαίνεται να είναι μια βραχύβια σπίθα για τη Mattel. Η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία της ταινίας «Barbie» έχει τροφοδοτήσει τον ενθουσιασμό για την εμβληματική κούκλα της Mattel, με ελπίδες για αναβίωση των πωλήσεων μετά από μια ύφεση ενός έτους. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ενώ ο αντίκτυπος της ταινίας στις πωλήσεις της Barbie μπορεί να είναι σημαντικός βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να μειωθεί. (Reuters) Αν και ο αντίκτυπος στα έσοδα μπορεί να μην είναι σημαντικός, ο Kocharyan υπογραμμίζει την πιθανή επιρροή στα κέρδη της Mattel, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικά υψηλότερο περιθώριο άνω του 80% στη ροή δικαιωμάτων.

A graph showing how Barbie sales are set to get a bump in Q3 of the year after all the Barbie movie buzz.

 

📸 Η εικόνα της εβδομάδας

A meme mocking rising food prices worldwide
🤔 Έχει πραγματικά εξαφανιστεί ο πληθωρισμός; Δεν φαίνεται. Ο σημαντικότερος κίνδυνος εξακολουθεί να βρίσκεται στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες παρουσιάζουν αναζωπύρωση καθώς οι εξαγωγείς περιορίζουν την προσφορά εν αναμονή της αυξημένης ζήτησης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης δείχνουν ότι οι τιμές στην αντλία, ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο. (Bloomberg Opinion)


Τι άλλο συμβαίνει


Τολμηρή εμφάνιση της Βόρειας Κορέας. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου σε μια έκθεση άμυνας που παρουσίαζε τους απαγορευμένους βαλλιστικούς πυραύλους του Βορρά. Η Πιονγκγιάνγκ είπε ότι η ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων, βομβαρδιστικών ή πυραυλικών υποβρυχίων στη Νότια Κορέα θα μπορούσε να πληροί τα κριτήρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων. (Reuters)


🌾Ο Πούτιν υπόσχεται δωρεάν σιτηρά στα αφρικανικά έθνη. Σε μια τολμηρή κίνηση στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα δωρίσει δεκάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών σε αφρικανικές χώρες μέσα στους επόμενους μήνες. Παρά τις κυρώσεις της Δύσης που επηρέασαν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, ο Πούτιν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ρωσίας να είναι αξιόπιστος προμηθευτής τροφίμων και συνεργάτης των αφρικανικών χωρών. (Reuters)

Η.Π.Α. -Ιταλία, συμμαχία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στον Λευκό Οίκο, όπου οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν βασικά θέματα, όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι σχέσεις της Ιταλίας με την Κίνα. (Reuters)


Και τελικά…

 

An artist's concept shows the two-faced white dwarf star nicknamed Janus.

✨ Janus Star: το διπρόσωπο θαύμα του σύμπαντος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εξαιρετικό λευκό νάνο-αστέρι, που εύστοχα ονομάζεται Janus, για τη μοναδική του σύνθεση - υδρογόνο στη μία πλευρά και ήλιο στην άλλη. Αυτό το ουράνιο θαύμα αμφισβητεί την κατανόησή μας για τα αστρικά υπολείμματα, προκαλώντας τη δυαδικότητα του αρχαίου ρωμαϊκού θεού από τον οποίο πήρε το όνομά του. (Reuters)


Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →