Δεν ήταν μια καλή εβδομάδα για την αγορά χρυσού, καθώς οι τιμές έχουν πέσει στο χαμηλό των οκτώ εβδομάδων.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Δεν ήταν μια καλή εβδομάδα για την αγορά χρυσού, καθώς οι τιμές έχουν πέσει στο χαμηλό των οκτώ εβδομάδων. Πολλοί επενδυτές ρωτούν τώρα πόσο περισσότερο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πτώση.

 

Η πώληση του χρυσού συμπίπτει με σημαντική κίνηση στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ. Αυτή την εβδομάδα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από 1,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον πανικό του COVID-19 τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Το ράλι σημειώθηκε όταν το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανέφερε αύξηση 5,3% στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο.

 

Προφανώς, το σχέδιο τόνωσης της κυβέρνησης λειτουργεί, και τα 600 δολάρια που δόθηκαν στους Αμερικανούς τον Δεκέμβριο βοηθούν στην τόνωση της αύξησης της κατανάλωσης, η οποία είναι σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομία. Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές αποφεύγουν περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου όπως ο χρυσός και τα ομόλογα. Αντιθετά πηδούν σε περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερου κινδύνου και με τα δύο πόδια.

 

Έχουμε μιλήσει για τη συζήτηση μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού και φαίνεται ότι το επιχείρημα ανάπτυξης κερδίζει κάποια έλξη και ορισμένοι επενδυτές βγαίνουν από την αγορά χρυσού. Αυτήν την εβδομάδα, η TD Securities, ένας σημαντικός bull του χρυσού, δήλωσε ότι έκλεισε κάποιες από τις θετικές θέσεις της καθώς οι τιμές μειώθηκαν κάτω από τα 1.790 δολάρια η ουγκιά. Προειδοποίησαν μ'αλιστα ότι η αγορά θα μπορούσε να δει περαιτέρω εκκαθάριση βραχυπρόθεσμα καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται.

 

Ακόμη και ο δισεκατομμυριούχος χρυσός ταυρός Jeffrey Gundlach, Διευθύνων Σύμβουλος της DoubleLine, φαίνεται να ανησυχεί για το χρυσό. Σε ένα tweet την Τετάρτη, είπε ότι ήταν ουδέτερος στο χρυσό τους τελευταίους έξι μήνες. Αντ 'αυτού, παρακολουθεί το bitcoin.

 

Έτσι, το θετικό συναίσθημα μεταξύ των επενδυτών χρυσού αρχίζει να αντιστρέφετατ. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι τιμές του χρυσού έχουν περιθώρια να πέσουν χαμηλότερα, υπάρχουν ακόμη σημαντικές μακροπρόθεσμες βασικές αρχές στο παιχνίδι και το ράλι πίσω στο ρεκόρ των υψηλών δεν έχει τελειώσει.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων μπορούν να αυξηθούν μόνο μέχρι να αρχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσουν σημαντικό κίνδυνο για τις υπερτιμημένες αγορές μετοχών. Με τόσο μεγάλο χρέος να αυξάνεται μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Εάν το τρέχον περιβάλλον δεν αλλάξει, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί τελικά να περιορίσει τις αποδόσεις των ομολόγων με ένα πρόγραμμα ελέγχου καμπύλης απόδοσης.

 

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε ότι ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης θα είναι «παιχνίδι αλλαγής» για την αγορά χρυσού και θα μπορούσε να προκαλέσει το σπινθήρα που θα πυροδοτεί ένα ράλι για να καταγράψει υψηλότερα από 2.000 $ / ουγκιά.

 

Πολλοί αναλυτές έχουν πει ότι όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφασίσει να μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων, τότε η εστίαση θα μετακινηθεί και πάλι στην αυξανόμενη απειλή του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι με τις αποδόσεις των ομολόγων να μην μπορούν να πάνε υψηλότερα, ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα ωθήσει τα πραγματικά επιτόκια να είναι χαμηλότερα και αυτό είναι η συνθήκη που ο χρυσός λάμπει ιστορικά.

 

Έτσι, προς το παρόν, και αυτό το Σαββατοκύριακο, παίζουμε το παιχνίδι της αναμονής.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →