ΧΡΥΣΟΣ - week ahead

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός και το ασήμι δεν μπορούν να ξεφύγουν από το ευρύ φάσμα συναλλαγών, μεταξύ 1.800 και 1.900 δολαρίων για το χρυσό, και 24 εώς 26 δολαρίων για το ασήμι. Η τιμές υποστήριξης των πολύτιμων μετάλλων, κρατάνε καλά αλλά φαίνεται σαν να μην έχουν την απαραίτητη δυναμική για να κινηθούν υψηλότερα.

Ο χρυσός αφού πραγματοποίησε ένα απροσδόκητο άλμα την Τετάρτη, όταν ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το επίπεδο των 1.870 δολαρίων ανά ουγκιά αποδείχθηκε ένα πολύ ισχυρό σημείο αντίστασης, καθώς το πολύτιμο μέταλλο επέστρεψε γρήγορα στα 1.850 δολάρια. Τα συμβόλαια χρυσού του Comex Φεβρουαρίου έκλεισαν την εβδομάδα στα 1.855,30 $, με αύξηση 1,5% από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας.

 

Την Τετάρτη, η ελπίδα για γρήγορη μετάβαση του λογαριασμού ανακούφισης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπάιντεν προκάλεσε άνοδο στο μέταλλο. Το πακέτο ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Μπάιντεν θα ήταν ο σωστός καταλύτης για το χρυσό, για να ανέβει ψηλότερα, ειδικά τώρα με την Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει ομόφωνα τον διορισμό της Janet Yellen ως γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή. Το ερώτημα είναι πόσο αυτό, θα αργήσει; Με την Καμάλα Χάρις, ο Μπάιντεν έχει την πλειοψηφία, αλλά μπορεί να βρεί αντίσταση από τους Ρεπουμπλικάνους. Τώρα, υπάρχει άγχος πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν τα πράγματα."

 

Η μαρτυρία της Yellen την Τρίτη έδειξε ότι είναι σημαντικό το μέγεθος της ανακούφισης να είναι «μεγάλο» όσον αφορά τις κυβερνητικές δαπάνες. "Χωρίς περαιτέρω δράση, διακινδυνεύουμε μια μακρύτερη, πιο οδυνηρή ύφεση τώρα - και μακροπρόθεσμες ουλές της οικονομίας αργότερα", δήλωσε η Yellen. «Ούτε ο εκλεγμένος πρόεδρος ούτε εγώ, προτείνουμε αυτό το πακέτο ανακούφισης χωρίς να εκτιμούμε παράλληλα και το χρέος της χώρας. Αλλά τώρα, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δράσουμε δυνατά».

 

Ο πληθωρισμός θα είναι η βασική αιτία για το επόμενο ράλι του χρυσού, δήλωσε ο ανώτερος μεσίτης εμπορευμάτων της RJO Futures, Daniel Pavilonis. Στο παρελθόν, όταν η Fed προσπάθησε να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά τεχνητά, οδήγησε σε κρυφό πληθωρισμό, σημείωσε ο Pavilonis.

«Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε κάτι τέτοιο», είπε. "Οι άνθρωποι κοιτάζουν ήδη τους αριθμούς CPI της κυβέρνησης και βλέπουν τον πληθωρισμό να κινείται πολύ υψηλότερα. Οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο". Η αγορά των ομολόγων σηματοδοτεί υψηλότερο πληθωρισμό με αυξανόμενες αποδόσεις, αλλά το χρηματιστήριο παραμένει στο σκοτάδι, πρόσθεσε ο Pavilonis.

"Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός βρίσκεται σε παύση. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να σπάσει την τιμή του χρυσού ανοδικά σε μεγάλο βαθμό", είπε.

 

Το πρόβλημα με την επιστροφή του πληθωρισμού είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ελέγξει πόσο γρήγορα θα συνεχίσει να ανεβαίνει μόλις φτάσει πάνω από το 2%. "Κοιτάζοντας τη μακροοικονομική εικόνα, η Fed είναι πιθανό να υποβαθμίσει τον πληθωρισμό στο πρώτο τρίμηνο. Θέλουν να βεβαιωθούν ότι βρίσκονται σε σταθερό πληθωρισμό 2% και ότι δεν θα αυξήσουν αμέσως τα ποσοστά. Μπορεί να δούμε το 2% να μετατρέπεται σε 4% και 8% σε μικρό χρονικό διάστημα, "περιέγραψε ο Pavilonis.

 

Επίπεδα τιμών

 

"Το επίπεδο των 1.825 δολαρίων θα πρέπει να διατηρηθεί, και αν όχι, τότε τουλάχιστον τα 1.800 $. Τεχνικά, εξακολουθεί να είναι ένα εποικοδομητικό μοτίβο γραφήματος. Την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε το εύρος και να φτάσουμε στο εύρος 1.872 - 1.900 $. Βρισκόμαστε σε πολύ ευρύ φάσμα μεταξύ 1.766 και 1.965 $. Όταν κλείσουμε πάνω από τα 1.965 $ την ουγκιά, ο χρυσός θα είναι έτοιμος για το επόμενο ράλι. Από την άλλη πλευρά, αν κλείσουμε κάτω από τα 1.766 $, αυτό σημαίνει ότι η τάση θα έχει γυρίσει προς τα κάτω.

 

Στο ραντάρ την επόμενη εβδομάδα

 

Η επόμενη εβδομάδα θα αφορά τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη και ορισμένα κρίσιμα μακροοικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της Πέμπτης για τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου των ΗΠΑ.

 

"Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζέι Πάουελ ισχυρίστηκέ ότι έχει ισχυρό χέρι στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για άλλα τρία χρόνια, και δεν χρειάζεται να αρχίσει καν να μιλάει για τον περιορισμό του ρυθμού για τις αγορές ομολόγων της Fed. Δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, γι 'αυτό οι αγορές θα επικεντρωθούν στη συνέντευξη τύπου του Πάουελ. "Ο Πάουελ μπορεί να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να υποβαθμίσει την προοπτική αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, παρά την πιθανότητα πιο σύντομης δημοσιονομικής τόνωσης, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει νέα πτωτική πίεση στο δολάριο ΗΠΑ και να δώσει ελαφριά ώθηση στις τιμές των εμπορευμάτων, ιδίως του χρυσού", δήλωσε η Capital Economics την Παρασκευή.

 

Άλλα δεδομένα που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών της Τρίτης στο CB, τις σταθερές παραγγελίες της Τετάρτης, τις αξιώσεις ανεργίας της Πέμπτης και τον δείκτη τιμών PCE της Παρασκευής. Επίσης, θα υπάρξει ο δείκτης τιμών κατοικιών την Τρίτη, οι νέες πωλήσεις κατοικιών την Πέμπτη και οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών την Παρασκευή.

 

Το επίκεντρο της εβδομάδας είναι η αύξηση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου. Οι προσδοκίες μειώθηκαν οριακά λόγω των ασθενέστερων αριθμών καταναλωτικών δαπανών και της μείωσης της απασχόλησης τον Δεκέμβριο, αλλά θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε αύξηση 4% +. Ανησυχούμε περισσότερο για το πρώτο τρίμηνο δεδομένης της απώλειας οικονομικής δυναμικής μετά τις τελευταίες εκρήξεις κρουσμάτων του Covid και την επανεισαγωγή μέτρων περιορισμού σε πολλούς τομείς ", δήλωσε ο οικονομολόγος της ING.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →